Gyömbéres sültpaprika-sütőtök chutney
Hozzávalók: 800 g kápia paprika, 200 g cecei paprika, 250 g sült sütőtök, 100 g méz, 2 ek. muscovado cukor, 1/2 kk. só, 2 ek. balzsamecet, 1 csípőspaprika, 1 ágacska rozmaring, 40 g gyömbérgyökér
A gyömbérgyökeret meghámozzuk, nagyon apró kockára vágjuk, leöntjüka balzsamecettel, és legalább fél óráig állni hagyjuk.
A paprikákat megmossuk, sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, és 250 fokra előmelegített sütőben, olyakor megforgatva kb. 15-20 percig (ill. addig amíg a paprikák héja fel nem hólyagosodik) sütjük. Ezután a paprikákat egy tálba tesszük, egy tányérral letakarjuk, és hagyjuk kihűlni.
A paprikákat megmossuk, sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, és 250 fokra előmelegített sütőben, olyakor megforgatva kb. 15-20 percig (ill. addig amíg a paprikák héja fel nem hólyagosodik) sütjük. Ezután a paprikákat egy tálba tesszük, egy tányérral letakarjuk, és hagyjuk kihűlni.
Közben a sült tököt felkockázzuk, a csípőspaprikát apró, vékony karikára vágjuk, és a mézzel, a cukorral, a sóval, a rozmaringgal és a balzsamecetes gyömbérrel együtt egy lábasba tesszük.
A kihűlt paprikák héját lehántjuk, húsát a mézes-fűszeres sült tökhöz adjuk, és az egészet kb. egy óra alatt sűrűre főzzük. (A rozmaringot mielőtt a levélkék kezdenek a szártól elválni, ne felejtsük el eltávolítani!)
A krémet apró üvegekbe töltjük, lezárjuk, vizes dunsztban 20 percig gyöngyözve főzzük, és a vízben hagyjuk kihűlni.
Eddig friss és érett sajtokkal próbáltuk, mindkettő nagyon bejött! Jövőre ismétlés!
p.s. talán egy kevés mustárpor vagy vörösborecet még mehetett volna bele
4 commenti:
milyen finom lehet! Ki fogom próbálni, köszi a receptet!
Emma, nagyon örülök, hogy tetszik a recept! Remélem, a krém neked is ízleni fog!
Gaba
Ciao, quanto tempo ch non passo da queste parti, le tue foto sono sempre perfette per far venir fame ;-)Io ho ancora in mente quelle che mi hai fatto vedere al città fiera, com'è andata col libro?
Bacio.
Ciao carissima! Ci passo anch'io raramente, perché sono impegnata dall'altro mio blog:
http://tarkabarkablog.hu/
e soprattutto dalla costruzione della sua versione italiana:
http://tarkabarkablog.hu/it-it/
Con il libro...beh...non direi bene, ma poteva andare anche peggio...ti racconto quando ci vediamo.
Sai, qui un buon caffé ti aspetta sempre! ;-) Buona giornata cara Libera!
Posta un commento