martedì 17 maggio 2011

Orecchiette ricottás zöldspárgával - és egyáltalán, mit készítsünk spárgából?

Úgy tűnik, lassan vége a spárgaszezonnak, a környékbeli termelők az utolsó kötegeket árulják. Kár. Az idén, a magyarországi kiruccanásunk miatt kimaradtunk a velejéből. Az idei receptek közül említésre méltó a következő tésztaétel, amit szerintem a spárgától idegenkedők is nyugodtan kipróbálhatnak! ;-)
Aztán elvileg van még a hűtőmben egy köteg fehérspárga és néhány szál zöldspárga, a tarsolyomban pedig egy tortácska ropogós édes-sós crackerstalppal, a közepén gorgonzola dolce és ricotta keverékkel, ecetes spárgazselével a tetején, egy zöldspárgás frico, egy korianderes árpagyöngy saláta zöldspárgával és garnélafarokkal, egy fehérspárga puding Pármai sonkával és balzsamkrémmel és inspirál még a fehérspárga-füstölt pisztráng-uborka (cukor-ecetes) hármasa is. Persze ilyen ötletek mindig akkor özönlik el a fejem, amikor tele vagyok munkával (munka munkával), és nincs kizárva hogy a fentiek jó részének megvalósítása is várat magára még egy évet.
Ennyi. Mandi. Ehhez korábban kell kelni.
Orecchiette ricottás zöldspárgával
Hozzávalók: 320 g orecchiette, 500 g zöldspárga, 100 g füstölt szalonna, néhány bazsalikomlevél, 100 g ricotta, 100 g krémsajt (pl. Philadelphia), só, bors, esetleg frissen reszelt érlelt pecorino
A zöldspágát bő sós vízben néhány perc alatt megpároltam, leszűrtem, a főzővizet félretettem a spárgasípokat levágtam. A füstölt szalonnát kockára vágtam, kisütöttem a zsírját, a pörcöt félretettem. A spárga főzőlevét felforraltam, beledobtam a tésztát, és amíg főtt, elkészítettem a szószt.
A spárgák szárait, egy-két evőkanálnyi a szalonnából kiolvadt zsírral, a bazsalikomlevelekkel, a ricottával és a krémsajttal, sóval, borssal botmixerrel pürésítettem. (Ha túl sűrű, adhatunk hozzá egy keveset a tészta/spárga főzőlevéből.).
Amikor a tészta megfőtt, leszűrtem, összeforgattam a szósszal és a spárgasípokkal, és megszórtam a szalonnakockákkal. Kevés frissen reszelt, érlelt pecorinoval lehet még turbózni, bár szerintem nem hiányzik (esetleg elhagynám a szalonnát, és helyette mehetne a tészta tetejére pecorino meg egy kevés pirított fenyőmag). 
Ha nem tudod, mit készíts spárgából, íme néhány ötlet:

2 commenti:

Mézigörl ha detto...

Nagyszerű! El is mentem gyorsan! Imádjuk a spárgát!

Gabah ha detto...

Örülök, hogy tetszik, Mézigörl!