venerdì 16 settembre 2011

Balzsamecetes-mascarponés karaj

"ImproKaja" - megmaradt négy szelet karajból, és abból, amit az (olasz) ember mindig talál otthon.
Max. 15 percnyi munka.

Balzsamecetes-mascarponés karaj

Hozzávalók: 4 db 1-1,5 cm vastag csont nélküli karajszelet, 1 ek. vaj, 1 ágacska rozmaring, 2 nagy levél zsálya, egy kis csokor friss majoránna, 1 kk. házi vaníliás cukor, 1 kis fej hagyma, só, bors, 0,5 dl balzsamecet, 100 g mascarpone, néhány szem borókabogyó


A karajszeleteket kb. fél cm vastagra klopfoljuk.
A hagymát vékony csíkokra vágjuk.
Egy alacsony falú lábasban felhevítjük a vajat, beledobjuk a félbevágott fokhagymagerezdet, a borókabogyót és a zöldfűszereket, majd ráfektetjük a hússzeleteket, és közepesen erős lángon mindkét oldalukat megpirítjuk 
A zöldfűszereket kihalásszuk, kidobjuk.
A hússzeleteket a lábas szélére húzzuk, középre dobjuk a felcsíkozott hagymát, megvárjuk amíg a vajban szép világosbarnára sül. Ekkor rászórunk egy kávéskanálnyi házi vaníliás cukrot, és amikor a cukor elkezd karamellizálódni, felöntjük a balzsamecettel. (Vigyázat, sistereg, fröcskölhet!) A lábast lefedjük, és néha-néha egy kevés vizet ráöntve a húst készre pároljuk. 
Amikor a hús megpuhul, kiszedjük, félretesszük.
A megmaradt lében elkeverjük a mascarponét, majd a hússzeleteket visszatesszük, megvárjuk míg újra felforr, és még melegen tálaljuk.
(Kipróbálnám cukor helyett mondjuk gesztenyemézzel, a hús mellé pedig dobnék néhány almakockát is.

3 commenti:

Kata ha detto...

Wow! nagyon tetszik!

Gabah ha detto...

Köszönöm, Kata! Igazán nem nagy ügy, csak bátorság meg egy kis "buonsenso" szükségeltetik, és percek alatt mindannyian nagyszerű ételeket kreálhatunk.

Jenis ha detto...

Már megint zseniális! Mostanában kicsit ihlettelen vagyok. Ezért inkább megfőzöm Ezt! :)