martedì 9 novembre 2010

Sáfrányos rizottó gorgonzolával és aszalt paradicsommal

A legeslegeslegeslegesleges....legjobb rizottó, amit valaha készítettem! A rizst egyébként is előnyben részesítem mostanában a tésztával szemben. Tisztelem. Meg amúgy a rizottóhoz idő kell, és persze odafigyelés, törődés.
A rizottóhoz beszélni kell!
A rizottót babusgatni, kevergetni, kóstolgatni kell!
A rizottót locsolgatni kell: jóféle borral, hús-, zöldség-, vagy hal alaplével; nem lehet felönteni csapvízzel osztfőjélmagadnakfiam...
A rizottót krémesíteni kell vajjal, olajjal, hagymával, sajttal....
Sokáig nem értettem, miért mondják az olaszok, hogy húúúúú, hát egy jó rizottó elkészítéséhez ez meg az meg amaz, meg idő, meg cura meg anima meg mi minden kell.
Mostmár értem.
Nincs titok...
...de sajnos itt kell élned, hogy megértsd!
Sáfrányos rizottó gorgonzolával és szárított paradicsommal
Hozzávalók két főre: két kávéscsészényi rizottóhoz való rizs, 0,1 g sáfrány, 4 db aszalt paradicsom, 2 tk. vaj, 2 ek. extraszűz olívaolaj, 1 közepes fej hagyma (legjobb a fehér), 1 dl száraz fehérbor, 1 púpozott evőkanálnyi gorgonzola dolce, 2 ek. frissen reszelt Parmigiano Reggiano vagy Grana Padano, nem túl erős húsleves, frissen őrölt bors, ha szükséges só
A hagymát és az aszalt paradicsomot apró kockára vágtam, közben az alaplevet felmelegítettem.
Az olívaolajon és 1 tk. vajon megfonnyasztottam a hagymát, hozzáadtam a sáfrányt és a rizst, néhány percig pirítottam, majd belekevertem a pardicsomot is. Ezután felöntöttem a borral, sóztam, borsoztam, és nagy lángon, a forró alaplével locsolgatva, folymatosan kevergetve addig főztem, amíg a rizs megpuhult, de a belseje még roppanós maradt. Ekkor hozzáadtam a gorgonzolát, a vajat és a frissen reszelt parmezánt, az egészet összekevertem, lefedve 3-4 percig állni hagytam, és azonnal tálaltam.

Ennek örömére ma is rizottó lesz!

10 commenti:

Vica ha detto...

Szeretem a rizst de valahogy a risotto és én nem lettünk haverok.Kóstoltam már többször étteremben és az olaszok ott olvadoztak miközben én épp a páromra tukmáltam az adagom.De talán majd egyszer...

Gabah ha detto...

Vicuska, az idő mindent megold! ;-)

Anonimo ha detto...

Pont most gondolkodtam sáfrányos risotton, ez nagyon megtetszett!
A gorgonzola nem nyomja le nagyon a sáfrányt?
LepkePillangó

Gabah ha detto...

Ó, nem, egyáltalán! Látod, két főre épp csak egy evőkanálnyi gorgo (dolce!) került a rizottóba; szerintem épp ettől lett annyira finom!
Auguri! ;-)

Anonimo ha detto...

Köszönöm!
Nálam is dolce figyel a hűtőben!
LP

Gabah ha detto...

Nincs mit! Jó lesz, meglátod!

Anonimo ha detto...

huha, nekem ilyet ennem kell!!! :) az a kérdés, hogy 2 kávéscsésze az mennyi? mondjuk hány dl?
azt hiszem, erre a receptre várok, mióta először rizottót kóstoltam:)

Ancsa

Gabah ha detto...

Szia Ancsa!
Lemértem: 1 kávéscsésze (telistele) 80 ml, elfér benne 70 g rizs, ebből egy személyre bőséges első fogás készül. Ha jól emlékszem, az éttermi egyszemélyes adag az 60 g.
Egyébként jó, hogy szóltál! Nem is tudom, hányszor készítettem már rizottót életemben, de még sosem jutott eszembe lemérni, hogy a rizskimérős kávéscsészémbe mennyi rizs fér. :-)))
Ja, és azóta készült még egy legesleges... rizottó. A karácsony előesti sáfrányos-fésükagylós. Ha szereted a halat és a tengeri bogyókat, az is nagyon fog ízleni! Ígyekszem posztolni a receptet minél hamarabb.
Addig is BÚÉK!

Anonimo ha detto...

megcsináltam..... SZUPER!!! ezt tényleg nekem találták ki:)

Ancsa

Gabah ha detto...

Örülök, hogy ízlett! :-)