Pandoro karácsonyfa
Hozzávalók:
- 1 Pandoro
- 200 g rumos-fahéjas cseresznyebefőtt (ezt még nagy pocakkal csináltam)
- 30 g ezüst dekorgyöngy
- 400 g meggy vagy cseresznyelekvár (ezt is)
- mentalevélkék
- (porcukor)
- 200 g mascarpone
- 100 g ricotta
- 100 ml tejszín
- 100 g kristálycukor
- 2 tk. őrölt fahéj
- 2 tojássárgája
- 1 ek. rum
A tojások sárgáját a kristálycukorral verjük habosra, ízesítsük a rummal, a fahéjjal és 4 ek. meggylekvárral, majd kanalanként adjuk hozzá a ricottát és a mascarponét. A tejszínt verjük kemény habbá, és óvatosan, hogy a hab össze ne essen, keverjük össze a tojásos-mascarponés-lekváros masszával. A krémet folpackkal fedjük le, és felhasználásig tartsuk hűtőben.
A pandorot keresztben egy éles késsel vágjuk fel úgy, hogy legalább öt csillag-réteget kapjunk. Minden réteget kenjünk meg a meggylekvárral, és az egyes rétegeket kissé elfordítva tegyük egymásra (Így kapjuk meg a fenyőfa formát.)
A mascarponés krémet töltsük habzsákba, majd nyomjunk belőle a fa „ágaira” egy-egy hógolyót, minden hógolyóra ültessünk egy-egy cseresznye-gömböt, és/vagy mentalevélkét, végül tetszés szerint szórjuk meg az ezüst színű dekorgolyóval, és ha még bírjuk a kalóriákat, porcukorral is. Tálalásig mindenképp tartsuk hűtőben!
Karácsonyi torrone puding
Hozzávalók:
- 0,5 l tej
- 2,5 dl tejszín
- 9 g zselatin (lap)
- 4 ek. akác vagy gesztenyeméz
- 2 ek. Brandy
- ½ vaníliarúd kikapart belseje
- 25 g burgonyakeményítő
- 4 tojás sárgája
- 100 g kristálycukor
- 100 g mandulás vagy mogyorós torrone
A zselatinlapokat áztassuk hideg vízbe. A torronét törjük apró darabokra (30 grammnyit tegyünk félre a díszítéshez).
A tejet, a tejszínt és a vaníliát lassú tűzön melegítsük fel, és amikor forrni kezd, adjuk hozzá az apróra tördelt torronét, és húzzuk le a tűzről.
A tojássárgákat a cukorral verjük habosra, közben adjuk hozzá a burgonykeményítőt, és nagyon lassan adjuk a tejszínes-torronés még meleg, de nem forró tejhez, majd az egészet alacsony lángon, folyamatosan keverve, gőz fölött sűrísük be. (Akkor jó, ha a sűrű krém a kanálra rátapad ugyanakkor még csorgatható.)
A krémet ezután vegyük le a tűzről és oldjuk fel benne a jól kicsavart zselatinlapokat. Adjuk hozzá a Brandyt, 2 ek. mézet, majd öntsük mogyoró- vagy mandulaolajjal kikent formás tálkákba, és tegyük hűtőbe legalább 4-5 órára.
Tálaláskor a tetejét a megmaradt torronedarabkákkal és néhány csepp mézzel díszítsük.
3 commenti:
Nagyon jól néz ki és a cikked is tetszett! :))
Hu csak a képektől 2 kilót lehet hízni :)..annyira ennivalók...
Köszönöm, Palócprovence! Épp tegnap jártam nálad...szép színes lett a blogod! Remélem, egyszer eljutok a kommentekhez is! :-)))
Piszke, kiszámoltuk, hogy a Pandoro karácsonyfából egy szelet több mint 900 kcal! De jó volt, mert így a vendégeknek, akikkel kóstoltuk nem kellett főzni vacsorát. :-)))
Posta un commento