giovedì 6 ottobre 2011

Anellini zöldségekkel és főtt sonkával

Rekordmennyiségű koktél- és datolyaparadicsomot szüreteltünk az idén. Annak ellenére, hogy Annám marékszámra ette/eszi nem csak ebéd/vacsora előtt/után, hanem direktben, a tőről is, már több mint 60 üveg paradicsomszósz és ketchup várja a mínuszokat a kamrában. Szerencsére azonban nagyobb hidegnek egyelőre se híre, se hamva, ezért hát ez a kissé nyárias beütésű tészta, igaz, már fagyasztott zöldborsóval.
(Írtam ezt kb. négy nappal ezelőtt, amikor elkezdtem a posztot, de nem sikerült befejezni. Na most aztán jön a feleketleves: holnap korareggel még tizenhét, tíz körül már csak nyolc fok lesz. Izgi.)

Anellini zöldségekkel és főtt sonkával

Hozzávalók: 320 g annellini, 16 db datolyaparadicsom, 100 g főtt sonka (lehet füstölt is), 100 g fagyasztott zöldborsó, 100 g cukkini, 2 cikk fokhagyma, só, bors, extraszűz olívaolaj

Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, megpirítuk benne a megtisztított, kés élével kissé szétnyomott fokhagymagerezdeket, és az apró kockára vágott főtt sonkát. Hozzáadjuk a felkockázott cukkinit, a még fagyos zöldborsót, borsot tekerünk rá, és sózzuk (óvatosan, mert a sonka is sós lehet) és az egészet addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Ekkor hozzáadjuk a felcsíkozott datolyaparadicsomot, az egészet összekeverjük, és nagy lángon további 1-1,5 percig főzzük.
Közben a tésztát lobogó, sós vízben kifőzzük, amikor eléri az "al dente" (harapható, nem teljesen puhára főtt) állagot, leszűrjük, összekeverjük a sonkás-zöldségraguval, és azonnal tálaljuk.

2 commenti:

Vica ha detto...

Milyen más tésztát javasolsz hozzá?Még nem találkoztam felénk ezzel a gyürü tésztával.Nyáron voltunk Mestre-Venezia vonalon és érdekes volt számomra mennyivel másabb az ottani kínálat élelmiszer vonalon mint nálunk.Pedig "csak" 600km....

Gabah ha detto...

Szia Vicuska! Mivel raguról van szó, és nem mártásról/szószról mindenképp sima felületű, lehetőleg nem lyukas tésztát tennék mellé, szóval jöhet pl. a farfalle, reginette, gemelli, maltagliati esetleg gramigna, ami ugyan lyukas, de olyan kicsi a lyuk benne, hogy annaka kevés szaftnak, ami a ragu alatt van, nem árt.
El tudnám képzelni mozzarellával vagy egy egy hónapnál nem idősebb Montasioval is lasagne lapok között.
Anellinije tudom, hogy kevés tésztagyárnak van, (a De Cecconak biztos), én a "Libera Terra" termékét vettem, de nálunk is nagyon ritkán lehet kapni...
http://www.liberaterra.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/1.