domenica 27 aprile 2008

"Karikás csülök" zöldborsóval


OSSIBUCHI CON PISELLI
KARIKÁS CSÜLÖK ZÖLDBORSÓVAL

Olaszországban találkoztam először a csülöknek ezen szépséges elkészítési módjával. Egyetlen titok: a vágás! :-) Tehát először is kérjük meg a hentest, hogy kb. 3-4 cm vastagon, keresztben szeletelje fel nekünk a csülköt. Vigyük haza a kincset, vágjunk csíkokra egy nagy fej hagymát, készítsünk pörkölt alapot, dobjuk rá a húst, kicsit pirítsuk, részegítsük meg egy kis vörösborral, majd öntsük nyakon hámozott, darabolt paradicsommal. Amikor a hús már majdnem puha, adjunk hozzá egy-két marék zöldborsót (vagy gombát), és főzzük készre. El lehet készíteni marhából, sertésből, de akár pulykából is. Itáliában „ossibuchi” a neve (ossi=csontok, buchi=lyukak, vagyis „lyukascsont”). Én csak karikás csülöknek hívom. Szeretem, mert így nem kell sokáig bányászni a csontból a finom velőt. Természetesen nem lesz olyan zamatos, mint az egyben elkészített csülök, de különlegességnek mindenképpen megteszi.

4 commenti:

citromfű ha detto...

Szia kedves Gabah!
Örülök, hogy végre rád találtam! Meglátod, hamarosan olyan lesz a blog, amilyennek szeretnéd! Nekem nagyon tetszik!
Ezt a csülköt pedig ki fogom próbálni! Írj minél többet!

Gabah ha detto...

Szia Citromfű! Örülök, hogy rám találtál, és örülök annak is, hogy tetszik a blog, bár tudod, mostanában nem igazán volt időm írni.:-(
A csülökhöz jó étvágyat! Megyek, én is meglátogatlak...
:-)

chriesi ha detto...

Nyámm! Imádom az osso buco-t.

Gabah ha detto...

Szia Chriesi! Én is, főleg a bucot...:-))))
Jaj, de jó, hogy eszembe juttattad, már olyan régen készítettem! Legközelebb viszont bőröset szeretnék (nem tudom, sikerül-e majd meggyőzni a hentest ;-), aztán olyan jó cuppogós, kézhezmindenragadós majdnemigazi csülökpörköltté fogom varázsolni odakinn a bográcsban.
Azt hiszem, ez a "nyám" juttatta eszembe az egészet :-) Köszi, Chriesi!