mercoledì 23 novembre 2011

Mézes puszedli

Íme a megígért puszedli receptje. Ez az, amit anyukám évszázezredek óta minden karácsonykor elkészít. Gondolom, nem újdonság...
Az idei nagy dolog viszont, hogy Anna is besegített.
Három nagyon szimpatikus gasztrobloggerrel találkoztunk múlt hét csütörtökön. Nekik, és persze a lelkes közönségnek vittem ezeket a puszedliket egy jó adag sós rúd, és egy pár étcsokoládé ganache-zsal töltött habcsók társaságában.
Mézes puszedli
Hozzávalók: 250 g méz, 100 g vaj, 100 g cukor, 2 szegfűszeg, 500 g liszt, 1 kk. szódabikarbóna, 1 citrom reszelt héja, 1 kk. reszelt gyömbér, 1 kk. fahéj, néhány csillagánizs magocska összetörve, egy kevés frissen reszelt szerecsendió, 1 tojás, 2 tojássárgája, a tepsi kikenéséhez egy kevés vaj


A mézet, a vajjal, a cukorral, a gyömbérrel és a szegfűszeggel felmelegítjük, majd addig kevergetjük, amíg a cukor teljesen elolvad. A szegfűszeget kidobjuk, hozzáadjuk a szódabikarbónával, a maradék fűszerekkel és a citromhéjjal elkevert lisztet, a tojást és a tojássárgákat. Ezután az egészet összegyúrjuk, labdává formázzuk, folpackba csomagoljuk, és egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap a gombócot lisztezett deszkán kb. 2 mm vékonyra nyújtjuk, kiszaggatjuk, (szórhatunk rá diót, mogyorót, mandulát), és 220 fokos sütőben 4 percig sütjük. Írókázhatjuk is. Recept Mohánál. 


6 commenti:

Dió Bisztró ha detto...

Szia! Kemény szokott lenni a mézesed, vagy felpuhul? Üdv A.

Gabah ha detto...

Szia, nem nem, ez nekem rögtön puha - bár hozzá kell tenni, hogy mifelénk elég párás a levegő. :-)

Rossella ha detto...

Le meringhe ed i biscotti sono stati molto graditi da tutti.
Molte amiche hanno adorato le meringhe.
Grazie di essere venuti.

Gabah ha detto...

Grazie Rossella! Mi ha fatto tanto piacere di conoscervi!

accantoalcamino ha detto...

La rossima volta che sarò meno "timida" preparerò anch'io qualcosa per le amiche ;-)

Gabah ha detto...

Ma certo! :-) Potremmo organizzare altri incontri, magari prox anno...ho già qualche idea in testa, dopo ti racconto...