lunedì 3 novembre 2008

VKF XX./2. Bő lére eresztve - Anconai halleves

Anconai halleves
Hozzávalók:
  • 2 kg vegyes hal és tenger gyümölcsei (fekete tőkehal, ördöghal, nyelvhal, pérhal, rája, kakashal, vörös márna, rombuszhal, polip, királyrák, tisztított kékkagyló, sáskarák, tintahal)
  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 700 g paradicsom
  • 0,5 dl extraszűz olívaolaj
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 dl fehérborecet
  • 8 szelet házi fehér kenyér
Egy cserépedényben pirítsuk meg az apróra vágott hagymát és a fokhagymát, locsoljuk meg a fehérborecettel, majd adjuk hozzá az apróra vágott petrezselyemzöldet és az előzőleg meghámozott, feldarabolt paradicsomot.
A megtisztítot halakat és a tenger gyümölcseit forgassuk lisztbe, majd adjuk a paradicsomos léhez oly módon, hogy előbb azok a halak kerüljenek bele, amik hosszabb főzési időt igényelnek. Alacsony lángon főzzük a levest kb. 30 percig, majd vegyük le a tűzről, és hagyjuk állni még 10-15 percig, hogy az ízek összeérjenek. Pirított házi fehér kenyérrel tálaljuk.

Zuppa di pesce all'anconetana
Ingredienti:
  • 2 kg di pesce e frutti di mare (merluzzetti, coda di rospo, sogliole, cefali, razze, pesce San Pietro, triglie, rombi, polpi, scampi, cozze giá spurgate, cannocchie, seppie)
  • 1 cipolla
  • 2 spicchi di aglio
  • 700 g di pomodori
  • 0,5 dl di olio d'oliva extravergine
  • 1 mazzetto di prezzemolo
  • 1 dl di aceto di vino bianco
  • 8 fette di pane bianco casereccio

  1. Fate soffriggere l'aglio e la cipolla in un tegame di coccio con l'olio di oliva; aggiungete l'aceto, il prezzemolo tritato e i pomodori privati dalla pelle e dei semi.
  2. Pulite, infarinate e mettete il pesce a cuocere nel tegame: prima quelli che hanno bisogno di un tempo di cottura più lungo, andando avanti con quelli più delicati. Fate cuocere a fuoco basso per circa 30 minuti, quindi spegnete il fuoco e lasciate poi riposare per circa 10-15 minuti.
  3. Servite la zuppa con le fette di pane casereccio tostato.

4 commenti:

Anonymous ha detto...

Nem szeretem a halászlevet, de egyszer ettem vmi olasz hallevest és az nagyon ízlett! Gondoltam, hogy próbálom rekonstruálni, ez azóta sem sikerült, vagyis azóta sem próbáltam meg. Így most nagyon örültem, hogy feltetted!
LepkePillangó

Gabah ha detto...

Örülök, hogy "segíthettem", bár ez a két olasz recept tényleg csak két szösszenet abból a többszáz variánsból, ami Olaszországban létezik. Szinte minden tengerparti városkának megvan a maga receptje... Azért remélem, legalább az ízvilág közelíteni fog az általad kóstolt halleveshez ;-)

Grenadine ha detto...

az anconai szerelmeseket ismered? egyik kedvenc darabom!

Gabah ha detto...

Ó, hogyne! Utoljára valamikor 2000 környékén láttam Nyíregyházán Mészáros Árpád Zsolttal, Varjú Olgával... Könnyed darab, teljesen kikapcsol, azalatt a néhány óra alatt szerintem az ember elfelejti búját-baját :-)
Azóta viszont, mivel ritkán járunk haza, ritkán jutok el színházba, pedig nagyon hiányzik...:-(