martedì 12 maggio 2009

Kertelő poszt

Visszajöttünk. Csudaszép napokat töltöttünk a napfényes Magyarországon. Kellett bizony néhány nap, mire visszazökkentünk a régi kerékvágásba, meg persze mire a kertet rendberaktuk, pedig tényleg csak egy tenyérnyi az egész.
Köszönöm mindenkinek az érdeklődést, Mazsola jól van, illetve már nem is Mazsola... Anna a drágám. Legalábbis 99%. ;-)
Igyekszem én is visszaparancsolni a blogba, de most azon túl, hogy meglepő módon, akár fél hétig is képes vagyok aludni, a dolgok kicsit lassabban mennek, mint korábban. Ezen felül számomra büntetés ilyen gyönyörú időben az ámítógép előtt ülni, nem beszélve arról, hogy mekkora örömöt találok mostanában az olvasásban. Falom a könyveket! Kinn a szabadban!
Azért igyekezni fogok. Sajnálom azt a rengeteg receptet, ötletet, fotót veszni hagyni, amik lassan gigákat töltenek meg a gépemen.
No de majd lesz valahogy. Most nem sietünk semmivel.
Jégsaláta
az első eprek
rukola tavalyról
lilaretek és frissen vetett rukola
bazsalikom, és a sokmillió paardicsompalánták egyike (ti. a komposztot mindig visszakeverjük a földbe, és most gyakorlatilag az egész kert tele van az onnan kikelt paradicsomokkal)
karalábé (azóta már kiültettük), petrezselyem (kísérlet volt, korán elvetettem, gondoltam cserépben hamarabb megnő, mint a kertben, de a kinti már rég megelőzte), lila bazsalikom
petrezselyem, kapor, jégsalátácska (amiből a napi kétszeri salátaevésnek köszönhetően már azóta igen kevés van)
zsálya, zöldbab júliusra, menta
lassan futtatható uborka
égigérő paszuly
égigérő paradicsom
már vannak rajta egészen picik is
paradicsom kicsit későbbre
padlizsán
salátákok nr 3, aminek most nemjut eszembe a magyar neve
a kaktuszfügém láthatóan jól érezte magát nélkülem, hiszen akkora hajtásokat hozott, hogy hűűűűű...
Tesco gazdaságos rózsa (ki gondolta volna?????)
a két éve csak vegetáló jázmin is végre beindult
az olajfában sohasem csalódtunk még, a biobogyókban már annál inkább, tavaly is szinte mind lyukas volt, s most kénytelenek voltunk megöntözni egy kis rézszulfáttal
az imádott sárga sásom

és persze az elmaradhatatlan Artúr, aki kezd a világ legjobb kutyájává válni! Jaj, hová is kopogjak hármat......??!?!?! :-)

14 commenti:

Kata ha detto...

Gabah, gyönyörű a kerted, és mennyi finomság van benne:)

Fruzska ha detto...

Csatlakozom az előttem szólóhoz:) Fantasztikus:)

Gabah ha detto...

Milyen kedvesek vagytok! Köszönöm szépen.
Szerintem egy négytagú családnak is bőven elég lenne ez az 50 m2. ;-)
Én el sem tudnám képzelni az életem kert nélkül!

Palócprovence ha detto...

Pazar kis kert! Na és az a drága Artúr! :))

Ancsika ha detto...

Aztamindenit, de szép veteményesed van! :) És milyen nagy már minden benne. Nekem még csak most bújkálnak ki a növénykék. Itt felénk nem annyira kedvezö az idöjárás.
Büszke lehetsz a kertedre :)

Gabah ha detto...

Köszönöm szépen! Artúr nevében is!
Mian, itt sem volt túl jó az idő, mi is csak május 3-tól nem fűtünk! Viszont egész télen sok-sok eső esett, aztán viszonylag jó arányban váltakoztak a napsütéses és az esős napok, s elég korán sikerült kifogni egy száraz hetet, amikor fel tudtuk ásni a kertet (ha nedves a föld, akkor itt sajnos hozzá sem lehet érni, mert ragad...tiszta agyag meg kavics az egész :-(), aztán pedig veteményeztünk, és Ember bambuszrudakból eszkábált a vetemény fölé egy kb. 40 cm-es állványt, ezt pedig betakartuk fóliával. Így esett hát, hogy az idén ilyen hamar tele lett a kert.
Ja és persze az égigérő paradicsomot, a padlizsánt és a salátát már palántként vettem.
Mindent összevetve az idén tényleg erőn felül teljesített a kert, s gondolom, a komposzt is sokat dobott rajta.
Szóval Mian, ne keseredj el! Most nekünk is szerencsénk volt.
:-)

