mercoledì 2 luglio 2008

Zebra és virsli - Artúr kutyánk egy éves lett!



Artúr, Túró Rudi, Turbó Rudi, Tündérbogár, Gabikának legcebb kutyája a világon, nyali-fali meg minden. Imádom! Igaz, kicsit a fejünkre nőtt, de olyan szép, hogy egyszerűen nem lehet neki nemet mondani. Na jó, néha: például amikor nagy sunnyogva ellopja az autómosó szivacsot, amit perceken belül darabokra szed, vagy amikor a frissen vetett fűbe jó mélyre eltemeti a készleteit, vagy amikor indulás előtt a fehér nadrágba nyomkodja a mancsait (jah, minek vesz fel az ember fehér nadrágot, ugye...), nem beszélve a számos ellopott cipőről, jónéhány megevett gumilabdáról, elrágott pálmalevélről, virágokról... A muskátlit nem szereti! :-)
Szóval Artúr nagykuty lett, egészen pontosan június 26-án. Épp aznap, amikor a fényképezőgép bemondta az unalmast. Mostmár tudjuk, végérvényesen. Ez csupán azért jelent problémát, -azon túl, hogy nem tudom közzétenni a szülinapi torták fotóját - mert van néhány nagyon jó salátareceptem a VKF következő fordulójára, és ezúttal szeretnék én is benevezni, mindenképpen fotóval illusztrálva a recepteket. Majd még meglátom, talán sikerül legalább erre az alkalomra kölcsönkérnem egyet.
Visszatérve a tortákhoz:

Artúr-torta - Kutyáknak
Hozzávalók:
kutyánk nagyságától függő mennyiségű száraz kenyér
minimum 80 %-os hústartalmú virsli (ha már szülinap van)
tojás
kutyánk éveinek számától függően maradék grillezett oldalas (vagy csont)

A kenyeret beáztatjuk, jól kinyomkodjuk, összekeverjük a darabokra vágott virslivel és a tojással. A masszát egy kisebb tortaformába tesszük, majd egy tálra borítjuk, majd a közepébe, gyertya gyanánt beleszúrjuk a csontot (jelen esetben ez a hozzávalókban említett oldalas volt).

Zebra torta - Gazdiknak
Hozzávalók:
5 db tojás
25 dkg porcukor
125 ml langyos víz
250 ml étolaj
37,5 dkg liszt
1 sütőpor
2 evőkanál kakaó

A tojások sárgáját a cukorral kikeverem, majd folyamatosan kevergetve kanalank
ént hozzáadom a vizet és az olajat. Apránként belekeverem a sütőporral elkevert lisztet is, végül a keményre felvert fehérjét óvatosan beleforgatom.
Megfelezem a tésztát, az egyik felébe szűrőn keresztül beleszitálom a kakaót. Sütőpapirral kibélelek egy 26 cm-es tortaformát, aminek a közepébe teszek a fehér tésztából először 2 kanál világos masszát (nem kell elkenni), majd a világosra jön 2 kanál kakaós massza. Ezt addig kell folytatni, amíg a massza el nem fogy (mindig középre, a tetejére).
180 fokon kb. 50 percig sütjük.

Isten éltessen, Artúr!

5 commenti:

lekvároskukta ha detto...

Isten éltesse Artúrt, gyönyörű szép kutyus :))

Gabah ha detto...

Aranyos vagy, Lekvároskukta! Átadtam az üzenetedet, azt mondta: vau, vauuuu, vagyis köszöni szépen! ;-)

lekvároskukta ha detto...

:-))

chriesi ha detto...

Nagyon édes a kutyus!

Gabah ha detto...

Ma reggel csipásmacska a drága: édesen szuunyad egy nagy-nagy bokor alatt, körülötte 2 rigó csipeget...Ennyit a vadászösztönről :-)))) Mondtam neki, hogy Chriesi üzeni, hogy édes vagy, de csak horkantott egyet. Kétség nem fér hozzá, hogy ez is valami hasonlót jelent, mint a vau,, vauuu, tehát köszöni szépen! :-)))))