lunedì 24 maggio 2010

Mit eszik a 7 hónapos Anna? - Hozzátáplálás Olaszországban

Kérdezik tőlem sokan. Mit "merek" adni, mit nem. Íme, amit eddig kóstoltunk:
Zöldség: krumpli, sárgarépa, sütőtök, zöldbab, brokkoli, mángold, spenót, cékla (az egyetlen amitől fájt Anna pocakja), zöldborsó, fehérspárga, cukkini, saláta
Gyümölcs: körte, alma, banán, kivi, narancs, citrom, szilva (üveges, bébiknek való szilvapüré, egészen jó szilvaíze van!),
Hús: pulyka, borjú, bárány, csirke, nyúl, strucc és nemrég előkerültek a vörös húsok is, a ló, ill. a marha.
Hal: aranydurbincs, lepényhal, pisztráng

Most van folyamatban, ti. néha-néha keverek egy-egy kiskanállal az ebédbe: paradicsom, ricotta, stracchino, robiola, délelőtt vagy délután a gyümölcs mellé egy-egy evőkanálnyi joghurt. Új sláger a barack. Anna imádja! Általában almával pürésítem. Fogacskái még nincsenek, próbáltam már kicsit darabosra készíteni az ételt, de egyelőre vagy öklendezik a darabkáktól vagy egyenesen kiköpi őket. Szóval ezzel még várunk. 
Pohárból szépen iszik. Vizet. No tea, no gyümölcslé!
A zöldségek párolása során használok friss bazsalikomot, petrezselyemzöldet, néha egy kevés kakukkfüvet, de ezeket mielőtt összeturmixolnám a zöldségeket, kidobom.
Egy étkezés a következőkből áll: kb. 1,5-2 dl zöldségpüré (sárgarépa, cukkini szinte mindig van benne), kb. 40 g hús vagy hal (hal hetente egyszer), 2 tk. Parmigiano vagy Grana, 1 tk. olívaolaj, és 2-3 ek. búzadara/rizs/tápióka/kukoricapehely. Itt nem divat gyümölcsöt külön étkezés alkalmával kínálni a babáknak, általában azt javasolják, hogy adjuk ebéd után, mintegy desszertként, de Anna egyelőre köszöni de ebéd után nem kér, hanem inkább két étkezés között eszik egy-egy nagyobb adagot (pl. fél alma + 1 barack + 2 babakeksz). Apropó, babakeksz. Hogy ez mekkora butaság! Épp itt az ideje, hogy nekiálljak kekszet sütni Annának. Valami tojásmentes receptnek mindjárt utána is nézek, vettem rizslisztet is, kukoricaliszt pedig mindig van itthon. 
Ja, és a legdurvább dolog, ami babaétel ürügyén a kezembe került, az a levespor babáknak.
Egyelőre ennyi jutott eszembe. 
Folyt köv.

13 commenti:

Jucy ha detto...

Aranyos szép kislányod van :D

flatcat ha detto...

Annyira tündéri Anna, de csak ismételgetem itt állandóan magamat... :)
Tojás helyett jó a kekszbe a gyümölcs, alma finomra reszelve, vagy banán villával péppé törve, de szinte bármelyik felhasználható. Nem lesz olyan ropogós a keksz, hanem egy kicsit puhább, de Tamás imádta, talán éppen ezért. (máshogy meg nem is evett gyümölcsöt...)Meg fog nélkül így egyszerűbb ennie.
A glutén bevezetését mikortól javasolják? Mo-on most van az a tendencia, hogy minél korábban, én ezzel azért nem teljesen értek egyet, de 8 hó után mi már adtunk búzalisztet (illetve hát kekszet) a picinek. Az nemsokára Annánál is eljön. :)

Kata ha detto...

Nagyon édes:)

Gabah ha detto...

