Az eredmény: mondjuk négyes.
Ötös kenyér csak Limara pékségében létezik! (Legközelebb majd oda megyek receptért! Most az a fő, hogy hősiesen megmentettünk két érzékeny lelket! ;-)
Tejes kenyér
Hozzávalók:
- 500 g 00-ás liszt
- 1 ek. méz
- 25 g friss élesztő
- 2,5 dl tej
- 2-3 tk. só
Az élesztőt kb. 0,5 dl langyos tejben felfuttattam, összegyúrtam 100 g liszttel, és meleg helyen, letakarva, 2 órán keresztül hagytam kelni.
Ezután a maradék lisztet átszitáltam, robotgépbe öntöttem, hozzáadtam a duplájára kelt lágy tésztát, a mézet, a sót ill. a megmaradt 2 dl kissé meglangyosított tejet, és a gépet 1-1,5 percre bekapcsoltam. Amikor a tészta összeállt, kivettema robotgépből, és meleg helyen ismét hagytam kb. 1 órán keresztül kelni.
A tésztát ezután egy sütőpapírral kibélelt jénai tálba raktam, és előmelegített sütőben, 200 fokon 20 percig sütöttem, majd a hőmérsékletet levettem 180 fokra, és a kenyeret még kb. 30 percig hagytam sülni.
Amikor a kenyér megsült, a felületét megspricceltem egy kevés vízzel, majd 10 percre visszaraktam még a már kikapcsolt sütőbe.
4 commenti:
Nagyon csinos darab és végre egy recept amiben dupla 00-ás liszt kell.Én elég sokat kinlodok mikor sütök mert itt csak ez van vagy a sima 0-ás változat.Sokszor nem tudom melyiket használjam ha azt irja a recept hogy BL80-as vagy ilyesmi.
Kösz, Vicuska! Én nagyon ritkán sütök, mert kevés kenyeret eszünk (sokszor egy héten nem eszünk meg ketten négy zsömlénél többet), de szerintem a 00-ás liszt, az a mi sima, normál 55-ös búza finomlisztünknek felel meg, szóval nem éppen az, amit kenyérsütéshez ajánlanak.
0-ás lisztből nálam a pizza készül, és mivel a liszeszacskón van frankó kenyérrecept is, gondolom, kenyerekhez is tökéletesen megfelel.
Nekem nagyon tetszik a kenyered! :))
Ha nem kapsz BL 80 lisztet, akkor a megadott mennyiség 2/3-ad részét érdemes réteslisztre cserélni, így is jobb minőségű lesz! :))iminsoma
Limara, Te mindig olyan jóságos vagy! :-) Köszönöm szépen!
Az a bajság, hogy itt a lisztkódok teljesen másak, mint otthon, így szégyen vagy sem, nekem pl. fogalmam sincs, hogy melyik liszt a rétesliszt a naffényes Itáliában. :-)
Egyszer majd ha jobban rászokunk a kenyérre -vagy leszünk legalább négyen-öten a saládban, hogy tényleg érdemes legyen kenyeret sütni- nekiállok, és összevetem a lisztkódokat. Gondolom, nem nagy munka. Addig meg azt az évi pár kilót, amire nagyon szükségünk van, elhozom otthonról.
Vicuska, ha Te hamarabb rájönnél a lisztek titkára, szólj! :-)
Addig is, Limara, köszönjük szépen az infot! Most úgyis megyek haza, feltankolok akkor réteslisztből is.
Posta un commento