venerdì 20 maggio 2011

Kecskesajtos ricottafagyi fűszeres eperszósszal

Könnyítettem a kecskesajt fagyin, csak hogy ne az egészet nekem kelljen megenni. ;-) Ember odavolt érte, pedig gyümölcsfagyi párti!
Kecskesajtos ricottafagyi fűszeres eperszósszal
Hozzávalók: a fagyihoz: 200 g ricotta, 200 g tejszín, 30 g krémes kecskesajt, 125 g joghurt, 3 ek. házi vaníliáscukor vagy ugyanennyi normál cukor és fél rúd vanília kikapaert magocskái (így intenzívebb lesz a vaníliaíz), fél biocitrom reszelt héja; a szószhoz: 250 g eper, 1 tk. rózsabors, 3 borókabogyó, 2 szegfűbors, egy csipetnyi só, 2 ek. méz, 1/2 citrom leve, néhány levél rozmaring nagyon apróra vágva, 1 dl víz, körömnyi gyömbér
Egy lábasban felmelegítettem a tejszínt, hozzáadtam a vaníliás cukrot (cukrot és vaníliamagokat), a lereszelt citromhéjat és a kecskesajtot, majd az egészet folyamtosan kevergetve, nagyona lacsony lángon addig melegítettem, amíg a sajt és a cukor teljesen elolvadt. Ekkor levettem a tűzről, hozzáadtam a joghurtot és a ricottát, az egészet botmixerrel simára turmixoltam, jól lehűtöttem, majd fagyigépbe töltöttem, ami elvégezte a maradék munkát.
A szószhoz a gyömbér kivételével az összes hozzávalót alacsony lángon kb. 15 percig főztem, majd kihalásztam belőle a borókabogyókat és a szegfűborsot (ha nagyobb mennyiséget készítünk, érdemes kis gézzacskóba pakolni ezeket a fűszereket), reszeltem bele egy körömnyi friss gyömbért, és jól behűtöttem. 
A rózsborsot szándékosan hagytam egészben, imádom szétrágcsálni....persze, nem mindenki...

4 commenti:

Vica ha detto...

Tavaly San Gimignanoban ettem egy gorgonzola nevü fagyit.Imádtam!A mai napig érzem az ízét a számban,isteni volt.A férjem elöször furcsán nézett rám,megkóstolta és lehidalt..szerinte is isteniek a sajtbol készült fagyik.

Gabah ha detto...

Jóóóó! (Írtál is arról a fagyizóról, ha jól emlékszem.)
Ha lesz egy kis időm, utánajárok a dolognak, és megpróbálok gorgo fagyit is gyártani...
:-)

Borbély Anita ha detto...

Vica- Megkóstolnám. :)
Gabah- Nagyon tetszik, ezt lehet el fogom készíteni.

Gabah ha detto...

Anita, fentebb elfelejtettem írni, hogy sok sikert kívánok az olasztanuláshoz, ide pedig....bátorság, aki a kecskesajtot szereti, ezt a fagyit is imádni fogja! :-)