Köszönöm, kedvesek vagytok!
Cat, a gyümölcsös keksz jó ötlet. Eddig mindig végigsiklottam az igazi babakekszes receptek fölött, csak most jöttem rá, hogy lassan nekünk is szükségünk lesz rá.
A glutén bevezetésével kapcsolatban itt is hasonló a helyzet, sőt, talán még rosszabb, mert van aki ezt mondja, van aki azt. Sőt, amikor a 6 hónapos vizsgálaton voltunk, kérdeztem a doktornőt, hogy nincs-e valami táblázat, ajánlás, tipp, akármi a bevezetendő ételekről, élelmiszerekről, és annyit mondott, hogy "con un po' di buonsenso si puo dare tutto salvo gli alimenti allergizzanti" azaz egy kis jóérzéssel/odafigyeléssel bármit lehet adni, kivéve az allergizáló dolgokat. Hmmmm....megköszöntem szépen, azóta pedig a saját "buonsensomra" hallgatok. Vagyis próbálok minden egészségesenk titulált, mesterséges adalékoktól mentes, élelmiszerből adni egy keveset. Először nagyon keveset, aztán kicsit többel keveset, amikor pedig eljön a "hivatalos ideje" akkor valamivel többet. Glutént is (ld. búzadara, vagy az eddig használt híres babakeksz) és tejtermékeket is (ricotta, stracchino max. 1 teáskanálnyi, ill. joghurt).
Engem nem is ez aggaszt igazán, csak remélni tudom, hogy a gyerekem nem ezektől lesz beteg, hanem inkább az, hogy pl. az egyik barátnőm májkrémet ad már kb. a 7. hónaptól a babájának. Próbáltam kampányolni a májkrém ellen, de egyszerűen hajthatatlan.
De láttam már olyat is, hogy a négy hónapos kislány csokoládéval csorgatott epret kapott, meg gulyáslevest összeturmixolva. Ahogy korábban írtam, nem vagyok azon az oldalon, akik azt gondolják, hogy a hozzátáplálást nagyon ki kellene tolni, de ez már nekem is sok.
Visszatérve a kekszre: nálad biztos vannak jó receptek,majd megyek és szétnézek. :-)

flatcat ha detto...

Na jó, ez most nem lesz rövid. :)
Hozzátáplálási táblázat, amit én használtam:
http://www.babafalva.hu/download/szilard.htm
Szerintem ez elég korrekt.
Babakeksz 1 éves kor előtt:
http://flat-cat.hu/2009/10/18/babakeksz-tej-es-tojas-nelkul-fruktozzal-almaval/
A fruktóz helyett mehet bele méz, kicsit lágyabb lesz a tészta, de nem vészes.
Amit én később változtattam a recepten, az az, hogy réteslisztből csináltam, nem teljes kiőrlésű liszttel keverve. A teljes kiőrlésűt állítólag azért kell 12 hó után adni, mert a héjban van a legtöbb növényvédőszer, miegymás, de ha bio, akkor ez nem számít, lehet korábban is. Állítólag.
Nos, Tamásnak olyan mennyiségű székletet csinált így a keksz, ami egy hasmenéssel is felért, így én a továbbiakban kerültem a teljes kiőrlésű liszttel készült ételeket nála. 1 éves kor után kicsit jobb lett a helyzet, azóta kap ilyet is, olyat is. A borkő sütőpor szerintem kell bele, úgy lazább lesz a tészta, könnyebben tudnak nyammogni rajta. Ezt én DM-ban, Müllerben vettem, szerintem drogériákban Olaszo-ban is kapni. (de őszintén szólva szerintem egy csipet sütőpornál jó a sima is, nem biztos, hogy kell ekkora felhajtás a borkő sütőporral...)
A glutént (és állítólag újabban a tejet is) fél éves kor-4 hónapos kor körül javasolják bevezetni, az anyatej mellett, mert az anyatej véd a glutén allergizáló hatásától. (gondolom, a tejjel is emellett a logika mellett haladtak) Ez OK, de ha valaki már nem szoptat? Ráadásul szerintem a kicsik fiatalabb korban hajlamosabbak az allergia kialakulására, és minél fiatalabbak annál nagyobb károkat okozhat az allergia a felfedezésig. Szóval mi a gluténnél 8 hó mellett döntöttünk, és én még akkor szoptattam, a tejjel meg 14 hónapos koráig vártunk, és szintén szoptatás mellett került bevezetésre.
Szerintem a glutén anyatej nélkül is adható 8-10 hó körül, a tehéntej meg olyan dolog, hogy többnyire a tápszer is abból van. Hiába vonják ki belőle az allergizáló fehérjéket (már amelyikből, mert a többségből nem vonják ki), az nem tökéletes. Szóval a tejjel én azért vártam eddig, mert megtehettem, de ha tápszert kap a kicsi, akkor igazából ez az óvatosság felesleges. Teljes tejet mondjuk 1 év után, mert kiegyensúlyozatlanabb az összetétele, mint a bébitápoknak (bár igazából ezt csak a tápszergyártó cégek állítják), illetve inkább azért, mert a fermentált készítményekben az allergiát okozó fehérjék lebomlanak, így azok relatíve veszélytelenek, és ha van joghurt, sajt, túró, akkor egész könnyen megoldható a pici táplálása csak ezekkel is.
Bár igazából még az is a véleményem, hogy ez a táplálékallergia kicsit túl van lihegve... Én azért vigyáztam vele ennyire, mert nekem van autoimmun betegségem, szóval ha Tamás örökölte a hajlamot, akkor ő fogékonyabb lehet az ilyesmire.
Egyébként a hozzátáplálásnál alapvetően én is veled értek egyet, az a lényeg, hogy jó minőségű ételt kapjon az ésszerűség határain belül. Nem édességet, nem cukros teát, nem töltött káposztát szalonnával.
Mondom ezt úgy, hogy hétvégén a gyerek egy sült oldalas csontjával rohangált körbe a lakásban miután bevágott egy fél szelet zsíros kenyeret, mert a nagyszülőknél voltunk, és én nem voltam elég éber... :)

