venerdì 4 novembre 2011

Cezerye

Jó kis tematikus hetek kerekedtek ki itt a blogban az elmúlt időszakban. Volt már tökös, most sütis, jövő héten tésztákat hozok, aztán meg majd minden visszatér szépen a régi kerékvágásba.
A mai dolce neve Cezerye. Óriási késztetész éreztem arra, hogy olaszosítsam, így a masszába került egy kevés amaretti is. A golyóbisok felét mogyorókrokantba forgattam; igen, ezek azok, amik nincsenek a képen. Eltűntek.
Tejkrémre már sajnos nem volt idő, de legközelebb mindenképp beépítem, mondjuk egy kis mandula- vagy mogyorólikőrrel ízesítve.
Az eredeti recept Edinától van, köszönöm szépen!
Cezerye all'italiana
Hozzávalók: 500 g sárgarépa, fél csésze nádcukor (1 csésze 2,5 dl), 1,5 dl víz, 1 tk. étkezési keményítő, 50 g háztartási keksz, 50 g amaretti, fél csésze törökmogyoró, kókuszreszelék vagy mogyorókrokant
A répát megtisztítjuk, finomra reszeljük, hozzáadjuk a cukrot és 1dl vizet, majd kb. egy óra alatt, lefedve, alacsony lángon, olykor-olykor megkeverve puhára főzzük. Ekkor hozzáadjuk a 0,5 dl vízzel elkevert keményítőt, és 1-2 perc alatt az egészet sűrű masszává főzzük. 
A tűzről levéve alaposan elkeverjük benne a keksszel együtt ledarált amarettit, az apróra tört mogyorót, és hagyjuk kihűlni.
A masszából gombócokat formálunk, a gombócokat mogyorókrokantba vagy kókuszreszelékbe forgatjuk, és tálalásig hűtőben tároljuk.

Nessun commento: