giovedì 18 giugno 2009

Cseresznyés crostata

Tegnapelőtt átfutottam a La Cucina Italiana júniusi számát, és megakadt a szemem egy rusztikusnak tűnő cseresznyés crostatán. Aztán azt álmodtam, hogy Anninával ezt a tortát eszegetjük. :-) Azt hiszem, ez a pocakos lét nem tesz jót nekem. A múlt héten a kertünkben lévő paradicsomokról álmodtam. Az óriási növények telis tele voltak paradicsomokkal: alul óriási pirosakkal, középen kisebb sárgákkal, felül pedig, mint méteres kacson, csigaalakban, apró gyöngyházszínűekkel. Ezt Annával levágtuk, a nyakunkba tekertük, és nagyokat nevettünk. :-)
No már most, mivel a paradicsomokat siettetni nem tudtam (bár ma már leszüreteltem az első három példányt), a cseresznyés crostatához épp kapóra jött, hogy Ember nagynénitől érkezett néhány friss házi tojás, ráadásul volt egy fél kg cseresznyém a hűtőben, így muszáj volt elkészíteni, pedig a hétvégi nagy evések után igazán nem hiányzott szemernyi plusz kalória sem.
Amit most leírok, az az eredeti recept lesz, én eszerint készítettem el, de tapasztalataim szerint nyugodtam mehet bele 600 g cseresznye is, esetleg morzsoljunk hozzá 2-3 babapiskótával többet.
Észrevétel Nr.2: a receptben szereplő omlós tészta számomra elég nehezen kezelhető volt: túlságosan töredeziett, így nehéz volt kinyújtani. (Talán túl nagyok voltak a tojások???) Tehát ha valakinek van jól bevált omlós tészta receptje, az bátran használja azt.
Ja, és még valami! A crostata tetején lévő tészta a leírás szerint madeleine tészta. Tudja valaki, hogy miért kell gőz fölött összekeverni a cukrot és a tojásokat hozzá? Lehet hogy a cukrászok is így csinálják?

Cseresznyés crostata

Hozzávalók:
Az omlós tésztához:
  • 300 g liszt
  • 150 g vaj
  • 100 g kristálycukor
  • 2 tojás sárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipetnyi só

A madeleine tésztához:

  • 180 g kristálycukor
  • 150 g liszt
  • 40 g vaj
  • 3 tojás sárgája
  • 1 egész tojás
  • fél vaníliarúd kikapart belseje
  • csipetnyi só

Töltelék:

  • 400 g kimagozott cseresznye
  • 4 db babapiskóta
  • diónyi vaj
  • 2 ek. kristálycukor
  • fél citrom
    (Legközelebb a babapiskóta helyett amarettit fogok használni, és a töltelékhez biztos fogok adni egy kevés cseresznypálinkát is! ;-)


Az omlós tésztához elmorzsoljuk a lisztet a vajjal; összegyúrjuk a tojások sárgájával, a cukorral, egy csipetnyi sóval és a reszelt citromhéjjal, majd hűtőben kb. fél óráig pihentetjük.
A töltelékhez a vajból és a cukorból világos színű karamellt készítünk, amit folyamatosan egy villára szúrt fél citrommal kevergetünk. A karamellhez hozzáadjuk a kimagozott cseresznyéket, és az egészet 3-4 percig főzzük. (Ha úgy tűnik, hogy a cseresznye alatt sok lé marad, szűrjük le, és a levet önmagában forraljuk sűrűre. Jó lesz öntetnek a crostatára!) A cseresznyét hűtsük le, majd keverjük össze a szétmorzsolt babapiskótával.
Az omlós tésztát nyújtsuk kb. 3-4 mm vékonyra, és béleljünk ki vele egy 24 vagy 26 cm-es tortaformát úgy, hogy az oldalára is jusson, majd tortaformástól, mindenestől tegyük vissza a hűtőbe.
A madeleine tésztához gőz fölött verjük fel a tojássárgákat, az egész tojást, a vaníliával, egy csipetnyi sóval és a cukorral, majd a tűzről (gőzről) levéve keverjük el benne a lisztet és az olvasztott vajat.
Az omlós tésztával kibélelt tortaformát vegyük ki a hűtőből, oszlassuk szét rajta egyenletesen a karamelles cseresznyét, majd borítsuk be a madeleine tésztával.
A tortaforma oldalára került omlós tésztát kicsit hajtsuk rá a madeleine tésztára, és ha maradt még belőle, díszítsük vele a crostata tetejét. (Nekem három pillangót még sikerült kiszúrnom a maradék omlós tésztából.)
A crostatát 180 fokra előmelegített sütőben süssük 20 percig, majd 170 fokon további 25 percig. Rácsra téve hagyjuk kihűlni. Langyosan vagy hidegen tálaljuk a karamelles cseresznye beforralt levével meglocsolva.
Finom!
...bár nem az fajta torta, amit csak úgy hipp-hopp, félóra alatt össze lehet dobni. ;-)

12 commenti:

Kata ha detto...

Gabah, tapasztalataim szerint, ha töredezik a tészta, mehet bele egy kis tejföl , esetleg tej. Onnantól megszelídül:)

Gabah ha detto...

Ó, nagyszerű! Köszönöm a tippet! Legközelebb mindenképp kipróbálom, bár mivel itt tejfölt nem lehet kapni, egyedül a tej marad, mentőövként.

Vica ha detto...

Én panna cucina-t használok tejföl helyett.Jó,jó tudom köze sincs hozzá de mégis.Az omlós tésztát folpack közt nyujtom az szokott segiteni.
Feltétlenül irok ám a héten csak hát éppen gyötör a honvágy mostanság de rohadtul és el vagyok magammal foglalva.

Gabah ha detto...

Szia Vicuska! Aggódtam már érted!
Panna da cucinát nem szoktam használni (hacsak valamelyik recept nem ragaszkodik hozzá különösen ;-). Tejföl helyett általában "yogurt greco"-t (a zsírosat!) vagy ha végképp nincs más "creme fraiche"-t használok. Kedves ismerőseink felfedezték azonban nekem, hogy a közeli tengerparti üdülőhelyeken (Lignano, Bibione)a szupermarketekben vannak olyan termékek, amik egészen hasonlítanak a tejfölre. Ezekkel egy a gond: szezonálisak. Vagyis augusztus végén a turistákkal együtt, ahogy a boltok is bezárnak, eltűnik a tejföl is.
Ezek voltak:
1. Panna agra da cucina (24 %-os zsírtartalommal, a ROTTALER MILCHQUELL gyártja)
2. Panna agra da cucina (a zsírtartalomra nem emlékszem, PERI gyártja)
Hónapokkal ezelőtt az "IPER" nevű hipermarketben is tartottak egy elég jó terméket: Kiselo vrhnje néven (12%-os zsírtartalommal, MEGGLE gyártmány), de mostanában nincs.
Néha az Eurospar hűtőpolcain is érdemes szétnézni, elsősorban az eldugottabb helyeken. :-)
Szomszédaink kb. kéthavonta járnak Ausztriába, ők mindig hoznak nekem egy-két dobozzal, vagy ha véletlenül évente 1-2 alkalommal mi jutunk el Szlovéniába, akkor ott is fel szoktam tankolni.
Ja, és persze Magyarországról is mindig óriási tejfölpakkal jövünk vissza. :-)))
Hmmmmm....most, hogy így elgondolkodtam, ahhoz képest, hogy Olaszországban "nincs" tejföl, az én hűtőmben szinte mindig van! ;-)
Folpackos ötletet köszönöm! Téééényleg! Ez amolyan "hogy ez nekem nem jutott eszembe" típusú dolog! Ésszel él az ember!
Vicuska, ha honvágyad van, írj csak! Megpróbállak megvigasztalni!
Várom a mailedet!

Vica ha detto...

Köszi a tejfölös infot.A görög joghurtot használom de én mérhetetlen mennyiségü tejfölt vayok képes elhasználni most mit csináljak igy szeretjük.Szerencsés vagy a szomszédaiddal.

Hobbiszakács ha detto...

Szabad hergelni a szegény skandinávot? A paradicsom pedig nem érik, hanem a boltban, ládákban nő :-(

:-))

Örvendek a kreativitásodnak, és a nagyon szép képeknek!

Gabah ha detto...

Vicuska, nincs mit! Majd egyszer, ha lesz soooook-sooooook időm,írok egy posztot az itt található tejfölszerű képződményekről (természetesen képekkel). Azt hiszem sok idemenekült magyarnak hasznos lenne. Legalábbis nekem nagyon hiányzott az elején...
Igazad van, szomszédokat egyébként is imádom! Igazi hősök! Minden általam készített ételt ők kóstolnak meg először, és még élnek ;-)
Gyerünk, naaaaa, Vicuska, ne búsulj, mosolyogj, jó????!!!!!

Gabah ha detto...

Hobbiszakács, köszönöm szépen!
Egyébként meg szabad! Ember szokta mondani (mert én igyekszem jól nevelt és valljuk be, néha korlátolt lenni), hogy Olaszországban mindent szabad! ;-)
És ha a paradicsom boltban és ládában nő, akkor az én kertemben töménytelen mennyiségű, randa zöld golyók hada kezd sárgulni... Szerintem csak irigykednek az igazi skandináv paradicsomokra!

Hobbiszakács ha detto...

Köszi... ezzel valamennyire helyrebillentetted a lelki egyensúlyom.

:-)

Gabah ha detto...

;-) Szívesen!

citromfű ha detto...

Gabah, most jövök a Goldenblog 20009. listájáról:) Rajta vagy a listán!!! Gratulálok, és nagyon szurkolok Neked! Hajrá!!!!

Gabah ha detto...

Óóóóóó, tényleg! De jó!
Köszönöm, hogy szóltál!
Meg persze naaagy-naaagy köszönet a szurkolásért is!
:-)