venerdì 4 febbraio 2011

Spagetti mascarponés-tejfölös spenóttal és posírozott tojással - Spaghetti con uova affogate e crema di spinaci, mascarpone e panna acida

Máriának ígértem a Facebookon, csak mostanában annyi minden összejött, ráadásul épp amikor végre magaménak tudhattam 3-4 nyugodt éjszakát ti. amikor A Gyerek nem ébred fel háromnál többször, A Gyerek stessa jól megbetegedett. Mindig így van: amikor már csak karnyújtásnyira van az az állapot, amikor foglalkozhatnék azokkal a dolgokkal, amik a fontossági lista második helyén állnak (még csak véletlenül sem azért mert kevésbé fontosak, csupán halaszthatóak), és nagy sunnyogva összedörzsölöm a két kezem, akkor biztos hogy közbejön valami, és  mint amikor a taná rbácsi hátrébb küldi a tornasorban a gyereket "ne ágaskodj, fiam, nem vagy te még olyan nagy", szépen visszaterelgetem magam én is az előző állapotba.
Ok, mára eleget szövegeltem. Recept:
Spagetti mascarponés-tejfölös spenóttal és posírozott tojással
(Spaghetti con uova affogate e crema di spinaci, mascarpone e panna acida)
Hozzávalók: 320 g spagetti, 280 g fagyasztott leveles spenót, 1 tk. vaj, extraszűz olívaolaj, 2 cikk fokhagyma, 4 ek. tejföl, 2 ek. mascarpone, 1 dl tejszín, 40 g frissen reszelt Parmigiano vagy Grana, 4 tojás, ecet, só, frissen őrölt bors, szerecsendió, lilahagyma
A lilahagymát nagyon vékonyan felszeleteltem, besóztam, és tálalásig ecetes vízben hagytam állni.
Egy serpenyőben felhevítettem a vajat és egy kevés olívaolajat, alacsony lángon megpirítottam rajta a héjától megfosztott, kés élével kissé szétnyomott fokhagymagerezdeket, hozzáadtam a fagyasztott spenótot, sóztam, borsot tekertem és szerecsnediót reszeltem rá, majd kb. 5 percig főztem. Ekkor levettem a tűzről, hozzáadtam a tejfölt, a mascarponét és a tejszínt, botmixerrel kissé pürésítettem (de csak annyira, hogy maradjanak benne bőven egész spenótlevelek), majd újra visszatettem a tűzhelyre, belereszeltem a sajtot, egyet forraltam rajta, és félretettem, melegen tartottam.
Ezalatt két lábasban vizet forraltam, mindkettőt sóztam, az egyikbe egy kevés ecetet is raktam. A spagettit az ecet nélküli vízbe dobtam, és amikor a tészta kb. félig megfőtt, egy kanállal örvényt kavartam a lobogó ecetes-sós vízbe, majd a tojásokat egyenként egy-egy percig posíroztam, szűrőkanállal kivettem, a lelógó tojásfehérje-szalagokat levágtam .
A spagettit "al dente" leszűrtem, majd összekevertem a mascarponés spenóttal és egy kevés vízzel, amiben a tészta főtt. Kanál, villa segítségével tányérokra fészkeket raktam a spagettiből, mindegyik tetejére egy-egy tojást helyeztem, a tojásokat kettévágtam, hogy a sárgájuk ráfolyjon a tésztára, minden tányér kapott néhány szelet ecetes lilahagymát, egy csepp extraszűz olívaolajat és egy tekerés sót ill. borsot.
Nem volt szükség második fogásra. ;-)
P.S. Hagyma, tejszín elhagyható, a mascarponés-spenótos szószba mehet pár csepp ecet vagy citromlé is - olasz citrom leve; mondjuk. Hm.

6 commenti:

Vica ha detto...

Nnnah..ma ez lesz a vacsora mert kivételesen még jó magyar tejfölöm is van(Isten áldja meg érte Lacit a kamionosok gyöngyét!)!

Gabah ha detto...

Éljenek a kamionosok! :-)
Én most kefirt találtam, ráadásul FALUN BELÜL! Ugráltam örömömben! :-D

Vica ha detto...

Irigykedek is itt csak kefires tej van ami azért nem ugyanaz.

Gabah ha detto...

kefires tej?
az mi?
milyen nèven fut?

Vica ha detto...

A neve Latte di Kefir és a mi Kaukázusi kefirünkhöz hasonlit.Finom csak nagyon folyékony igy nem alkalmas más dologra mint hogy megigyuk. Cseh termék az Eurospinben kaphato.

Gabah ha detto...

Aha, na majd ha Anna meggyógyul, elkirándulunk a szomszéd városban az Eurospinbe és veszek belőle!
Egyébként ez sem túl sűrű, amit itt lehet kapni, ha meg felrázza az ember, ahogy a csomagoláson elő van írva, akkor végképp folyékony lesz. Na de a lényeg, hogy van. Holnap megyek is és feltankolok...