mercoledì 28 gennaio 2009

Hm...

Hmmmm... hogy egy ilyen kis dobozba mennyi minden belefér!

Insalata ungherese

Ingredienti:
arrosto di maiale 33% (carne di suino, speck, acqua, sale iodato, amido di mais, spezie [contengono senape], destrosio, colorante: carminio, antiossidante: eritorbato di sodio)
olio vegetale
acqua
cetrioli
peperoni 10%
cipolle
mele
zucchero 1,7%
aceto di acquavite
amido di mais
tuorlo d'uovo
amido di frumento
colorante: estratto di paprica
sale
amido modificato di mais
acidificanti: acido acetico e acido citrico
spezie
dolcificanti: saccarina di sodio
stabilizzanti: gomma di guar, farina di semi di carrube
aromi

Néhány nappal ezelőtt a „Lidiben” voltunk vásárolni. Ember hozta nagy boldogan ezt a "magyar salátát", és szemrehányóan kérdezte:
„Te miért nem csináltál még nekem soha ilyet???”
:-))))
Nem hagyhattuk ott!
Aztán otthon elfogyott. Mind egy szálig! Hamburgerbe kentük! És ha már a feje tetejére állt a világ, raktunk bele isteni januári paradicsomot is, a húst pedig nem a szokásos helyére, hanem legfelülre tettük! Tadááám!
Egyé' olasz! Úgyse sokszor eszel ilyet életedben! :-)))


18 commenti:

citromfű ha detto...

Khmm, Gabah, az ilyen egyszerű népeknek, mint én lefordítanád az összetevőket?
Annyi még saját kútfőből is megy, hogy van benne növényi olaj, 10 % paprika?, víz, cukor és só és ennyi...
Ráadásul nekem nem salátának néz ki...

Beatbull ha detto...

citromfű: webforditas.hu tud olaszról magyarra is fordítani ;)

Amúgy kb. ezek vannak benne:
sertéssült 33 százalék (sertéshús, szalonna, víz, jódozott só, kukoricakeményítő, fűszerek [mustárt tartalmaz], dextróz, festék: karmazsin (??), antioxidáns: valamiféle nátrium)
növényi olaj
víz
uborka
paprika 10%
hagyma
alma
cukor 1,7%
brandy-ecet
kukoricakeményítő
tojássárga
búzakeményítő
szín: paprika kivonat

módosított kukoricakeményítő
savszabályzó: ecetsav és citromsav
fűszerek
édesítőszerek: szaharin nátrium
stabilizátorok: guargumi, szentjánoskenyérmag
aromák

Ha ennyi "egyéb hozzávaló" után még mindig van étvágyad enni belőle... ;) Kb. olyan saláta lehet szerintem, mint amit magyar boltokban is lehet kapni majonézes saláta címszó alatt.

citromfű ha detto...

Beatbull, köszönöm az infót!
Viccelsz? Rohanok is Olaszba, ilyen csodát venni! Az a brandy-ecet teljesen lázba hozott ;)A guargumi meg egyenesen csemege!

A fordítós oldalt nem ismertem, de megjegyzem, szükségem lehet még rá!

Gabah ha detto...

Hoppsz, kicsit elkéstem...elmerültem a Bocuse d'Or közvetítésben...
http://sirha.get-live.tv/evenement/Bocuse-dOr/1
Beatbull, köszönöm a fordítást! :-)
eritorbato di sodio - E 316 - Nátrium-D-eritroaszkorbinsav (antioxidáns)
a színezékek között a carminio - kármin (festőanyag)
aceto di acquavite - törköly/seprő pálinka ecet
Muszáj volt megkótolni! Egy életen keresztül furkálta volna az oldalamat a kíváncsiság, hogy milyen íze lehetett! :-)))

Citromfű, gyere, gyere!!!!!! Jaj, de jó lenne!
A webfordítás nagyon hasznos ám! Tesóm angol háziját ezzel szoktam írni :-) Persze szöveg fordítására nem alkalmas, de nem is ezért szeretjük ;-)

Lilahangya ha detto...

Gabah, nem tudom járt-e már nálad a kördés az 5 legemlékezetesebb dologról, ami a tavalyi évről eszedbe jut. Ha még nem lenne kedved válaszolni? http://lilahangya.blogspot.com/2009/01/5-legjobb-2008-bol.html

Bombadil Toma ha detto...

a szinezéknél, (kármin/carminio) kár hogy nem írják az "e" számát, mert azt az élelmiszer gyártók bíbortetű porral szokták megoldani:)))
amúgy egész jónak tűnik. érdekes, hogy milyen kép él külföldön a magyar gasztronómiáról:)
...bár amennyire mi megerőszakoltuk az olasz gasztronómiát, a nálunk fellelhető "olasz" éttermekkel, ahhoz képest ez hízelgőnek számít:))

Chef Viki ha detto...