Gabah ha detto...

Huh, arany vagy!
Tudod mi a legvicceseb az egészben? Hogy Anna épp aznap született, amikor ennek a keksznek a receptjét posztoltad. :-))) Szóval muszáj kipróbálni!
Anna eddig is kapott glutént pl. a búzadarában, ahogy írtam, nem sokat, csak épp egy hangyányit, sőt, most jutott eszembe, hogy mostanában api mindennapi tésztájából is csippentek neki egy-egy 2mm-es darabot. Ennyitől tényleg nem lesz baja, vagy ha baja lesz, az nem ettől lesz.
A teljes tejjel meg azért tényleg várok egyéves koráig, a ricotta, a joghurt és a friss sajtok egyelőre bőven elég.
Megnéztem a táblázatot, szerintem is korrekt, egyedül a halról gondolom, hogy mehet hamarabb is, bár könnyű ezt Olaszországból mondani; nem tudom, hogy az otthoni halas pultokra vajon mi kerül.
Remélem, nem súlyos a betegség, amiről írtál. Volt egy időszak, amikor orostól orvosig jártam, mert "valamilyen" autoimmun betegségre gyanakodtak, akkortájt elég mélyen belemásztam a témába, és őszintén, sok rosszat is olvastam...na de erről majd egyszer beszélünk amikor találkozunk.
A töltött káposztával meg a szalonnával pedig semmi gond, csak nem kell hetente (kétszer is) belakni belőle. Mondom ezt én, aki ha tehetném, bizony megenném kétnaponta is pl. a sült szalonnát. Elképzeltem Tamás manót, ahogy nagy boldogan rohangál a csonttal...a pácienseket meg közben apuka jól megrója. ;-)
Egyébként én is azt mondtam amájkrémes barátnőmnek, hogy akkor már inkább adjon a gyereknek zsíros kenyeret. Legalábbis én inkább bízom egy anyuék/nagyanyuék/szomszéd, akárki otthon nevelt malackáinak a zsírjában, mint sertésbőrkében, az ipari szalonnában, az aromákban, és abban a huszonszázalék májban, ami általában a májkrémekben van.
Na, nem baj, még győzködöm, a kissrác szülinapjára tuti, hogy kap tőlem egy nagy adag házi májkrémet, ami tényleg májból készül majd.

