lunedì 20 febbraio 2012

VKF! 47. forduló - Kalandra fel! - 1. recept: Almás-szilvás müzligolyó és ugyanez töltelékként vagy fordítva :-)

A Tarka Bárkán elmeséltem, milyen csúfos kudarcba fulladt a Nagy Tengerparti VKF! Parti. Ott említettem azt is, hogy hazafelé jövet müzligolyókat ettünk. Tudom, vicces, de mi mindig tartunk magunknál életmentő ennivalót! Annám "grande amica della buona forchetta" őt az ilyenekkel simán le lehet kenyerezni. És persze anya keksze, sütije, (müzligolyója) mind a fáradt testnek, mind a szeszélyes léleknek gyógyír. (Kitűnő hiszticsillapító pl.)
Gondolom, a müzligolyó nem új találmány, engem az anyai szükség vitt rá, hogy gömbalakúra formázzam az amúgy unalmas, szögletes, hagyományos müzliszeletet. A szállítást csupán puha volta miatt bírja kevésbé, de egy jól záródó doboz megoldja a problémát.
Az alábbiakkal nevezek tehát az Ágota által meghirdetett VKF! fordulóra.

Müzligolyó

Hozzávalók: 250 g aszalt szilva durvára aprítva, 150 g aszalt datolya durvára aprítva 50 g mandulás torrone (finom porrá őrölve), 50 g szeletelt mandula, 2 ek. vegyes erdei méz, 100 g zabpehely, 2 közepes alma (hámozva, nagylyukú reszelőn lereszelve), 1 tk. őrölt fahéj, frissen reszelt szerecsendió, 50 cl rum


A hozzávalókat összekeverjük, és legalább két órán keresztül állni hagyjuk. Ezután a masszából dió nagyságú golyókat formázunk, a golyókat sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük, és 160 fokra előmelegített sütőben egy órán keresztül szárítjuk.
És mert eredetileg a müzligolyó nem müzligolyónak készült, íme az eredeti felállás:

Aszalt gyümölcsös-zabpelyhes aprósütemény

Hozzávalók:
A tésztához: 200 g liszt, 100 g vaj, csipetnyi só, 2 tojássárgája, 50 g porcukor, 1 citrom reszelt héja
A töltelékhez: ld. a fenti müzligolyó hozzávalóinak a fele
porcukor a szóráshoz


A hideg vajat kisebb darabokra vágjuk, majd a liszttel elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a cukrot, a citromhéjat, a sót és a tojások sárgáját, és az egészet összegyúrjuk. (Ha szükséges, adhatunk hozzá 1-2 evőkanálnyi vizet vagy tejet.) A tésztagombócot folpackba csomagoljuk, és legalább egy órára hűtőszekrénybe tesszük.
Ezután kivesszük, vékonyra nyújtjuk, a tésztát kb. 8 cm széles csíkokra vágjuk.
A fenti almás-datolyás-aszalt szilvás tölteléket a tésztacsíkokon hosszában elosztjuk, és feltekerjük úgy, hogy a tészta a tölteléket mindenhol fedje.
Az így kapott töltött kígyókat 4 cm-es darabokra vágjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Az aprósütiket még melegen megszórjuk porcukorral.

Nessun commento: