lunedì 13 febbraio 2012

Sütőtökös fánkocskák

Éreztem ám, hogy a nagy fánkproject végére megtalálom az igazit!
Ez az a már-már klasszikusnak nevezhető recept, amit egyébként nem is a farsangi időszakban, hanem Halloween napján készítenek az újvilági szeleket az országba engedő olaszok.
Mivel a hozzávalókban semmi szezon- és hagyományidegen elem nincs, a farsangi aktualitásnak sincs akadálya.
Evviva!
Sütőtökös fánkocskák

Hozzávalók: 500 g sütőtök (tisztítva mérve, cikkekre vágva), 3 tojás, 120 g nádcukor, 8 g sütőpor, 250 g liszt, 2 kezeletlen narancs lereszelt héja, 1 narancs frissen facsart leve, fél vaníliarúd kikapart belseje, porcukor a szóráshoz, napraforgó olaj a sütéshez

A sütőtök szeleteket sütőpapírrral kibélelt tepsire helyezzük, és 190 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a tök megpuhul. Ezután félretesszük, és amikor kihűl, késes robotgéppel vagy botmixerrel az egészet pürésítjük..
Elektromos habverő segítségével a tojásokból és a cukorból világos habot verünk. Hozzáadjuk a vanília kikapart magocskáit, a narancslevet, a narancsok lereszelt héját, és a tökpürét, és néhány percig tovább verjük. Végül apránként belekanalazzuk a sütőporral átszitált lisztet is, és a masszát 10-15 percig állni hagyjuk.
Két kanál segítségével forró napraforgó olajba diónyi nagyságú gombócokat pottyantunk, és mindkét oldalukat aranybarnára sütjük.
A fánkokra még melegen porcukrot szitálunk, és ha közben nem kapkodta el a család, narancslekvárral tálaljuk.
Forrás: apró változtatásokkal millió helyen a világhálón.

9 commenti:

Reni ha detto...

a sütőtököt azóta is szeretem, úgyhogy ez biztos nagyon tetszene. sőt!

chriesi ha detto...

ez biztosan isteni!

Gabah ha detto...

Reni, azóta is mindig eszembe jutsz, amikor sütőtökkel van dolgom!
Noe, örülök, hogy tetszik! Tényleg jó lett, egyetlen baja volt: nagyon hamar elfogyott :-)

Unknown ha detto...

Nagyon tetszik! Kollégáimnál lassan én leszek megint a soros sütivel - s sütőtököm is van még, szóval lehet ez lesz jövő héten ;) Hidegen is finom?

Gabah ha detto...

Ó, ennek igazán örülök! :-)
Igen, persze, finom hidegen is, de azért ne előző nap készítsd el! Pár órát, fél napot azonban biztos, hogy kibír. Én délelőtt készítettem és bár a felét még melegen elkapkodtuk, délután is nagyon finom volt.
Remélem, ízleni fog!

Unknown ha detto...

Gondolom az sem gond, ha a massza sütés előtt mondjuk 3-4 órát áll? Hűtőben persze. Nem szoktam fánkféléket sütni ;) Esetleg készítek mellé Noémi csicsókás fánkjából is, az forrón, frissen kisütve nagyon finom volt. Meg egy céklásat. Aztán mindenki kedve szerint válogathat a kedvenc zöldségéből ;)

Gabah ha detto...

Robi, ez nagyszerű ötlet! Már csak a zöld szín hiányzik... Mit szólnál egy a nagymama receptje alapján készült krumplis fánkhoz egy kis rukolával vagy kelkáposztával színesítve? ;-)
A massza egyébként állhat 1-2 órát, a továbbiakért azonban nem kezeskedem, nem tudom, hogy viselkedik a sütőpor - khm, én sem vagyok egy nagy fánksütő, nem tudom, most mi szállt meg ;-)
Ha tudok, persze, szívesen segítek!

dominika ha detto...

isteni lett.koszonom

Anonimo ha detto...

Dominika, igazán nincs mit! Örülök, hogy jól sikerült! :-)
Gaba