lunedì 21 febbraio 2011

Aranydurbincs és spagetti hagymás-paradicsomos lében brokkolival - Orata e spaghetti all'acqua pazza con broccoletti

Van ez a őrült vizes recept, amihez a múltkori őrületemnek köszönhetően (ti. télen paradicsomot vettem) volt itthon néhány koktélparadicsom. Benedetta Parodi Cotto e mangiato című szakácskönyvéből jött az az ötlet, hogy  a dilivíz maga legyen a tésztaszósz, aztán már csak egy zöldsalátát kellett gyorsan összedobni, és kész is lett a komplett menü. Igen az ilyenekért lehet szeretni az olaszokat!
(Érdemes nyár közepén, kissé túlérett, paradicsomokkal dolgozni! Ha mégis télen éreznénk olthatatlan vágyat eziránt az étel iránt, néhány evőkanálnyi a nonna bazsalikomos paradicsomszószából sokat javíthat az összhatáson. Ha a szósz magában "vékonynak" tűnne, friss zöldséggel dúsítható.)
Aranydurbincs és spagetti hagymás-paradicsomos lében brokkolival
Orata e spaghetti all'acqua pazza con broccoletti
Hozzávalók: 1 közepes aranydurbincs, 10 db koktélparadicsom, 150 g brokkoli rózsáira szedve, 1 közepes fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 4 ek. extraszűz olívaolaj, egy csokor petrezselyemzöld, 1 dl hal alaplé, 0,5 dl száraz fehérbor, 1 citrom leve,, bors
 
Egy alacsony falú lábasba öntöttem az olívaolajat, hozzáadtam a vékonyra szeletelt hagymát, az áttört fokhagymát, ráfektettem a megtisztított, kívül-belül sóval és borssal befűszerezett halat mellé raktam a félbevágott koktélparadicsomokat, a brokkolit, ráöntöttem a hal alaplevet, a fehérbort, a citromlevet, megszórtam az apróra vágott petrezselyemzölddel és az egészet kb. 15 percig pároltam (A főzési idő a hal nagyságától függ.) majd halat és a brokkoli nagyobb rózsáit kivettem, félretettem.
A megmaradt hagymás-paradicsomos levet botmixerrel pürésítettem, belekevertem az addig melegen tartott brokkolirózsákat. A spagettit ezalatt bő, sós vízben megfőztem, "al dente" leszűrtem összekevertem a brokkolis szósszal, és azonnal tálaltam.
(A halat ezalatt melegen tartottam, majd egy egyszerű, zöldsalátával tálaltam.)

2 commenti:

Daniela ha detto...

Una ricetta fantastica. Ciao Daniela.

Gabah ha detto...

Grazie, Daniela!
Eh, sí, la Parodi suggerisce spesso dei bei piatti ;-)