martedì 26 maggio 2009

Burratine pácolt olívabogyóval, koktélparadicsommal és paprikával

Felfedeztem a közelben egy nagyon szimpatikus sajtboltot. Ott találtam ezeket a burratinákat. Persze, ne akarjuk összehasonlítani a pugliai igazi burratával, de azért északi utánzatként nem rossz. A burratát nevezhetjük a mozzarella (nagy)testvérének. A hasában egy tejszínes-vajas, krém lapul, s a sajtba vágva ez a sűrű, fehér folyadék, boldogan kibuggyan, nekünk pedig nincs más teendőnk, mint friss, ropogós héjú kenyeret tunkolni a kráter kellős közepébe. Szerintem sóval, borssal fűszerezve, és egy kevés kiváló minőségű olívaolajjal meglocsolva a legfinomabb.
Tegnap kicsit variáltam a már megszokott, egyszerű recepten, így született meg az előételként, de nyáron hideg második fogásként is szervírozható

Burratine pácolt olívabogyóval, koktélparadicsommal és paprikával

Hozzávalók:
  • 4 db burratina v. 1 db burrata
  • 1 piros és 1 sárga színű kaliforniai paprika csíkokra vágva
  • 10-15 db zöld és fekete olívabogyó sós lében (lehetőleg nagy szemű, egész)
  • kiváló minőségű extraszűz olívaolaj
  • frissen őrölt bors
  • szárított oregánó
  • néhány levél friss bazsalikom
  • 10 db koktélparadicsom
  • kenyér pl. ciabatta, vagy baguette

A burrata és a koktélparadicsomok kivétel az összes hozzávalót összekeverem, és egy fél napon át állni hagyom.

A. változat:


A burratákat egy nagy tányér közepére rakom, sózom, borsozom, mellé-köré helyezem a marinált olívabogyókat és a paprikacsíkokat. A koktélparadicsomot felkarikázom, ezeket is a burrata köré teszem, és meglocsolom őket egy kevés páclével.
Az egészet meglocsolom egy kevés olívaolajjal, és azonnal tálalom.

B. változat


A burratákat egy tányér közepére rakom, sózom, borsozom.
A koktélparadicsomokat nagyon apró kockára vágom, levét lecsöpögtetem, majd a paradicsomkockákat összekeverem a szintén felaprított, marinált olívabogyóval és a paprikával.
A kenyeret 2-3 cm vastag szeletekre vágom, a szeletek egyik oldalát megpirítom, majd megfordítom őket, és mindegyikre egy evőkanálnyi aprított, marinált zöldséget ill. egy tk. olívaolajat teszek. Az így megrakott kenyérszeleteket még 2-3 percre visszrakom a sütőbe, végül a még forró szeleteket a burraták köré helyezve tálalom.


Mamma is írt nemrég a burratáról. (Neki volt igazi, liliomlevélbe csomagolt is! ;-)

14 commenti:

Vica ha detto...

Én egyszer ugy bekajoltam a burratabol hogy majdnem baj lett.Egyszerüen nem tudtam abbahagyni csak nyomtam befele...mondjuk azota nem ettem de most......

Vegavarázs ha detto...

Nagyon-nagyon sajnálom, hogy a mi környékünkön nincsenek ilyen sajtboltok... Gyönyörű, amit készítettél!

Palócprovence ha detto...

Nézz be hozzám kérlek:
http://palocprovence.blogspot.com/2009/05/super-duper-chef-dij.html

Gabah ha detto...

Máris megyek, Palócprovence! :-)

Gabah ha detto...

Köszönöm szépen, Vegavarázs! Ez igazán kedves tőled!
Sajnos én sem ismerek otthon hasonló sajtboltot, de azért úgy gondolom, elindult valami...egyre több saját készítésű sajt van már a piacokon, és ez szerintem nagyon jó jel!

citromfű ha detto...

