mercoledì 3 settembre 2008

(Majdnem) Minden napra egy tészta Nr 17

Pasta alla Norma


A Pasta alla Norma egy szicíliai tradícionális tésztaétel, amelyet általában spagettivel készítenek, s amely Vincenzo Bellini "Norma" című operájáról kapta a nevét. E névadásról több legenda is kering: egyesek szerint egy szicíliai szakácsnak annyira tetszett az étel, hogy Bellini operájáról nevezte el, a másik variáció szerint - és ez az, amit az olaszok legtöbbje elismer - Nino Martoglio, cataniai komédiaíró keresztelte el így, utalva a mű hatalmas sikerére. Bárhonnan is eredjen a legenda, mindenképp érdemes elkészíteni! Nagyon egyszerű, ennek ellenére akár egy ünnepi menübe is beilleszthető!



Hozzávalók:
  • 2 ek. extra szűz olívaolaj
  • 1 közepes padlizsán
  • 50 g sós ricotta
  • 300 g paradicsom
  • néhány levél bazslikom
  • 1 vöröshagyma
  • olaj a sütéshez (én általában napraforgó olajat használok)
  • só, bors
A padlizsánt vágjuk karikára, sózzuk be, majd egy szűrőben hagyjuk kb. fél óráig, hogy a fölösleges víz lecsöpögjön belőle.
A paradicsomot 1-2 percre merítsük forró vízbe, majd húzzuk le a héját, vágjuk nagyobb kockára, majd a hagymával, 1-2 levél bazslikommal és az olívaolajjal együtt főzzük sűrűre.
Ezalatt a padlizsánkarikákat papírtörlővel szárítsuk meg, és bő, forró olajban süssük pirosra.
A tésztát sós vízben főzzük meg, majd szűrjük le, szedjük tányérokra, halmozzuk rá- nem szeretem ezt a szót - a paradicsomszószt, rakjunk rá fejenként 3-4 db sült padlizsánkarikát, reszeljünk rá frissen egy kevés érlelt, sós ricottát, egy szép levél bazslikomot, és fogyasszuk azonnal!

2 commenti:

Mamma ha detto...

Milyen jó, hogy írtál a füstölt ricottáról!, de szerintem a sós fajtának is gond a beszerzése Mo-on:-((
Szerintem csak sült ricottát lehet készíteni házilag, még mindig az lesz a legközelebb az eredetihez.
Az meg különösen elszomorító, hogy az eredeti ricottát is jó magas áron mérik, hát még azt a fajtát, amelyiket nem ismerik igazán otthon. Annál mindig vastagabban fog a kasszagép...

Gabah ha detto...

Azt hiszem, a ricotta maga megérne egy külön bejegyzést! No, majd összeszedem magam. Mostmár több időm lesz.
Az árakról pedig...!!!! Felháborító dolgok történnek ám otthon! Épp a múltkor csináltunk egy aprócska kimutatást az olasz élelmiszerárakról Magyarországon a legalapvetőbb dolgok figzelembevételével...no comment.