Habos szilvás szelet
- 1,5 kg szilva
- 2 tojás + 5 tojásfehérje
- 1 citrom
- 80 g hámozott mogyoró
- 20 g fenyőmag
- 50 g dió
- 6 g tasak sütőpor
- 180 g finomliszt
- 100 g lágy vaj
- 100 g + 4 ek. kristálycukor
- 300 g porcukor
- 3 ek. rum
- 1 dl tej
- só
- 1 kk. őrölt fahéj
- 3 ek. gyalult mandula
A szilvát megmossuk, lecsepegtetjük, szárazra töröljük, a szárakat eltávolítjuk, a szemeket kettévágjuk, a magokat kiemeljük. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A mogyorót, a diót és a fenyőmagot finomra daráljuk, majd a sütőporral együtt az átszitált liszthez keverjük.
A vajat és 100 g cukrot habosra keverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, a reszelt citromhéjat, majd a rummal és a tejjel felváltva a mogyorós lisztet. A masszát sütőpapírral kibélelt tepsibe szedjük, tetejét kirakjuk a magházukkal felfelé fordított fél szilvaszemekkel, és megszórjuk 4 ek. kristálycukorral, majd előmelegített sütőben 45 percig sütjük.
A tojásfehérjéket egy csipet sóval habosra verjük, majd hozzáadunk 100 g porcukrral elkevert fahéjat, tovább verjük, és amikor már elég tömör, hozzáadjuk apránként a maradék cukrot és a citrom kifacsart levét is.
A habot csillagcsőrös nyomózsákba tesszük, és a sütemény tetejét becsíkozzuk vele. Megszórjuk a mandulával, majd visszatesszük a sütőbe, és további 15-20 perc alatt világosdrappra-ropogósra sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni.
Crostata meringata con le prugne
Ingredienti:
- 1,5 kg di prugne
- 2 uova + 5 albumi
- 1 limone
- 80 g di nocciole sgusciate
- 20 g di pinoli
- 50 g di noci
- 6 g di lievito per dolci
- 180 g di farina tipo "00"
- 100 g di burro morbido
- 100 g + 4 cucchiai di zucchero
- 300 g di zucchero a velo
- 3 cucchiai di rum
- 100 ml di latte
- sale
- 1 cucchiaino di cannella
- 3 cucchiaini di mandorle affettate
- Mondate e lavate le prugne, asciugatele, tagliatele a metà e privatele dai noccioli.
- Tritate finemente le noci, le nocciole e i pinoli e aggiungeteli insieme al lievito alla farina setacciata.
- Riscaldate il forno a 180 gradi.
- Con una frusta elettrica mescolate il burro con 100 g di zucchero. Aggiungete uno alla volta le uova, la buccia grattuggiata del limone, il rum, e alternando, il latte e la farina. Distribuite il composto in una teglia (30 x 40 cm) foderata con la carta da forno e mettetevi sopra le prugne tagliate a metà (con la parte del nocciolo verso sopra). Cospargetele con 4 cucchiai di zucchero e cuocete nel forno preriscaldato a 180 gradi per circa 45 minuti.
- Nel frattempo preparate la meringa. Con una frusta elettrica montate a neve gli albumi con un pizzico di sale, unite 250 g di zucchero a velo e la cannella, montate ancora un po' e incorporate anche lo zucchero rimasto e il succo del limone.
- Mettete il composto in una tasca da pasticciere con bocchetta dentellata e quando la crostata sarà cotta, copritela con la meringa e cospargetela con le mandorla affettate. Rimettete la crostata nel forno già caldo per circa 15-20 minuti, e lasciate intiepidire il dolce nella teglia.
4 commenti:
Istenien néz ki...nyitom az ablakom!:)
Szintia
Hab szilv szel küld fénypost :-))))
Nem csalódtam Köbüki!:))))
:-))))))
Posta un commento