venerdì 6 febbraio 2009

Paradicsomos édeskömény csőben sütve

Nem, nem múlt még el az édeskömény szezon - legalábbis nálunk! ;-)
Kb. két hete nagyon finom, zsenge édesköményt sikerült vásárolni. Néhány kanál passzírozott paradicsommal és egy kis parmezánnal fantasztikus köret lett belőle.
Érdekes, hogy sokszor készítettem már így az édesköményt, de most olyan ízt sikerült összehozni, amire mindig emlékezni fogok.
Így jártam nemrég egy karfiollal. Semmi mást nem csináltam vele, mint sós vízben megfőztem, (úgy, ahogy volt, egyben) és amikor megpuhult rózsáira szedtem és meglocsoltam egy kevés olívaolajjal meg még kevesebb vörösborecettel.
Emlékszem még egy főtt krumplira is. Anyukám készítette köretként, ki tudja már mihez...! Eltörpült mellette minden! „Sárga krumpli” volt, édeskés, puha, majdhogynem krémes, szinte szétolvadt a számban...és telis tele volt az otthoni föld illattával, szeretettel.

Paradicsomos édeskömény csőben sütve

Hozzávalók:

  • 4 édesköménygumó
  • 16 tk. passzírozott paradicsom (passata di pomodoro, Mamma itt ír róla)
  • 4 ek. extraszűz olívaolaj
  • 2 ek. reszelt parmezán
  • 2 ek. zsemlemorzsa
  • frissen őrölt bors

Az édesköményt sós vízben puhára főzöm, mindegyiket négyfelé vágom, és a negyedeket egy tűzálló tálra fektetem. Az egészet meglocsolom az olívaolajjal, tekerek rá egy kevés borsot, a tetején szétoszlatom a passzírozott paradicsomot, megszórom a zsemlemorzsával és a frissen reszelt parmezánnal, végül 200 fokra előmelegített sütőbe rakom, és (ha van, grill programon) addig sütöm, míg a teteje egy kissé megpirul. (Kb. 10 perc.)

4 commenti:

Vica ha detto...

Fuuuu..ez nagyon jól néz ki!Asszem ma este édesköményt vacsizok!!

Gabah ha detto...

:-)))) Egészségetekre, Vicuska! Mi fa tanto piacere!
(Nemsokára írok ám! ;-)

Itality ha detto...

Nemrég szemeztem az édesköménnyel, h ki kellene próbálni! Azt hiszem, ezt a receptet is lementem, mint egy esetleges befutó! És nagyon jó az oldalad! :)

Gabah ha detto...

Szia Itality!
Kedves vagy, köszönöm szépen! Örülök, hogy tetszik az oldal.
Az édesköményt próbáld ki bátran, de ne ess kétségbe, ha rögtön nem fog ízleni! Próbáld ki töbféleképpen, és lehetőleg tarts köztük néhány hét szünetet. Én annak ellenére, hogy sohasem voltam válogatós nagyon sok ételt így szerettem/szoktam meg. Igazítsd mindig kedved szerint, és akkor nagy baj nem lehet.
Találsz még a blogon néhány édesköményes receptet, bár ez a paradicsomos tényleg felülmúlt mindent, ami szerintem elsősorban az édeskömény frissességének és a kitűnő sajtnak ill. a paardicsomnak volt köszönhető. Tehát az alapanyag nagyon fontos! ;-)
Sok sikert!
:-)