Bulgáriában ettünk 2 éve az étlap szerint magyar salátának nevezett étket. Oroszul magyaráztuk a bolgár tulajnak, hogy magyarok vagyunk :-D
Végül kihoztak egy állagában leginkább tatárbifsztekre emlékeztető kupacot, ami iszonyú finom volt, secperc belapátoltuk :-)
Igen, érdekes kép élhet rólunk külföldön gasztro téren :-D

Gabah ha detto...

Lilahangya, köszönöm szépen! Megteszek minden tőlem telhetőt, és ígérem, igyekezni fogok! :-)
Toma, bíbortetű poooooor????? Atyáááám! Nagyon guszta!

Egyébként teljesen igazad van! Ahhoz képest, hogy Magyarországon a pizzára ketchup meg majonéz kerül, carbonara néven meg ki tudja miféle förmdvények kerülnek ki, ez a "magyar saláta" nem is rossz ;-)
(Azt hiszem tavaly olvastam egy fórumon, ill. egy fórumon belül volt az egyik topicnak a címe: "Meddig áll el a spaghetti alla carbonara?")

Viki, ezek után a tatárbifszteket ha magyar (hús)salátaként kínálják, az már maga a mennyország! :-)))

Mókát félretéve: épp ezért nem érdemes külföldön a saját hazád ételeit megkóstolni. Én minden alkalommal hozok zöldséget, tejfölt, túrót otthonról, és hiába készítem el ugyanúgy az ételeket, mint ahogy Magyarországon készíteném, az eredmény teljesen más lesz!
És ebben az esetben még a teljesen autentikus alapanyagokkal való főzésről van szó...egyértelmű tehát, hogy ha ezeken csak egy kicsit változttnak is, előbb-utóbb igen érdekes ételek születnek. S ha ehhez még hozzáadjuk a félreértéseket, félrehallásokat, egy-két jólinformált szakács komoly szakmai tapasztalatait, esetleg egy-két E-adalékot, akkor aztán nincs azon semmi csodálkoznivaló, hogy a "magyar saláta" mint végtermék ilyen formában kerül a boltok polcaira.

Palócprovence ha detto...

Anyám! És még éltek?

Gabah ha detto...

:-)))) Hát persze! Egy kis bíbortetű meg némi guargumi még nem visz a sírba. :-))))

Ja, és még eszembe jutott, hogy a doboz tetején nagy büszkén feltüntetik:
"Senza conservanti aggiunti!"
vagyis
"Hozzáadott tartósítószer nélkül!"
Pedig szerintem jót tett volna neki! ;-)

Vica ha detto...

Halihó!
Élnétek csak külföldön minden apróságnak tudnátok örülni...mit számitana egy kis bibortetü.
Egyébbként én mindig kérek ha jön otthonról valaki tejfölt,turót mert csak akkor tudok enni egy jó kis tésztát.Nem is gondolnátok egy üveg meggybefött is milyen nagy öröm..

Beatbull ha detto...

Vica: külföldön élek, s otthonról mindössze csak bort, őrölt pirospaprikát és tv-paprikát hozok ill. hozatok. Habár a bort is sikerült már megoldanom, mert találtam egy nagyon jó magyar borforgalmazót errefelé. Túrót kis türelemmel lehet házilag is készíteni, bár nem vagyok olyannyira túrófüggő. Tejfölt is össze lehet barkácsolni itt egy Schmand és egy Saure Sahne összekeverésével. Kolbász és felvágott/szalámi is (sajnos...) jobb itt, mint az otthoni, s mellesleg itt jóval kisebb a minőségi ingadozás, valamint jóval nagyobb a választék.

Vica ha detto...

Szia Beatbull!
Közép Olaszországban élek.Itt már sajnos semmi nem találhato ami kicsit is hasonlitana az otthonira.Nekem azért nagy öröm ha néha van tejföl és turo mert nem járunk gyakran haza(1 évben 1-2 alkalom).Magyar szalámi néven fut itt egy Pick utánzat ha nagyon ehetnékem van akkor azt veszek.A baj velem van mert nem szeretem az itteni szalámikat.Nincs májkrém(azt én készitek)és sok minden más.Lecsot is nagy ritkán készitek mert nincs paprika csak valami hasonló.Ez nem panasz volt csak hát ez van és ezt kell elfogadni.Van viszont sok zöldség,gyümölcs amit otthon aranyárban adnak..Szeretek itt csak néha van hiányérzetem...

Beatbull ha detto...

Örülök, hogy azért nyitott vagy a helyi árukra ;)

Vica ha detto...

Beatbull:Nem is gondolnád mennyire!Imádom az olasz konyhát és kétségbeejtö amit otthon annak titulálnak(tisztelet a kivételnek).Kb.heti 5-6 nap eszünk tésztát..és még mindig nem untuk meg...

Gabah ha detto...