Gabah ha detto...

Ja, és borkő sütőpor szerintem is van errefelé is, majd ha Udinében járok, beugrok egy bioboltba és megkérdezem.

lekvároskukta ha detto...

Gyönyörű kislány ;-))

flatcat ha detto...

Nem is vettem észre eddig az egyezést! :) Akkor ez egy szülinapi keksz! :)))
A hal az olyan, hogy akkor mehet (és tényleg, akár táblázatban előírtnál korábban is), ha honos az adott országban, és nem valami importált vacak, meg jó minőségű, nem tömegtenyésztett, minta a broiler csirke. De ez minden másra is igaz. Én mindig kiakadok, ha elkezdik a babareceptekbe beletenni a kesudiót meg a tenyésztett lazacot. Minek? Mintha itt nem lenne mit enni! Ráadásul ez is olyan, hogy a genetikai állományunk úgy alakult ki, hogy a környezetünkben fellelhető táplálékokhoz adaptálódott, vagyis aki allergiás volt ezekre, az kiszelektálódott (már elnézést), annak a génállománya nem ment tovább. Vagyis a törökmogyoróra az allergia nem gyakori (ellenben a földire meg igen)De itt a Kárpát medencében ritkán találkoztunk eddig a kesudióval... Szóval ez egy agyrém. Persze nem az olasz kajákra gondoltam, meg az ottani friss halakra, az azért elég közeli rokonságban áll velünk, hanem thaiföldi import tengeri herkentyűkre (itt a Metroban olyat kapni) meg a távol keleti importált cuccokra, kókusztejes baba curry, miegymás.
A halnál csak annyi a fontos, hogy jól eltávolíthatóak legyenek belőle a szálkák, mert a piciknél egy hajszálnyi szálka is gondot tud okozni. De mondjuk Tamás a pisztrángot imádja. :)
Egyébként néha-néha egy töltött káposztával tényleg semmi gond, úgy 10 hónapos kor után, de ügyeltben már láttunk 6 hónapos gyomorrontásos babát, aki babgulyást evett töltött káposztával. A szülei szerint annyira ízlett neki, hogy nem tudták megfékezni. Egy 6 hónapost!
A betegség első shubja már lezajlott 5-6 éve, az elég komoly volt, de ha szerencsém van, soha többet nem tér vissza.
Azon meg nem gondolkodom, hogy mi van, ha mégis.
A májkrém ajándékozás szerintem jó ötlet, olyan finom a házi, hogy még rá fog szokni az elkészítésére is a barátnőd! :) Én is így jártam anyuval. :)

Mamma ha detto...

Öröm volt olvasni a levelezéseteket:))
Sok mindent nem tudok hozzáfűzni, nem is azért írok.
Gabah, Anna egy tündér, biztos vagyok benne, hogy élőben is az:)))

Kinőttem már a babaetetési korból:)), talán majd az unokák, de még arra is várnom kell:)))
Annak idején nem csináltak gondolt az etetésből, persze a normál étkezés sem játszott ekkora szerepet, mint most!:) Mi is mentünk a magunk feje után, a védőnő mondta, épp milyen zöldséget lehet már adni, azt turmixoltuk magában és kész. Amikor bújtak elő a fogak, kenyérvéget javasoltak, igaz, a kenyér akkor még más volt:)))
Jó ég, most úgy hangzok, mint egy nyolcvanéves dédnagymama:)))))

Amit az allergiák kialakulásáról írtatok, nagyon érdekes. Mindenféle teória létezik. A lányom egyévesen kiütést kapott az epertől (erre gyanakodtunk), ezért évekig nem kapott, pedig úgy sóvárgott utána. Most az az eredmény, hogy nem bír eleget enni belőle:)

Gaba, nagyon sok boldogságot Nektek Annával!!

Gabah ha detto...

