lunedì 1 marzo 2010

Csoki Alice-nek - VKF! XXXII.

Con questa ricetta partecipo al XXXII. VKF! il cui argomento (Tutta pazzia!) è stato scelto da Maimoni.
Ho trovato l'idea iniziale alla 22° pagina del 6° PDF della Cucina di Calycanthus. (Ho aggiunto solo una manciata di cubetti di barbabietola essicati. E' da tanto tempo che voglio sperimentare l'abbinamento cioccolato-barbabietola.)
Secondo me questo è il PDF più interessante ed originale del famoso trio. In base a questo ricettario letteralmente! meraviglioso si potrebbe riscrivere tutta la storia di Alice.
Il cioccolato marmorizzato potrebbe avere un ruolo particolare: potrebbe funzionare da piastrelle nella sala delle udienze, o nel settimo capitolo potrebbe trovarsi sulla tavola accanto al tè; Alice lo prenderebbe in mano, il cioccolato si scioglierebbe e i dadini di barbabietola girerebbero intorno alla testa della bambina – farebbe un gran piacere al Cappellaio ;-). Oppure potrebbe essere l'unico elemento reale del racconto: nell'ultima scena Alice si sveglia con questo cioccolato in mano regalato dalla Lepre... Hmmm? Che ne dite? E il carissimo lettore dovrebbe pensare: ma è stato solo un brutto sogno o la realtà?
Beh, meno male che Lewis Carroll non ha assegnato nessuna parte a questo cioccolato. Ora saremmo in difficoltà. ;-)
Cioccolato marmorizzato con cubetti di barbabietola essiccati
Ingredienti:
  • 400 g di cioccolato extra fondente (85% di cacao)
  • 100 g di cioccolato bianco
  • 300 g di barbabietola (possibilmente quella di colore bordò; io purtroppo ho ricevuto solo quella “rigata” bianco-rosa/viola)
Lavate e sbucciate la barbabietola, quindi tagliatela a cubetti piccolissimi (2x2x2cm circa). Adagiate i cubetti su una teglia foderata con la carta da forno e fate cuocere/essiccare in forno preriscaldato a 100 gradi per circa 70 minuti.
Sciogliete a bagnomaria separatamente i due tipi di cioccolati. Versate quello extra fondente in uno stampo di silicone per cioccolati (io ho usato uno stampo per crostate che ha il fondo estraibile). Cospargete la superficie del cioccolato con i cubetti essiccati della barbabietola, poi versate sopra a gocce il cioccolato bianco, quindi con uno spaghetto crudo disegnate delle spirali a volontà. Lasciate raffreddare per almeno una notte in frigorifero.
A legutóbbi VKF!-nél azt mondtam, hogy ha a legközelebbin sem veszek részt, akkor lusta, fantáziátlan, unalmas, rongy alak vagyok. Erre mi történik? Maimoni jön ezzel az őrültséggel! Már elkönyveltem magam a legrosszabbnak, amikor rábukkantam ERRE, ami szerintem a Calycanthus trió legszebb, legérdekesebb munkája. Áááááááá, kell ennél több egy őrült VKF!-re? A cékla-csoki kombináció már csak ráadás. Rég tervezem, hogy kipróbálom. (Eredetileg a céklát fehércsokival akartam házasítani, de így sem lett rossz. A szárított cékla sós-földes íze kifejezetten jól illik a csokoládé poros-keserűjéhez.)
Ezt a Martha Stewart féle márványos csokoládét egyébként Alice is biztos imádná! Vagy lehetne a tárgyalóterem csempéje, de kaphatna valami mellékszerepet is mondjuk a bolondok uzsonnájánál (a csoki elolvadna, a céklakockák meg röpködnének Alice feje fölött). Vagy mi lenne ha ez lenne az egyetlen valós motívum ebben a fura felnőtt-mesében? Hm? Alice felkel, kezében egy tábla márványos-céklás csokival, amit a Nyuszitól kapott. Törhetné az ember a fejét, hogy akkor most hogy is volt?!
Még jó, hogy a mesében nincs csoki. ;-)
Nekem mindenesetre kapóra jött a VKF! miatt is, meg azért is mert valami "szépfinom" ajándékot szerettem volna gyártani az egyik legkedvesebb barátnőmnek. Azt hiszem, sikerült, leszámítva a fotókat...mostanában amikor lenne mit fényképezni, mindig szakad az eső.
Márványos csokoládé szárított céklakockákkal
Hozzávalók:
  • 400 g 85%-os kakótartalmú étcsokoládé
  • 100 g fehércsokoládé
  • 300 g cékla (lehetőleg a bordó, én most csak ezt a csíkos-rózsaszínes-lilásat kaptam)
A céklát apró (kb. 2x2x2mm-es) kockákra vágtam, sütőpapírral kibélelt tepsibe raktam úgy, hogy a kockák ne érjenek egymáshoz, és 100 fokra előmelegített tepsiben kb.70 percig szárítottam/sütöttem.
A kétfajta csokoládét külön-külön gőz fölött felolvasztottam, majd az étcsokoládét egy kivehető aljú crostata formába öntöttem és megszórtam a szárított céklakockákkal. (Egyébként a szilikon forma is tökéletesen megfelel vagy akinek van csokiformája, na aaaazazigazi!) A megolvasztott fehércsokoládét a tetejére kanalaztam, egy spagettivel kanyarokat rajzoltam bele, majd egy éjszakára hűtőbe tettem.