Bombadil Toma ha detto...

nagyon szép kerted van! gratulálok!:)
csak azért nem irígykedem, mert már nekem is egész jól áll a kertem, posztoltam is nemrég:)) a klíma sem sokkal rosszabb (pécs), de még azért kis paradicsomok nincsenek...:))

citromfű ha detto...

Szia!
Már nagyon hiányoltalak:) Jó, hogy sikerült feltöltődnöd itthon:)
Gyönyörű a kerted! Gratulálok!
Artúr pedig egyszerűen édes. Imádom.

Ancsika ha detto...

Gabah, azért annyira nem keseredek! Majd csak lesz itt is jó idö, remélem. Majd én is csinálok fotókat, ha már lesz miröl. Szerintem pár nap és, ha megérkezik a beígért napsütés, akkor a sok esö után be fog indulni minden.
Azt még áruld el azért, hogy csak a tetejét takartátok le fóliával, vagy az oldalait is!? Mert akkor az már egy komplett fóliasátor :))

Gabah ha detto...

Mian, majd mindenképp bekukkantok hozzád megnézni, hogy hogy fejlődnek a növénykék! Kívánok hát sok-sok napsütést Neked!
Persze, persze, az oldalát is letakartuk, de azért fóliasátornak nem nevezném. :-)) Én még azokra az igazi nagy fóliasátrakra emlékszem vissza, amelyekben a nagyszüleim paprika meg paradicsompalántákat neveltek többszáz öl földre. Ehhez képest a mi kis sátrunk igazán csak egy kis egérmelegedő volt. :-)))))

Gabah ha detto...

Citromfű, köszönöm szépen! Artúr amilyen szeleburdi volt pici korában, most kezd olyan jóságos lenni! El sem hiszem.
Tényleg jó volt otthon. Igyekeztem minden pillanatot kihasználni, és ennek következtében úgy elfáradtam, hogy miután visszajöttünk másfél napig csak aludtam. X-)
Megyek mindjárt benézek az erdőbe is...

Gabah ha detto...

Szia Toma! Köszönöm Neked is! Örülök, hogy benéztél! Nem tudom, hogy kerülhette el a figyelmem a kertes bejegyzésed, téged gyakran látogatlak! :-)
Most megnéztem...és észrevetted, hogy Te is a kutyokat raktad a "kert végére"? :-)))) Micsoda egybeesés! Irigylem a lugasodat! El is képzeltem, hogy milyen jól el lehet alatta fröccsözgetni a nagy melegben. ;-)
Füge nálunk úton útfélen nő. Tavalyelőtt vittünk haza anyukáméknak is (Szabolcs megye); a tavalyelőtti tél enyhe volt, smmi bajuk nem lett, az idén azonban a felső ágak meghaltak egy kicsit, viszont alul, ahol be volt takarva, ott megint hajt szépen.
Tudod mi nő még nálunk mint a kender? A pálmafák. Szívesen adnék neked egy párat, kíváncsi lennék, mit csinálnak Pécs környékén... Ha Szabolcsban túlélték, akkor nálad biztos vígan meglennének.
Ha véletlenül erre jársz, gyere be érte! Nem vicc!

Bombadil Toma ha detto...

Gabah
akkor én is bemásolom ide, az ottani válaszomat:)))

igen észrevettem, és szóvá is akartam tenni, a kutyusod:))
a füge itt is sokfelé nő, pécsett a belvárosban szinte minden udvarban van. itt ahol lakom, sok kertben látok, de sajnos szinte senki sem eszi. inkább dísznek tartják.
a pálmafáért viszont irigyellek. amikor nyaralni megyek, mindig várom mikor pillantom meg az első pálmafát. akkor tudom, hogy már gond nem lehet, innentől már jó helyen vagyok:))
szívesen kipróbálnám, hogyan bírná az itteni klímát. lehet, hogy ha arra járok szavadon foglak!:))

Gabah ha detto...

Írtam oda..:-)))