lunedì 3 gennaio 2011

Karácsonyi menü 2010. desszert nr 1. Kardamomos mangó-narancs sorbet - Sorbetto di mango e arancia al cardamomo

Ami inkább illett volna egy komolyabb menübe mint átvezető fogás (egy kevés nagyon apróra vágott petrezselyemzölddel - azért a "jel" a képen, hogy legközelebb mindenképp így készítsem), de zöld nélkül desszertnek sem volt rossz. Nyáron, -ha Dél-Olaszországban nyáron érne a narancs- biztos odáig lennék érte meg vissza, most csak nagyon finom. És hideg.
Másik desszertünk citromtorta volt, a Szakácsok könyvéből, csak nem kekszalappal, hanem omlós tésztával. Csak akkor csaptam a fejemre, hogy basszus, ez a krém nem más mint egy lemon curd, amikor már a tésztára kentem....akinek megvan a könyv láthatja a mennyiségeket... brutáliszonyatrengetegsok! Brrrr, még most is ráz a hideg. Pedig hányszor megfogadtam már, hogy soha többé nem sütök semmilyen süteményt????!! Na, mindegy. Soha többé nem sütök semmilyen sütit, ok? (Csak egy almatortát, na, mert azt már rég tervezem.)
Kardamomos mangó-narancs sorbet
Sorbetto di mango e arancia al cardamomo
Hozzávalók: 2 mangó és annyi narancs, hogy összesen megtisztítva 700 g gyümölcshúst kapjunk, 150 g porcukor, 4 ek. víz, 1 kardamomhüvely magocskái
A vizet és a cukrot sziruppá főztem, kihűtöttem, majd összekevertem a gyümölcshússal, botmixerrel pürésíettem, szűrőn átpasszíroztam, hozzáadtam a mozsárban apróra tört kardamommagokat, és mivel most kivételesen előre dolgoztam, az egészet fél napra fagyasztóba tettem. Tálalás előtt kb. fél órával kivettem, hogy mire az asztalra kerül elérje a megfelelúő állagot.
Ha aprított petrezselyemzöld is kerül bele, el ne felejtsem előtte citromlében állni hagyni néhány percig, és főleg! passzírozás után hozzáadni a gyümölcshöz (khm, khm, mint az idén nyáron a ketchupba belezúdítottam a fűszereket még mielőtt lemertem volna a paradicsomról a vizet, de legutóbb a húslevesbe is nagy nyugalommal belepotyogtattam a borsszemeket még mielőtt leszedtem volna a leves habját. A Gyerek ugye, elveszi az ember eszét ;-)

2 commenti:

lekvároskukta ha detto...

Gabah, nagyon boldog új évet kívánok nektek!

Gabah ha detto...

Ó, Lekvároskukta, de jó hogy benéztél! Köszönjük szépen, és viszont kívánjuk!
:-)