venerdì 7 novembre 2008

Robiolás csirkemájjal töltött vaníliás csirke

Tanár Úr, kérem, én készültem... mármint a májas játékra. Aztán máj otthonról csak nem jött, olasz társával pedig nem tartottam illdomosnak nevezni egy magyar baromfimáj promócióra, pedig így utólag nagyon fáj a fogam Pamina csudaszép libuskájára. Sebaj, hátha lesz még rá alkalom! Ez lett volna az egyik pályamű:

Robiolás csirkemájjal töltött vaníliás csirke
Hozzávalók:
  • 1 csirke
  • 1 vaníliarúd
  • 150 g csirkemáj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 150 g toast kenyér
  • 150 g robiola
  • tej
  • 2 tojás
  • 50 g reszelt grana padano vagy parmezán
  • egy csokor petrezselyemzöld
  • 0,5 dl Brandy
  • 60 g vaj
  • só, bors

A fokhagymagerezdeket áttörjük, összekeverjük a vanília kikapart magocskáival, és a csirkét alaposan bedörzsöljük vele úgy, hogy a bőre alá is kerüljön, majd 4-5 órán keresztül állni hagyjuk.

A csirkemájat 20 g vajon kissé megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk, és a robiolával, ill. a petrezselyemzölddel, együtt pépesítjük. Hozzáadjuk a tejbe áztatott és jól kinyomkodott toastkenyeret, a tojást és a reszelt sajtot, és alaposan összekeverjük.

A csirkét sózzuk, borsozzuk, megtöltjük a májas-sajtos töltelékkel, bekenjük a maradék vajjal, 180 fokos sütőben 2,5 óráig sütjük. Amikor kész, kivesszük a sütőből, meglocsoljuk a Brandyvel, meggyújtjuk és ha közben nem kell tűzoltókat hívni, azonnal fogyaszthatjuk.

Forrás: Sale e Pepe 2006. decemberi szám


Pollo alla vaniglia farcito con robiola e fegatini di pollo

Ingredienti:

  • 1 pollo
  • un baccello di vaniglia
  • 150 g di fegatini di pollo
  • 2 spicchi di aglio
  • 150 g di pancarrè
  • 150 g di robiola
  • latte
  • 2 uova
  • 50 g di grana padano grattuggiato o parmigiano
  • un mazzetto di prezzemolo
  • 0,5 dl di Brandy
  • 60 g di burro
  • sale, pepe
  1. Schiacciate i due spicchi di aglio e mescolateli con i granelli raschiati dal baccello di vaniglia.
  2. Spalmate il pollo con il mix, facendo attenzione di metterne un po' anche sotto la pelle, e fatelo riposare per 4-5 ore.
  3. Rosolate i fegatini in un padellino con 20 g di burro, sale e pepe e frullateli nel mixer con la robiola e il prezzemolo. Incorporatevi il pancarrè inzuppato nel latte e strizzato, le uova e il formaggio grattuggiato.
  4. Salate e pepate il pollo e farcitelo con il composto. Spalmatelo con il burro rimasto e infornatelo a 180 gradi per 2 ore e mezzo.
  5. Versate il Brandy sul pollo e infiammatelo. Se non c'è bisogno dei vigili, potete servire il pollo subito.

Nessun commento: