venerdì 26 settembre 2008

VKF-re készülve...

Több szempontból is nagyon örültem a legutóbbi VKF kiírásnak : egyrészt mert nálunk mostanában szokássá vált, hogy romantikus vacsorával lepjük meg magunkat (nem csak ünnepnapokon), másrészt mert most tényleg volt mit ünnepelni (születésnap, házassági évforduló), harmadrészt, meg mert eddig szinte mindig közbejött valami, amikor a VKF-en szerettem volna részt venni. Doctor Peppernek külön nagy-nagy köszönet, amiért megmutatta, hogyan kell időzített bombát a blogba bepakolni! Reméljük robban ;-)
No, azt tudni kell, hogy az én emberem szívéhez nem a hasán kersztül vezet az út! Szeret enni, lehetőleg több fogást, de mindenből csak egy keveset. Szeret enni, de számára az evés inkább biológiai szükséglet, mint kulináris élvezet. Ettől függetlenül szereti ha új dolgokat kóstolunk meg, és főleg szereti, ha együtt készítjük el az ételeket. Szereti az anyukája főztjét, szereti a tradícionális friulán ételeket, szereti a halat. Nem szereti ha az ételen szósz/mártás/pacsmag van, nem szereti a tejfölt, a véres hurkát (mondjuk lehet, hogy egy disznónak nemigen estem volna neki :-) Ebből kellett, hogy kiinduljak.
Mindenekelőtt elkezdtem böngészni az Interneten és mindenféle füveskönyvekben afrodiziákumok után kutatva, hogy ha már lúd, legyen kövér, ne csak a vacsora legyen romantikus, hanem a folytatás is ;-)
A következő, számomra könnyen beszerezhető „kellékeket” találtam (a tigrispéniszt, a medveherét és a szarvasagancsot elvetettem, persze csak azért, mert azt olvastam róluk, hogy hatásukat a tudomány még nem igazolta :-) meg egyébként De Sade márki is befürdött a porrá zúzott spanyol legyeivel :-)))). Tehát biztos, ami biztos alapon ezeket választottam:


Bazsalikom: Dél-Ázsiából származó növény, számos faja ismert, melyek közül egyeseket fűszerként, másokat gyógynövényként használnak. A hinduk szent növénye a tulasi is a bazsalikom egyik fajtája. A tulasihoz imádkoznak, áldozatokat mutatnak be neki, és naponta fogyasztanak belőle. Hitük szerint egészséget, termékenységet, örömteli nemi életet ajándékoz a növény. Illóolajokban, vitaminokban és cserzőanyagokban gazdag a bazsalikom.
Borsos menta: valószínűleg a Távol-Keletről származik. Illóolajai a virágban és a levelekben is megtalálhatóak, mentolt, mentont és piperitont tartalmaznak. Felhasználása széleskörű, az élelmiszeriparban és a szépségápolásban is alkalmazzák. Teáját, cukrozott illóolaját nemi érintkezés előtt érdemes fogyasztani.
Gyömbér: Ázsiából ered, illóolajokban főként a gyökere gazdag. Frissen és szárítva is kapható, a kínai ételek és egyes sütemények nélkülözhetetlen alkotórésze. Szerelmi vágyfokozó szerként mindenütt ajánlják.
Fahéj: hangulatfokozó, és potencianövelő illóolajat tartalmaz. Az indiánok nemi szervükre is kenték.
Hal és a tenger gyümölcsei: magas fehérje - és ásványianyag-tartalmuk révén, minden életfunkciót erősítenek. Különösen magas, a szexuális vágyat fokozó cinktartalmuk.A nemi vágyat serkentik, impotencia és frigiditás ellen, valamint az erekció meghosszabbítására alkalmazzák. Az állatok vázából varázserejű tárgyakat, ékszereket készítenek. A monda szerint Casanova 40 osztrigát fogyasztott naponta.
Kakaó: az ősi Amerikában a kakaó az istenek eledele volt, a halandók számára pedig potencianövelő szernek számított. Az aztékok kakaóbabbal fizettek szolgáltatásaikért az örömlányoknak. A mexikóiak kilencedik azték uralkodója, II. Montezuma (1466-1520) minden nap 50 aranyserleg forró kakaót ivott meg, melyet jó sűrűre főztek és csilipaprikával festettek vörösre.
Kávé: izgatja a központi idegrendszert. Erotikus hatása akkor a legkifejezettebb, ha arab szokás szerint, őrölt kardamonnal ízesítik.
Rozmaring: száraz, meleg éghajlatú területeken vadon él, nálunk, kertben vagy cserépben tartható örökzöld növény. A sámánok varázsszerként használták. Illóolaját fürdővízbe téve fokozza a bőr vérellátását, ezáltal érzékenységét.
Petrezselyem: a Földközi tenger vidékéről származó konyhakerti növény. Hatóanyagai értágulatot okoznak, férfiaknál erősíti a merevedési reflexet. Szárát ajánlott rágcsálni.
Sáfrány: keletről származó növény. Illóolaja pszichoaktív, izgató hatású, erősíti a fiatal férfiak nemi vágyát, valamint hosszú orgazmusélményt biztosít.
Szerecsendió: minden trópusi területen megtalálható örökzöld fűszernövény. Illóolajának fő alkotórésze a miriszticin, mely az egyik szintetikus drog alapanyaga is. Nemi izgalmat okoz.
Vanília: Indonéziából származó fűszer, hangulatfokozó és potencianövelő illóolajat tartalmaz.
Zsálya: a Földközi tenger vidékéről ered, meleg-, szárazságtűrő növény. Hatóanyagának alkotói a kámfor, a tujon, a cinerol, a pinén, valamint cserzőanyagok, flavonoidok és glikozidok. Alkalmazható kimerültség, depresszió ellen, és a klimax tüneteinek enyhítésére. A zsályabor vagy -tea serkenti a szexuális aktivitást.



A fentiek alapján összeállítottam három menüsort, aztán hagytam, hogy Az Ember válasszon.


A. menü (mint a menzán:-)


1. Metélőhagymás kékkagyló - Cozze all’erba cipollina
2. Sáfrányos tőkehallal töltött cannelloni - Cannelloni con ripieno di merluzzo allo zafferano
3.Királyrákfarok királyi módra - Code di scampi alla reale
4. Körtés-ricottás lepény – Crostata di pere e ricotta


B. menü (friulán)


1. Zöld füvekkel töltött „cjarsòns” – Cjarsòns con le erbe
2. Zöld füvekkel párolt házinyúl – Coniglio con le erbe
3. Mézes-rozmaringos almás lepény – Crostata di mele, miele e rosmarino


C. menü


1.Gombás kékkagyló - Cozze ai funghi
2. Bazsalikomos-ricottás óriás sügérrel töltött palacsinta – Crespelle alla cernia con la ricotta e basilico
3. Vajban párolt lazac rókagombás-bazsalikomos szósszal – Salmone con salsa e finferli al basilico
4. Gyömbéres körte citromfagyival - Pere cotte al profumo di zenzero con gelato di limone


Ember sokáig töprengett, nem tudott dönteni az A és a B menü között, aztán mégis legyőzte lokálpatriotizmusát, és az A-ra szavazott. A végére egyébként annyira belejöttünk, hogy elterveztük, hogy a második menüt is mindenképpen elkészítjük. Az első menühöz sem kellett nagy befektetés, hiszen csak a halakat és a ricottát kellett megvenni, a többi adott volt. A másodikhoz szintén a ricotta ill. a nyúl hiányzott. (Azért kicsit meglepődtem, hogy végül a nyúl kb. annyiba került, mint az összes hal együtt.) Tudom, tudom, egy romantikus vacsoránál az ember nem elsősorban a gazdaságosságra ügyel, de mivel az elején említettem, hogy relatíve gyakran örvendeztetjük meg magunkat így, nem hátrány, ha viszonylag olcsón össze lehet hozni.
S hogy mire jó ez a „gyakori” ünneplés? Kizökkenünk a mindennapok szürkeségéből; sokat, nagyon sokat beszélgetünk; alkotunk valamit a saját örömünkre, kinyitunk egy üveg bort...jó érzéssel tölt el a másik közelsége; örülünk annak, hogy együtt lehetünk. Számunkra azt hiszem ez A Romantika.
A receptek továbbra is 4 személyre szólnak. (Ha már ennyit dolgozunk, maradjon valami másnapra is :-) Ó, igen, azt elfelejtettem írni, hogy végül ebéd lett mindkét vacsorából...nagy bölcsen így döntöttünk, hogy aztán egész vasárnap délután együtt heverészhessünk... ;-)

4 commenti:

Mamma ha detto...

Nahát, teljesen le vagyok nyűgözve:-)))
Nagyon szép, amit írtál Magatokról (jaj, ez most olyan sablonosan hangzik..., de hát így gondolom:-))

Gabah ha detto...

:-)
Köszönöm, Mamma!
Szeretem ezt a pasast és nagyon, nagyon büszke vagyok rá! Ez is olyan sablonosan hangzik, de ha így van, így van...;-)
Olvastam, amit írtál a közös főzésekről, pizzakészítésről, és meglepett, hogy nálunk ugyanígy működik a dolog...hmmm, ez is sablonos, de így van :-)
Kicsit összeszedem magam meg a házat a goriziai gasztro-móka után, és írok majd bővebben is!

fülike ha detto...

Ahogy olvastam, szinte láttalak benneteket magam előtt. Csak szeresd is "ezt a pasast"! nagyon jól néztek ki együtt. És még ilyen szép és jó közös főzéseket is kitaláltok! Csodás!

Gabah ha detto...

Köszönöm, Füli! :-) Szeretm is! A legcsodálatosabb ember a világon! Juj, elveszünk itt mindjárt a "sablonokban" :-))))))