domenica 2 ottobre 2011

Fogj egy pisztrángot...

...mondjuk egy 30-35 dekásat. Tisztítsd meg, sózd, borsozd, kívül-belül, tömködj a hasába néhány bazsalikomlevelet. Tedd a halat sütőzacskóba, dobj mellé két teáskanálnyi vajat, egy kockára vágott fehér húsú nektarint, és néhány friss bazsalikomlevelet. Önts rá egy dl száraz fehérbort, zárd be légmentesen a zacskót, tedd tepsibe, és 200 fokra előmelegített sütőben süsd kb. 20-25 percig.
A sült pisztrángot filézd ki, tedd a filéket egy tányérra, és locsold meg az egészet a zacskóban maradt illatos lével (ha erőteljesebb ízekre vágysz, botmixerrel pépesítsd a levet a puha nektarinkockákkal és adj hozzá egy mozsárban szétzúzott friss bazsalikomlevelet).


További pisztrángos ötletek:

- rizssaláta füstölt pisztránggal és zöldborsóval
- tésztasaláta pisztrángos-robiolás sültpaprika krémmel (ehhez az alaphoz jön még némi párolt pisztránghús)
- zöldségekkel (cukkini, padlizsán, paradicsom, krumpli) töltött, sült pisztráng
- tonhallal, sárgarépával és gombával töltött pisztráng (régesrégi jól bevált recept, ha lesz egy kis időm, posztolom)

5 commenti:

Vica ha detto...

Na ezt mindenképp bevállalom.Már érzem is az ízeket,csiklandozza a szájpadlásom.

Hobbiszakács ha detto...

"zárd be légmentesen a zacskót"...

Nagyot szól, amikor kipukkad?
:-)

A nektarin jó ötlet! (Ha rajtam múlna, akkor a hagyma-fokhagyma-citrom hármast is bekombinálnám.)

Gabah ha detto...

Vicuska, vidd csak, meglátod, jó lesz!

Hobbiszakács, nem pukkad! ;-)
Eddig szinte mindig fokhagyma-citrom-zöldfűszercsokor hármassal készítettem a pisztrángot, de Ember ráunt, így kénytelen voltam új megoldásokat keresni.
Halakhoz hagymát nagyon ritkán használok, de legközelebb kipróbálom!

Pupa ha detto...

nagyon nem mindegy honnan való a pisztráng... ha nagyipari tehetsz hozzá bármit :-(

egy kis pisztrángos ízelítővel ajánlom magam :-)

http://horgaszosef.blogspot.com/2011/10/szava-bohinjka-oktober.html

Gabah ha detto...

Teljesen igazad van, Pupa, nem mindegy hol élt és hogyan élt a tányérunkra kerülő hal; más íze van az egész életében szabadon úszkálónak, és más annak, a tenyésztettnek, bár azért azt nem mondanám, hogy ha "nagyipari" a pisztráng, nem lehet belőle ízletes ételt készíteni. Mi itt szerencsés helyzetben vagyunk, 10 km-es körzetben 5-6 olyan folyó ill. patak is van, ahol hemzsegnek a pisztrángok, de kell, hogy legyen az embernek horgász ismerőse, máskülönben csak "nagyipari" példányhoz jut hozzá - ami szintén nem probléma, ugyanis az egyik legjelentősebb északolaszországi pisztrángtenyészet és pisztrángfeldolgozó üzem a szomszéd faluban van. Ők évi 15.000 mázsa pisztrángot dolgoznak fel, félkész, fagyasztott és füstölt termékeik is vannak, én gyakran járok hozzájuk.

P.s. Nagyon jó a belinkelt videó! Csodás a környék is!