Beatbull, ez azért nem ilyen egyszerű! Persze, hozzáállás kérdése is a téma, de azért nem ezen múlik minden!
Őszintén szólva nekem olykor-olykor azért hiányzik egy túrós tészta vagy egy lángos vagy mittudomén, akármi más...
Olyan ez -és most bocsánatot kérek mindenkitől - mint amikor valaki Magyarországon pármai sonkát vesz. (Sokan nem tudják, hogy az exportra szánt pármai sonka olykor-olykor nem éri el az olasz piacra szánt színvonalat, sőt, egy részük nem is olasz sertés sokája, hanem import hús. Láttam már magyar sonkákat sorakozni kamionon...Pármába igyekeztek.)
Egyébként itt tejföl is van, igaz, csak kb. egy éve, viszont 30 km-t kell érte menni. Karalábé is van, de másik tartományban. Füstölt szalonna is akad, de legalább az Alpok lábáig kell utazni érte. Nem beszélve az ízekről! Teljesen különbözőek, és ha belegebed az ember sem képes azt az ízhatást összehozni, mint amit otthon. Épp ezért én inkább elhozom otthonról ezeket a dolgokat. Nosztalgia ez, semmi más. Általában olaszul főzök, így tényleg csak egy kis honvágyfelejttető az egész.
Beatbull, hogy érted azt, hogy kolbász/szalámi...jobb ott??? Nekem az az első amikor hazamegyünk, hogy felgráfolom a mangalicás ismerőst, és közlöm vele, hogy ekkor meg ekkor megyünk haza, a kolbász legyen kész! :-) Imádom! És nagyon szeretik az ismerőseink is. (Majd egyszer, ha gazdag leszek, libamájat fogok így rendelni :-)))))

Beatbull ha detto...

Vica: tényleg imádnivaló a tészták variálhatósága. Épp töprengek egy újabb ötleten velük kapcsolatosan ;)

Gabah: Lángos nekem is szokott hiányozni, de ha hiszed ha nem, van itt egy magyar lángos-bódé, ami különböző ünnepekkor bejárja a környéket és igazi lángost is készítenek ;) Szerintem rettentő jól megél a lángosaiból, mert nem 1-2 euroért árulgatja. Viszont rémisztő a németesített "pizzás" változat, ahol ketchup és sajt kerül a lángosra... Azt megértem, hogy otthon nem nagyon sütsz lángost, jó kis szaggal jár ;)
Ó, a sonka csak egy dolog. Tudtommal Olaszország évek óta olivabogyóimportra szorul az olivaolaj népszerűsége miatt. Szóval ugyan bizonyos területről származhat az olaj, ez nem ad még garanciát arra, hogy az olivabogyó is onnét van. Árban 10-12 euro kellene, hogy legyen egy olasz bogyókból készült olaj - miből készül akkor a 3-4 eurós? Olasz termék, csak az alapanyag nem az... Mondjuk én spec. íz alapján veszek olivaolajat és nem a származási helye miatt.
A kolbászt úgy értem, ahogy írtam. Ha egy sima normálisan fűszerezett paprikás kolbászra vágyom, akkor bemegyek a Kauflandba és veszek egy Chorizo-t. A spanyol chorizotól messze van, de pontosan olyan, mint egy magyar kolbász. Annyi a különbség mindössze, hogy nem darálnak bele porcokat, mérsékeltebben bánnak a zsírral, a héja egyszerűen lejön, mindig jó a fűszerezése (nem olyan, hogy hol csípős, hol sós), éles késsel szépen szeletelhető, s a csomagolásban még nem penészedett meg! Lecsóba ideális, de chipsként is jó. Van egy sima és egy csípős változata. Ja és német a gyártó. Nem házi kolbász, az persze otthon is jó, de nekem otthon nincs ismerősöm ezzel kapcsolatban. Szalámiból otthon nem tudok jót mondani. A picket ide is exportálják - nekem túl zsíros, nem ízlik. (Receptje meg egyébként anno az olaszoktól került hozzánk.) Többi szalámiért sem sikerült még rajongást kifejlesztenem otthon - itt viszont szívesen viszek haza szalámit, igaz legtöbbjük olasz, vagy olasz jellegű.

Gabah ha detto...

Hű, Beatbull, Te aztán szerencsés fickó vagy! Lángosos bódéééé!! Ezt nevezem! Én sem vinnék itthonról semmit! ;-)
Igazad van, az olívabogyó lett volna a következő példám. Elsősorban az exportra nagy mennyiséget termelőkről (pl. Carapelli, Bertolli) terjengenek érdekes hírek.
Amikro a kolbászról írtam, én természetesen a házira gondoltam, ez nálunk sohasem maradhat ki a csomagokból. Találtam néhány egészen tűrhető boltit is, vastagbélbe töltöttet. Mivel itt a környéken nem füstölnek, hasonlót nem is találok.
Ellenben szalámival kapcsolatban igazad van. Szalámiból még én sem találtam otthon olyat, amit érdemes lett volna a nagy bőröndbe tenni. :-)