lunedì 27 giugno 2011

Maradékfelhasználás - a párolt rizs

Végy négy db paradicsomot. Mosd meg őket, vágj le egy kb. 1 cm-es részt a tetejükről, mindegyiknek vájd ki a belsejét. Az üres paradicsomokat sózd, borsozd, tedd félre. A paradicsom húsát és magházát vágd apró kockára. Egy gerezd fokhagymát vágj ketté és egy szál rozmaringgal együtt pirítsd meg olívaolajon. A fokhagymát és a rozmaringot dobd ki, a megmaradt olajhoz add hozzá a feldarabolt paradicsombelsőt, fél deci száraz fehérbort, fűszerezd kedved szerint (kedvem szerint: só, bors, apróra tépett bazsalikom és majoránna), majd főzd az egészet addig, amíg mártás sűrűségű lesz - ez négy paradicsom esetében, nagy lángon nem több mint 4-5 perc.
A megmaradt rizsre (ami nálunk épp sárgarépás volt) reszelj egy jó adag parmigianot, vagy bármilyen más kedvedre való sajtot, add hozzá a paradicsommártást, az egészet keverd össze, és töltsd a kivájt, befűszerezett paradicsomok belsejébe.
Tedd a paradicsomokat egy tűzálló tálba, szúrj közéjük rozmaringágacskákat, locsolj a tetejükre olívaolajat, és 200 fokra előmelegített sütőben (ha van grill vagy graten program, azok valamelyikén) süsd kb. 10 percig.

Nessun commento: