venerdì 7 novembre 2008

(Majdnem) Minden napra egy tészta Nr 27

Ehhez a tésztához az előző bejegyzésben leírt fokhagymás-kapribogyós koktélparadicsomot használtam. (Pofonegyszerű az olasz konyha, nem? :-)) Persze, ez nálunk csak az első fogás, utána szinte mindig van hús és párolt vagy nyers zöldség.

Tagliatelle fokhagymás-kapribogyós koktélparadicsommal
Hozzávalók:
A tésztához:
  • liszt
  • minden 100 g liszthez 1 tojás

A szószhoz:

A lisztből és a tojásból elkészítjük a tagliatellét.

Az olajat felhevítjük, hozzáadjuk a lecsöpögtetett koktélparadicsomokat és a hámozott, darabolt paradicsomot, majd 2-3 percig főzzük. Ennyi idő alatt a friss tagliatelle is "al dente"-re fő.

A tésztát összekeverjük a paradicsomos mártással, tálalásnál kevés parmezánt reszelünk a tetejére.


Tagliatelle con pomodorini, aglio e capperi

Ingredienti:

Per le tagliatelle:

  • farina
  • 1 uovo per ogni 100 g di farina

Per il sugo:

  • 1 vasetto di pomodorini con aglio e capperi
  • 2 pomodori sbollentati, spellati, privati dai semi e tagliati a cubetti
  • olio extravergine d'oliva
  • parmigiano grattugiato
  1. Dalle uova e farina preparate le tagliatelle.
  2. In una padella riscaldate l'olio, unitevi i pomodorini e i cubetti dei pomodori pelati. Cuocete a fiamma alta per 2-3 minuti.
  3. Nell frattempo cuocete la pasta, in abbondante acqua salata, poi scolatela al dente e mescolatela con il sugo. Servitela cosparsa con un po' di parmigiano appena grattuggiato.

8 commenti:

Vesta ha detto...

Ugye csinálhatom friss paradicsom-fokhagyma- kapribogyó felhasználásával is a recepted alapján?

Gabah ha detto...

Ó, hogyne! Igaz, kicsit más íze lesz, de szerintem mindenképp belefér. :-) Ügyelj arra, hogy a paradicsomot csöpögtesd le, és szedd ki a magját! I'gy gyakorlatilag csak a húsát használod fel, és nem lesz vizes a szósz.
:-)

Anicara ha detto...

Hohyan készíted el a tagliatellét?

Gabah ha detto...

Szia Anicara! A következőképp:
1. A lisztet gyúródeszkára szitálom.
2. A közepébe krátert nyomok a kezemmel, ide ütöm fel a tojásokat.
3. Egy villa segítségével elkezdem összekeverni a tojásokat a liszttel úgy, hogy először a "kráter" peremén lévő liszt menjen bele, majd lassan a többi is, és amikor már villával nem keverhető tovább, kézzel folytatom a munkát.
4. Addig gyúrom, amíg a tészta teljesen sima nem lesz. Labdát formálok belőle, és kb. 15 percig pihentetem.
5. Ezután két lehetőség van:
- vagy sodrófával nyújtom ki a tésztát
- vagy pedig tésztanyújó géppel. (Ha nagy mennyiségű a tészta, akkor mindenképp kisebb labdacsokra osztom nyújtás előtt.)

Gabah ha detto...

6. Ha sodrófával dolgozok, akkor a labdacsokat mindig csak egy kicsit nyújtom, ezzel elkerülöm, hogy amíg egy darabbal sokáig pepecselek, a többi kiszáradjon.
7. Tehát a tésztát kb. 0,5 mm vékonyra nyújtom, a lapot belisztezem, feltekerem, és késsel kb. 1 cm szélességű csigákra vágom.
8. A csigákat azonnal szétszedem, és egy tiszta törlőkendőre rakom száradni.

Gabah ha detto...

6. Ha téztanyújtó géppel dolgozok, akkor a labdacsokat az első fokozaton kezdve folyamatosan haladva egészen a hatodikig, kinyújtom. (A képen lévő tagliatelle hetes fokozaton készült, most próbálkoztam vele először, de szerintem túl vékony lett, és így nehéz volt összekeverni a szósszal.)
7. Végül pedig a kinyújtott tésztalapokat a gép tagliatelle vágó részén tekerjük át.
8. A tésztát kicsit szétszedjük, és tiszta törlőkendőn megszárítjuk (vagy egyenesen mehet a főzővízbe).
No, remélem, tudtam segíteni... :-)

Anicara ha detto...

Hát igen. Köszönöm. Izé.
Ennél valahogy egyszerűbbnek képzeltem.
:-)
Lenyűgöz, hogy ezt bárki már végigcsinálta...

Gabah ha detto...

Áááááá, nem olyan bonyolult, mint amilyennek tűnik! Úgy is leírhattam volna, hogy "összegyúrod a lisztet, a tojásokkal, a tésztát kinyújtod, közben mindig lisztezed, feltekered, és felvágod" ;-) Így már nem is olyan bonyolult...

Igaz, elég sok időt igényel, főleg ha kézzel nyújtjuk, és esetleg nincs benne nagy gyakorlatunk, és főleg-főleg ha nagy tételben csináljuk (mert szerintem így éri meg és manapság már egyébként is kinek lenne ideje minden nap gyúrni!), de a házi tésztának nincs párja!