martedì 16 settembre 2008

Nyárbúcsúztató paprika

Nem múlhat el "nyárvég" ennek az ecetes paprikának az elkészítése nélkül. Érdekes, hogy bármennyit készítek belőle, Karácsonyra mindig csak egy üveggel marad :-)


Ecetes kaliforniai paprika


Hozzávalók:
  • 3 liter víz
  • 1 liter fehérborecet
  • 300 g kristálycukor
  • 100 g só
  • 3,5 kg sárga és piros kaliforniai paprika vegyesen
  1. Forraljuk fel a vizet az ecettel, a cukorral és a sóval, majd hűtsük le. Legjobb megoldás, ha üvegtöltögetés előtti este elvégezzük ezt a műveletet.
  2. Mossuk meg a paprikákat, vágjuk hosszanti szeletekre, amennyire lehet, szárítsuk meg. A színeket váltogatva töltsük meg a paprikaszeletekkel az előzőleg fertőtlenített üvegeket, öntsük rá a kihűlt ecetes-cukros levet, majd jól zárjuk le.
  3. Az üvegeket helyezzük egy nagy lábasba, majd töltsük meg annyi vízzel, hogy az üvegeket ellepje.
  4. Forraljuk az egészet 1-2 percig, öntsük le a víz felét, fordítsuk az üvegeket a tetejükkel lefelé, fedjük le, és így hagyjuk kihűlni. Másnap mehet is a kamrapolcra.
  5. (Ebből a mennyiségből kb. 20 kisebb üveget sikerül megtölteni. Én az idén dupláztam. ;-)

Peperoni in agrodolce al naturale


Ingredienti:
  • 3 litri di acqua
  • 1 litro di aceto di vino bianco
  • 300 g di zucchero
  • 100 g di sale
  • 3,5 kg di peperoni rossi e gialli
  1. Fate bollire l'acqua con l'aceto, sale e zucchero la mattina per la sera o viceversa.
  2. Lavate i peperoni e tagliateli a spicchi, asciugateli e disponeteli nei vasi di vetro a chiusura ermetica, versateci sopra il liquido freddo e chiudete bene il vaso.
  3. Mettete i vasi in una pentola grande con dell'acqua che copra i vasi. Portate all'ebollizione per circa 1-2 minuti, togliete una parte dell'acqua, lasciando che copra metà vaso.
  4. Rovesciate i vasi con il tappo in giù, coprite la pentola con un coperchio e infine lasciate riposare finchò non si rafferddi.

5 commenti:

Cserke ha detto...

Mmm, micsoda szívmelengető színek ebben a pocsék időben. Ami itt van.
Örülök, hogy beírtad, régóta nem tettem el ecetes dolgot, de ez annyira jól néz ki, hogy megjött a kedvem.

Gabah ha detto...

Szia Cserke! Óóóó, itt is nagyon undormányos idő van :-( de tényleg, ahogy mondod, már csak a színek miatt is megéri! Ha más nem, hát ez felmelegít. ;-) Bátran ajánlom, mert tényleg ez az egyetlen fix "kamrába való", amit minden évben elkészítek. Hátha sikeül vele kicsit visszacsalogatni a Napot. Jó melegedést! :-)

Cserke ha detto...

Mm, azt gondoltam, legalább ott süt a nap. Sárga paprikát nem láttam, lehet hogy egyszerűen piros-fehérből lesz. Feltétlenül kipróbálom, csak el ne felejtsem, mert pont az ilyeneket szeretem.
Köszi, süssön Nektek is:)

Gabah ha detto...

Fehéér?? De az nem a "kaliforniai" típusú, ugye?
Ennek a parikának az elkészítésénél 2 dologra kell csupán odfigyelni: minél vastagabb húsú, frissebb, ropogósabb a paprika, annál finomabb lesz. A másik pedig,hogy tényleg nem szabad 1-2 percnél tovább forralni, mert a paprika megpuhul. Ezért nem alkalmas e célra a sima TV paprika. Persze, persze ez így nem teljesen igaz, mert abból is el lehet készíteni, de lehet, hogy nem lesz olyan roppanós. Azért ha mégis a sárgából készíted, mindenképp írd meg légyszi, hogy milyen lett! Előre is kösz, kösz, kösz.

Cserke ha detto...

Még nem haladtam az ügyben, nem volt időm piacra elmenni.
De igyekszem, mert lassan teljesen lemaradok.
Ha sikerül megcsinálnom, beszámolok feltétlenül:)