martedì 14 febbraio 2012

Csillagánizsos narancslekvár

A narancslekvár, amit évek óta halogatok, mert rémhíreket terjesztenek róla - ti. hogy keserű lesz, mert a narancs szőröstől-bőröstől benne van. Nem lett, sőt! A legfinomabb narancslekvár lett, amit valaha készítettem, tehát ismétlés jövőre is, talán valamivel kevesebb cukorral.
Vékony, puha héjú, érett!, tarocco fajtát használtam. 


Csillagánizsos narancslekvár

Hozzávalók: 2 kg kezeletlen narancs, 1,5 kg kristálycukor, 1 egész csillagánizs, 2 közepes sárgarépa, 1 citrom
A narancsokat megmostam, alul, felül a héjából 2-3 mm-t levágtam, a narancsokat kettévágtam, amelyiknek a belsejében volt fehér rész, kiszedtem.
A fél gyümölcsöket héjastól nagyon vékonyan felszeleteltem, a citrom frissen facsart levével, a csillagánizzsal, a citrom frissen facsart levével, és a két megtisztított, egészben hagyott sárgarépával együtt feltettem főni. Rázúdítottam a cukrot, összekevertem, és amikor a cukor elolvadt, hozzáadtam 1,5 l vizet. Az egészet másfél órán keresztül főztem, asárgarépát és a csillagánizst kidobtam, a lekvárt tiszta üvegekbe töltöttem, lezártam, és vizes dunsztban még 20 percig főztem. (Az üvegeket itt hagytam kihűlni.)


2 commenti:

Vica ha detto...

Én is készitettem.Volt itthon vérnarancs kb.ecet ízü,gondoltam nem tol ki velem megfőztem lekvárnak.Nagyon finom lett!!Ugy hogy most rá gyurtam a narancslekvárra,sőt a citrom is foglalkoztatt de még nem találtam jó receptett.Készült a cachibol is de nem vagyok tőle elájulva mert maradt utoíze,fanyar.Készült rumos-vaniliás,almás és sima is.Mindegyikben ott van a fanyar íz és nem tudom mivel lehetne kiküszöbölni.Csináltuk ugy is hogy mindent kiszedtünk belőle teljesen csak a hus maradt és ugy sem jo.Szerinted?

Anonimo ha detto...

Ecet ízű. :-)))
Ügyes vagy, Vicuska! Eeeennyi lekvárt! (Bár ha jól belegondolok, a lelkesedés nálam is megvan, csak időm nincs már, mert Annapizzapazza van a porondon x-)
A datolyaszilvával kapcsolatosan nincs ötletem. Illetve annyi, hogy szottyosra kell érnie, csak akkor lesz belőle jó lekvár. Annyira szottyosra, hogy alig tudd megfogni a kezedben.
Ha pedig ilyen volt, akkor...nem tudom, a főzési idő pl. nem befolyásolja-e a lekvár ízét.
Én annak idején a Dr Oetkeres zacskós lekvárosító porral készíettem (azzal, amelyikhez alig kell cukor), így a főzési idő is pár perc volt csak.
Még egy dolog eszembe jutott: lehet, hogy elég lenne a löttyösre érett caconak a húsát feldarabolni üvegekbe tenni, és vizes dunsztban kidunsztolni - elvégre ez maga is kb. 20 perc főzési időt jelent.
Huh, más tippem most nincs. Majd jövőre megpróbálkozok én is újra a datolyaszilvával, esetleg ha találkozok a zia Rosettával (ő a minden olasz ételek tudója a családban) megkérdezem.
Gaba