Lekvàroskukta, köszönöm!
Ja, és nem felejtettem ám el a kördést sem, amit küldtél; előbb vagy utóbb azért meglesz a válasz...de inkább utóbb. :-)

Kókusztejes baba curry, wooow! Nagyon ínyenc! ;-)
Én egyébként az "itteni" halakkal sem vagyok kibékülve, mert azok többsége sem itteni, vagy ha az, akkor is tenyésztett. Ha nincs az embernek ismerőse, aki gyakran horgászik, elég kicsi annak az esélye, hogy igazi, szabadon úszkáló halat egyen. Ez van. Sajnos.
A 6 hónapos gulyásleveses gyerekkel, pontosabban a szüleivel kapcsolatban inkább nem írok semmit. Csak belegondolok, hogy mi lett volna ha nekik is azt mondja a gyerekorvos/védőnő, amit nekem...
Örülök, hogy a betegség "elmúlt". Kívánom, hogy soha-soha ne térjen vissza! És így is lesz, meglátod!
De jó neked, hogy anyukádat sikerült májkrém ügyben meggyőzni! Nálunk kemény dió a család. Anyukám nem annyira, ő megkóstol mindent, de a két fiú! Legszívesebben ideköltöztetném őket minimum fél évre...:-)))

Mamma, annyira de annyira örülök, hogy benéztél! Először is köszönöm szépen a jókívánságaidat. Úgy lesz! Boldogok vagyunk és azok is leszünk! Nem lehet másképp!
DédiMamma :-)))) nem is hangzott dédisen, csak hirtelen kicsit felgyorsult a világ.
"Mi is mentünk a magunk feje után, a védőnő mondta, épp milyen zöldséget lehet már adni, azt turmixoltuk magában és kész." Ugye? És felnőttek a gyerekek, és köszönik jól vannak. Ahogy mi is.
Tudod miért volt jó akkor? Mert létezett egyetlenegy teória, ahogy te is írtad, mondta a védőnő, hogy mit mikor, az anyukák megbíztak benne, és követték. Ma? Ember legyen a talpán, aki el tud igazodni a számtalan jótanács között.
Azért én nem bánom, ha egy orvos/védőnő elkötelezi magát egy hozzátáplálási folyamat mellett, és többé-kevésbé azt ajánlja. Alapvetően megbízok az orvosokban, -miért is fordulnék hozzájuk, ha nem így lenne?- én, anyuka, akinek fogalma sincs arról, hogy mit adjon az első babájának, elvárom, hogy ha mást nem, valami értelmes tanácsot adjanak, hiszen ez a munkájuk, ezt tanulták évekig. Máskülönben kinyitom a laptopot, kiválasztom a nekem legjobban tetsző véleményt, mondjuk mivel gulyáslevest eszünk minden nap, s hogy ne kelljen külön főzni a gyereknek, meg egyébként is finom, azt választom, amiben a fórumozó Klári azt írja, hogy tegnap adott egy nagy tányérral a 6 hónapos Esztikének és mennyire ízlett neki.
Persze, nagyok vagyunk már, felnőttek meg minden, de milyen sokszor bebizonyosodik, hogy a "buonsenso" bizony sokunkból hiányzik, és sok esetben szájbarágásos módszerre van szükség. Na, most jól kipanaszkodtam magam, nem is akartam, csak úgy kibukott...inkább arról számoltam volna be, hogy milyen lett a kolbászos-paradicsomos-olívabogyós spanyol előétel, amihez kommenteltem a blogodban. Jól elbaltáztam. Meg rossz alapanyagot is vettem hozzá. Majd megírom. Most úgy tűnik, Anna ébredezik. Háhá, mindig a legizgalmasabb pillanatban kel fel. :-)))

Tűzpadka ha detto...

Gyönyörű a kislányod! Gratulálok, és azt kívánom teljen sok örömötök benne. Nagyon örülök hogy rátaláltam erre az új blogodra, habár ez valószínű csak nekem új. Újra különleges dolgokat láttam.
Az oldalasokról készült fotó, a hatalmas parázs felett, nagyon klassz!

Gabah ha detto...

Köszönöm, Sándor! Nagyon kedves tőled!
És persze örülök, hogy idetaláltál!
Hol találom a fotót?