14 commenti:

Reni ha detto...

Baromi jól néz ki! Alice-t nem tudom megnézni moziban, mert itt csak 3D-ben adják és én úgy nem akarom :(

Kata ha detto...

Gabah, ez gyönyörűséges!!!!!!!!!!!

lekvároskukta ha detto...

Csodálatos :))))

sabrine d'aubergine ha detto...

A quando una traduzione in italiano per chi non comprende l'ungherese? Questa cosa mi incuriosisce molto... cos'è?

Sabrine

Gabah ha detto...

Köszönöm, lányok! Osztom a véleményt! ;-) Annyira megörültem neki, amikor megláttam!
Reni, én csak most, ahogy kicsit gugliztam a témában fedeztem fel, hogy van Alice film! Bár ha rajtam múlik, az összes mozit bezérhatnák! Mindig féltem, hogy egyszer a filmes körkérdés megtalál, és akkor majd én jól beégek, ugyanis nem szeretem a filmeket. A legrosszabb, amit tehet velem valaki az az, ha elvisz moziba. :-)))

Gabah ha detto...

Sabrine, scusami per il ritardo, ma oggi la mia bambina non voleva lasciarmi stare davanti al computer.
Adesso dorme, così sono riuscita a tradurre in italiano tutto il testo. ;-)
Si tratta di una cosa semplicissima: cioccolato+cioccolato+un po' di barbabietola. E' peccato che l'idea non è mia.

Anonimo ha detto...

Újra egy csodaszép dologgal rukkoltál elő!
fantasztikus, valóban. Nemkülönben a segítséged. Nagyon köszönöm neked a recept magyarázatot! Így már nem fogok nagy hibát elkövetni. A könyv ajánlatodnak is nagyon örülök. Köszönöm!
Tánczos Sándor (Tűzpadka)

Gabah ha detto...

Ugyan màr, Sàndor! Nincs mit köszönni! Szívesen kutattam a recept után, nagyon érdekes volt, sokmindent tanultam közben.
A Gasztrotippnek lógok még egy-két cikkel a középkori és a reneszánsz olasz konyháról, ezekbe majd biztos beépítem mindazt amit a Scappi recept kapcsán folytatott böngészés közben ragadt rám, szóval inkább én köszönöm Neked, hogy felhívtad a figyelmemet erre a Scappi fiúra. ;-)))
Az "aceto rosato"-ról meg majd írok egy posztot, hátha egy hozzáértő ráharap!

lekvároskukta ha detto...

Nézz majd be hozzám kérlek :))

Gabah ha detto...

Igenis! :-)

nokedli ha detto...

valami csodás lett! fel is írtam, hogy ezt meg KELL csinálnom - csak félek, hogy nem lesz ilyen szép....

Gabah ha detto...

Orsi, ezt nem lehet elrontani! Meglàtod, még szebb is lesz, mint az enyém, mert én már a végét kicsit elsiettem; csak kanyarintottam bele kettőt, és kész. Szóval ettől csak szebb lehet!

olzka ha detto...

ez elképesztően jó, ízre, meg mindenhogy :-)

Gabah ha detto...

Először azt olvastam, hogy "ez elképesztően jó, ízre meg mindegy." :-))) Egyébként így is jó lenne, mert mindegy, milyen az íze, tökszép! :-)))
Köszönöm, Olzka!