sabato 7 settembre 2013

A legfinomabb bazsalikompesztó

Így kezdődött a kissé hatásvadász paradicsomszószos recept is, ami messzemenően a legnépszerűbb bejegyzés a blogon, gondoltam ez a poszt is megérdemel legalább annyi látogatót...
Egyébként tényleg sikerült a legfinomabb verziót kikísérletezni. A titok a fenyőmag pirításában rejlik - igaz, így a recept a legkevésbé sem nevezhető autentikusnak. Erről pedig az jut eszembe, hogy mivel másfél kg bazsalikomlevelet nem voltam hajlandó az alig 15 cm átmérőjű mozsaramban péppé zúzni (konyhai robotgépet használtam), a szószt tkp. nem is nevezhetjük "pesto"-nak. A továbbiakban tehát bazsalikomszószról beszélünk. 

Bazsalikomszósz

Hozzávalók: 100 g megmosott és alaposan megszárított bazsalikomlevél szár nélkül, 1 gerezd fokhagyma, 1 kk. durva tengeri só, 1 ek. fenyőmag, kb. 80 ml extra szűz olívaolaj


A fenyőmagot száraz serpenyőben megpirítjuk. A fokhagymagerezdet meghámozzuk.
A hozzávalókat konyhai robotgépbe helyezzük, és pépesítjük. Ha szükséges, adhatunk még hozzá  olívaolajat.



Kevés frissen reszelt, érlelt juhsajttal tésztákra, ízesítőként levesekbe, egy szelet friss bivalymozzarellával pirítóson is finom.
Nagyobb mennyiség jégkockatartóba, apró dobozokba téve, fagyasztószekrényben 2-3 hónapig eltartható. (Másfél kg bazsalikomlevél lecsöpögtetésére és megszárítására kiválóan alkalmas a salátacentrifuga.)
Ennyit a legfinomabb bazsalikompesztóról.

2 commenti:

Marcsi ha detto...

A bazsalikomszósszal most nem is foglalkozom.
Na végre-végre, hogy látom ezt a gyönyörűséges kis tündért. Kár hogy lesüti a szemét.De nagyon jó a felvétel. Gratula a fotósnak.

Gabah ha detto...

:-)))
Köszönöm. Drága vagy, Marcsi!