giovedì 31 maggio 2012

Földiepres-vaníliás orgonazselé

Elviekben szép Magyarországon csak "fóliás" eperrel kivitelezhető alkotás, de nekem épp szerencsém volt, orgonavirágzás idején kaptam fél kilónyi friss, illatos epret a napfényes Itáliából. Ennek egy részéből készült az előbbi bejegyzés egyébként díjnyertes  rosé borhoz alkotott fogása, a "zöld fűszeres abárolt szalonna rosé boros-balzsamecetes eperrel pirított fonott kalácson". (Ezúton is köszönöm Buday Péter úrnak, hogy a beküldött ételek közül első díjra érdemesnek tartotta az említett előételt. A kitűnő borok és az olaj+ecet pakk mellé egy a LARUS étteremben elkölthető voucher és Az év rosé bloggere cím is járt, igazán megtisztelő, ezeket is szívből köszönöm. És persze Gabinak még egyszer a boros tanácsadást!)

A zselére visszatérve, Makka receptjét vettem alapul.

A zselésítős megoldástól még mindig idegenkedek, hiszen ebben tartósítószer is van, de most csak ez volt kéznél, és gyorsan kellett cselekedni, mert az idén az orgona pár nap alatt elvirágzott, a varázsszerek nélküli zseléfőző tapasztalataim pedig kb. a nullával egyenlőek.

A recept az Eszter kezdeményezésére született Facebook Befőzünk csoportjának májusi, azaz első hónapjának listájába is bekerül. (A csoportban elvetemült befőzők 12 hónapos kihíváson vesznek részt, a feladat: minden hónapban legalább egyszer a kamrapolcra helyezni valamit. Szuper ötlet, nem?)

A méréshez 250 ml-es bögrét használtam.

Földiepres-vaníliás orgonazselé

Hozzávalók: 4 bögre orgonavirág (csak a virág!), 3 bögre víz, 1 bögre cukor, 1 citrom leve, 1/4 vaníliarúd, 250 g földieper (legközelebb mehet bele akár a duplája is!), 1 cs. dzsemfix szuper Dr Oetker 3:1A szárról lecsipegetett orgonavirágokat egy hőálló edénybe rakjuk.
A vizet a cukorral felforraljuk, a citromlé felével együtt az orgonavirágokra öntjük. Lefedve 2 napig állni hagyjuk, majd leszűrjük, a virágokat jól kinyomkodjuk.
Az epret felkockázzuk, majd egy főzőedénybe tesszük. Hozzáadjuk a félbevágott vaníliarudacskát, a zselésítő port, ráöntjük a leszűrt orgonás cukorszirupot, és folyamatosan kevergetve felforraljuk, fél percig forrni hagyjuk. A közben a tetején képződő habot leszedjük. 
Fél perc forrás után hozzáadjuk a maradék citromlevet, majd levesszük a tűzről, azonnal tiszta üvegekbe töltjük, lezárjuk, és az üvegeket legalább öt percig felfordítva állni hagyjuk.

Natúr joghurtba/ra, eper, túró, tejszín fagyiba, + ezekkel töltött palacsintába, stb. jó lesz! A fotón natúr joghurton van, kiváló!

Nessun commento: