lunedì 14 febbraio 2011

Penne rigate mazsolával, dióval és gorgonzolás radicchiokrémmel - Penne rigate con uvetta, noci e crema di gorgonzola e radicchio tardivo di Treviso

- Hai inventato tu questa pasta o hai preso ispirazione da qualche parte?
- Originalmente avrebbe dovuto essere come quella lì (mostro la copertina dell'ultimo numero delLa Cucina della Corriere della Sera dimenticato sul piano di lavoro).
- Mmmmm, é buonissima!
- Ah sì? Beato te! Io non sento nessun sapore.
- Allora devi assolutamente rifarla! E'  magnifica!
Penne rigate mazsolával, dióval és gorgonzolás radicchiokrémmel
Penne rigate con uvetta, noci e crema di gorgonzola e radicchio tardivo di Treviso
Hozzávalók: 320 g penne rigate, 1 kis fej lilahagyma, 200 g trevisoi radiccho (kései - tardivo), balzsamecet, vörösborecet, 200 g gorgonzola dolce,  brandyben aztatott kb.1 evőkanálnyi mazsola, 1 evőkanálnyi dióbél, extraszűz olívaolaj, só, bors
A tésztát forrásban lévő bő, sós vízbe dobtam.
A lilahagymát vékonyan felszeleteltem, az olívaolajon kicsit megpirítottam, öntöttem hozzá egy kevés vörösborecetet és egy kevés balzsamecetet is (1. nincs pontos adat, aki először próbálkozik, ecetekkel, tegyen bele kb. egy-két evőkanállal, 2. a vörösborecet elhagyható, én csak azért használom, mert Ember nem balzsamrajongó), hozzáadtam az apróra vágott trevisoi radicchiot, a mazsolát, a sajtot, és a durvára tört dióbelet. (Egy keveset félretettem a sajtből is és a dióból is a tálaláshoz.) Az egészet épp csak összeforraltam, kb. a felét botmixerrel pépesítettem, majd az egészet összekevertem az éppen ekkorra megfőtt, leszűrt tésztával, és azonnal tálaltam. A tetejét megszórtam még egy kevés tört dióval és gorgonzola darabkákkal.
P.S. Az utóbbi időben sikerül percre pontosan elkészíteni a déli tésztát, most viszont elkéstem, legalábbis a fényképezéssel mindenképp. Épp a nappaliba hurcoltam a tányért, próbáltam elfogadható fényeket produkálni amikor belépett A Gyerek, aki már ugyan ebédelt, de hirtelen rárontott a tányérra, és ez lett a végeredmény. Ekkor már sem az nem érdekelt, hogy a tészta megpunnyad, sem az hogy a blogba esetleg nem lesz jó, hogy a fele töksötét, hogy a másikon tűz a nap....csak élveztem, ahogy Anna eszik...





8 commenti:

Vica ha detto...

Nnnna akkor meggyőztél a radicchioval kapcsolatban.Ezt a recepetet mindenképpen ki fogom próbálni.A keserü izekkel szembeni "nem szeretem"-ellenére.

BirgánAndi ha detto...

Arany szíve, csöpp kezével, hogy szedegeti ki a tésztát. Imádnivaló! :)

Gabah ha detto...

Vicuska, ha Anna így ette, akkor az csak jó lehet! :-) Bátorság!

Tatin, ez olyan kedves volt, köszönöm!

Vica ha detto...

Hát igen!Van abban valami biztató amikor egy gyerkőc igy eszik valamit.

flatcat ha detto...

Annyira édes ez a pici lány! :) És a fotózás, mintha csak Tamást látnám... :)))
Nagyon tetszik ez a recepted (is :)), mostanában úgyis a radicchiora vagyunk rákattanva, egyelőre csak étteremben, kapni itt még szépet nem sikerült. Pedig még a vaníliás balzsamecetes sült radicchio is hátravan. Na nem baj, most majd egy kicsit jobban ráfekszem a témára. :)

Gabah ha detto...

Vica, szerencsések vagyunk, Anna (legalábbis eddig) nagyon szeret enni - láttad a videót is, pedig ott még épp csak kilábalt a nagy betegségből :-)))

Gabi, köszönöm!
Elvileg vagy márc. közepén vagy húsvétkor megyünk haza. Ha van valami, amit nagyon szeretnél innen, szívesen elviszem, sőt, ha otthon maradunk Annával néhány hétig, főzhetnénk is akár... Na de majd írok mailt.

flatcat ha detto...

Gabah, az együtt főzés nagyon jó lenne, én még március végéig itthon is vagyok, szóval hét közben is akár... :) Utána meg még úgy saccolom, hogy az első hónapban nem ügyeltetnek (bár ezt majd meglátjuk), szóval a hétvégék akkor is jók lennének! Jaj, annyira örülnék ha összejönne! :)))

Gabah ha detto...

Szuper lenne! Majd ha már tudom biztosan, hogy mikor megyünk, jelentkezem!