venerdì 12 settembre 2008

(Majdnem) Minden napra egy tészta Nr 18

Maltagliati con funghi porcini e speck –
Maltagliati vargányával és speckkel


Hozzávalók:
  • 2 szép nagy vargánya
  • 0,5 dl száraz fehérbor
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 2 ek. olívaolaj
  • só, frissen őrölt feketebors
  • 10 dkg papírvékonyra szeletelt speck
  • frissen reszelt parmezán

A vargányát megtisztítjuk, 2-3 cm-es darabokra vágjuk, majd a felhevített olívaolajra dobjuk. Jól átforgatjuk, meglocsoljuk a fehérborral, megvárjuk míg ennek a nagy része elpárolog, fűszerezzük, megszórjuk az apróra vágott petrezselyemzölddel, és az egészet még néhány percig együtt pároljuk.
A tésztát sós vízben kifőzzük, “al dente” leszűrjük, összekeverjük a gombás-petrezselymes szósszal, gazdagon megpakoljuk a csíkokra vágott speckkel, és azonnal tálaljuk. Tetejére frissen reszelt parmezán is kerülhet.

A maltagliatiról: A maltagliati “rosszul vágott” ti. szabálytalan alakzatra vágott tészta nem más, mint a tésztakészítés – eredetileg tagliatelle készítése - során a kinyújtott lap végeiből származó szabálytalan alakú, vastagságú, eltérő nagyságú tésztamaradék. (Persze, manapság nem kell arra várnunk, hogy majd a végekből csak összejön valami ;-), direktben is “vághatjuk rosszul”: a gyúrt tésztát 1mm vékonyra nyújtjuk, feltekerjük, majd keresztben 2-2,5 cm-es csigákra vágjuk, végül ezeket a csigákat is felszabdaljuk. A csigadarabokat jól szétrázzuk, majd a deszkán szétterítjük, és attól függően, hogy hogyan szeretném felhasználni vagy azonnal sós vízben kifőzöm, vagy pedig megszárítom, és vászonzacskóban elteszem rosszabb időkre. :-)

2 commenti:

Mamma ha detto...

Ez a malfatti tésztás verziója:-))
Én még az utolsó fecnit is összegyúrom és kiügyeskedek belőle egy csíkot:-)))

Gabah ha detto...

A legfinomabb!!!!!!