Készülök. Legalábbis fejben nagyon. Tavaly az utolsó pillanatban dobtunk össze mindent; emlékszem, még javában tartott a baby-blues, ráadásul az volt az első Karácsony, amit nem a szüleimmel töltöttünk. A mostani lesz a második (pöty-pöty, ha nem lehet, hát nem lehet).
És ha már az ember nem csinálhatja azt, amit a legjobban szeretne, akkor kitalál valamit, amitől csakazértis jól érzi majd magát, igaz? (Haha, ilyenkor szokott a gyereknek hirtelen negyven fokos láza lenni, anyós/nagynéni/sógor/sógornő/jószomszéd bekopogtatni, a kutya az előző napi csirkecsonttól fulladozni, családi autó munkából hazafelé jövet defektet kapni stb. stb...persze mindez Olaszországban duplán érvényes! ;-)
Annával már elkezdtünk beszélgetni a Karácsonyról, a fáról, az angyalkákról, a csillagokról, már kéri az "andal-embe"-t, ami nem más, mint a "Mennyből az angyal..." (embe=Betlehembe :-)
Annyira édes! Újabban számolni tanulunk olaszul, ami így hangzik:
én: uuuuuunoooo
Anna: teeee
én: duuuuuueee
Anna: teeee
én: quattro
Anna: kiiiinykeeeee
:-)
Visszatérve a Karácsonyra, úgy gondoltam, ha lúd, legyen kövér, huszonnegyedikére halas menüt állítok össze, huszonhatodikára egy húsosat, meg közben szorgosan töröm a fejem a Szilveszteren is, ekkor nagy?részt húsmentes fogásokat szeretnék tálalni, mert Kikka barátném nem rajong a húsokért.
Íme tehát a hetekig tartó tervezgetés/keresés/kutatás/jegyzetelés/Embernek való felolvasás és végső választás körülbelüli eredménye :
KARÁCSONYI MENÜ 2010.
"alla grande", eh? ;-)
"alla grande", eh? ;-)
De ígérem, sem előtte, sem utána egy hétig, a blog és a konyha közelébe nem megyek!
2010. december 24.
Előétel:
- tonhal carpaccio párolt (édes?)burgonyakrikákkal és korianderpestóval
- tormás füstölt tokhal mousse pisztrángkaviárral vagy (mert füstölt tokhalat egyelőre fogalmam sincs, hogy honnan szerezzek) crostini kapros-tejfölös-robiolás kencével, vékonyra szelt édesköménnyel és pisztrángkaviárral
Első fogás:
sáfrányos rizottó póréhagymával és Szent Jakab kagylóval
Főétel:
sonkába tekert, taggiai olívabogyóval és aszalt paradicsommal töltött, sült ördöghal
Köret:
krumpli-zeller püré
Desszert:
citromtorta
narancsos mangószorbet
2010. december 25. vagy 26.
Előétel:
borókabogyós kacsacomb terrine vagy gránátalmás libamáj pástétom
Első fogás:
lasagne gombás-póréhagymás sertésraguval és stracchinoval vagy ha nagy levegőt veszek és minimum két délelőttöt rászánok, ravioli káposztával és baroloban párolt marhalapockával töltve (vagy zsályás vajjal meglocsolva vagy húslevesben tálalva)
Főétel:
Köret:
sült scarola caciocavallo krémmel
Desszert:
narancsos csokoládémousse
málnás semifreddo
Aztán januártól ismét diéta. :-(
5 commenti:
Gabah!Ezért a menüért beválallnám azt a "pár"kilométert!Különösen a halas menü hozott lázba!
Csudajó menük, ezért én is utaznék;)
Példát kéne vennem rólad és elkezdeni a tervezést! ű
Én ugyan hazamegyek anyáékhoz Bujra, hogy együtt főzzünk, de 26-án már fordulhatok is vissza, és egész héten meló -.-
melos karacsonyod lesz :)) de szuper jo kajak az tutti!
Köszönöm, lányok! Örülök, hogy tetszenek a menük!
Éva, Frau Paprika, szóljatok időben, ha jöttök, mert a halasnál meg kell, hogy rendeljem előre a különleges árut! ;-)
Igen, Jucy, tessék csak példát venni! ;-) Ó, ha tudnád, mennyire szeretnék otthon lenni akár csak egy napra is! Azt hittem, hogy könnyebben "túlélem", de most hogy közeledik az Ünnep, meg Annával mást sem csinálunk csak "karácsonytvárunk", ráadásul kiedrült, hogy Ember is dolgozik két ünnep között...:-(((
Delish, melós, igaz; talán kezdek mániákus lenni. ;-)
Posta un commento