Gabah, hozzám is látogass el, kérlek!

Gabah ha detto...

Igenis, megyek! :-)

Gabah ha detto...

Jaj, Vicuska, ne haragudj! Annyira rohanok mostanàban (csak tudnàm hovà), hogy csak fejben vàlaszoltam Neked!
Szóval a burratát szerintem sem lehet olyan egyszerűen abbahagyni -bár én egy jobb bivalymozzarellával is így vagyok: csak enném, és enném, és enném... Egyszer voltam Nápolytól nem messze tolmácsolni, és az ügyfél elvitt minket helyi burratát meg mozzarellát enni. Egyszerűen képtelen voltam a munkára figyelni! Előtte, evés közben és utána is egyfolytában a burrata íze járt az eszemben. Azóta igyekszem elkerülni az üzleti ebédeket. :-)))

Mamma ha detto...

Szerintem se lehet abbahagyni:)) az elsőnél még én is rosszul lettem, aztán óvatosabbá váltam:))
Itt is üzenem mindenkinek, akit érdekel, hogy Pesten a Sega-nál láttam, ha nincs, rá kell kérdezni!

Gabah, képzeld, nemrég pirított padlizsánnal ettem burratát (szerintem grillezték), hát ollyyan finom volt, mindkettőt lehetett tunkolni, hogy kénytelen leszek magam is előállítani!

(Az az első képed pedig rémesen ínycsiklandozó:)))

Gabah ha detto...

Aha, és a legszebb az egészben, hogy egyikőnk sem egy tejfeldolgozó üzem ügynöke! :-)))
Kösz a beszerzési infot!
A grillezett/marinált padlizsános változat már nekem is mocorog a fejemben egy ideje! Főleg mióta látom, hogy ha a padlizsánültetvényünk így halad, egész Rivignano padlizsánt fog enni kb. egy hónapig.
Tavaly(?) amikor az ecetes-olajos cukkinit tettem el, akkor írtad, hogy készítettél hasonlót csak előtte grillezted a zöldségeket. Na, az idén ezt mindenképp ki fogom próbálni, és akkor tunkolhatunk éjjel-nappal! Megyek is, előkeresem a receptet, mert a cukkini már beindult!
Bár az is igaz, hogy talán a burratához ízben jobban illene csak frissen elkészíteni: zöldségek grillen + megkenve egy kevés fokhagymás-petrezselymes olívaolajjal. Na, mindegy, majd kikísérletezem a legjobb megoldást.

Anonymous ha detto...

Vérlázítóak ezek az olaszok a finomságos sajtjaik:-)

Kérlek szólj ha megjött a postás anyudékhoz,küldtem ami lemaradt múltkor!
Üdv, Nóri

Gabah ha detto...

Ó, szia Nóri! Annyira örülök, hogy jelentkeztél! írtam Neked a múltkor mailt a címed miatt, ami úgy tűnik, kicsit elkallódott...megkaptad? Remélem, jól vagy! Küldd el légyszi e-mailben a címed; úgy tűnik, még júliusban megyünk haza, és akkor onnan küldöm a pakkot!
Héééé, héééé, mi maradt leee??? Nórika, eléééég! Már így is annyi mindent kaptam tőled!

Makka ha detto...

Remélem, van kedved "labdázni":)
http://www.makkakonyha.com/2009/06/7.html

Gabah ha detto...

Ezt most megúsztam! :-)
Tavaly is keringett...bár most per pill. biztos mást írnék ;-) de azért köszönöm szépen! Aranyos vagy, hogy rám gondoltál!
http://piazza-piazza.blogspot.com/2008/10/7-titok.html
Olvastam a te hetesedet is, erről eszembe jutott egy bónusz: A suliban hasonló problémákkal küszködtem, mint Te, és akkor kezdtem el teljes szívemből gyűlölni a várakozást. Ha egy picit hamarabb szólsz, talán én is beletanulok...;-)