venerdì 6 maggio 2011

Ecetek a Tokaji Borecet Manufaktúrából III. - Mustáros-tejszínes házinyúl

Ez volt a mai ebéd.
És ím, meghajlok a mai szakács előtt.
Egyszerű, tiszta ízek, omlós hús, mélyzöld-savanyú selymes mártás... Eszeveszettül finom ez a nyúl, és csak csapkodom a fejem, hogy hogy a csudába nem készítettem még így soha?!?!
Mustáros-tejszínes házinyúl
Hozzávalók: egy kb. 1,5 kg-os házinyúl, 1 gerezd fokhagyma, 2 salottahagyma, vaj, 3 dl száraz fehérbor, 0,5 dl kakukkfüves fehérborecet, 1 babérlevél, 3 púpos evőkanál mustár, 1,5 dl tejszín, só, bors, egy nagy csokor friss kakukkfű
Páclevet készítünk: összekeverjük az ecetet, a fehérbort, a félbevágott fokhagymát, a babérlevelet, néhány friss kakukkfűágat, és egy kevés frissen őrölt feketeborsot. A nyulat feldaraboljuk, besózzuk, leöntjük a páclével, lefedjük és egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap kivesszük a pácléből, és alaposan lecsöpögtetjük.
Egy serpenyőben vajat hevítünk, a húsdarabok minden oldalát megpirítjuk rajta. Közben egy másik serpenyőben újabb adag vajat hevítünk, megpároljuk rajta a vékony csíkokra vágott hagymát, hozzáadjuk a megpirított húst és egy kis csokor friss kakukkfüvet. Az egészet felöntjük a páclével, megvárjuk míg felforr, ekkor hozzáadjuk a mustárt majd a tejszínt, és nagyon alacsony lángon a az egészet készre pároljuk. (Öntöttvas lábasban az igazi!)
A hús alatt lévő levet botmixerrel simára turmixoljuk, átszűrjük, és egy teáskanálnyi vajjal újra felforraljuk, így szép sima, fényes mártást kapunk.
Párolt sárgarépával, spenóttal, krumplival, könnyű krumplipürével tálaljuk (És aki bírja még, - én spec. nagy kakukkfű rajongó vagyok- megszórhatja még egy kevés friss kakukkfűvel is.)

6 commenti:

Vica ha detto...

Nyuszi....öööööööö...hát igen...

Gabah ha detto...

Mi a baj a nyúllal, Vicuska? Ízletes, sovány, fehér hús... igaz, ha fej nélkül árulnák, jobban örülnék neki ;-)

Hobbiszakács ha detto...

Mmmmmm... ez a pác! Mmmmmmm... ez a mártás!

Vica ha detto...

Igen...biztos a fej a gond...azzal szoktam riogatni a barátaimat hogy: na, itt van a híres macska,mindig kérdezitek eszik-e az olaszok hát láthatjátok!
Egyébbként megfőzöm és sütöm de nem kostolom meg még főzés közben sem a férjem meg csak ájuldozik milyen finom.Szerencséje van velem na..:D

Hobbiszakács ha detto...

Volt egy idő, amikor a nyúl farkát meghagyták. Anélkül nehezen lehetett eladni...

:-)

Gabah ha detto...

Vica, pedig eszik! A macskát ha nem is, a nyulat azért kóstold meg! Házi feladat!
Hobbiszakács, milyen kellemes meglepetés-vendég! Te mindig hozol valami érdekességet! ;-)