giovedì 31 maggio 2012

Földiepres-vaníliás orgonazselé

Elviekben szép Magyarországon csak "fóliás" eperrel kivitelezhető alkotás, de nekem épp szerencsém volt, orgonavirágzás idején kaptam fél kilónyi friss, illatos epret a napfényes Itáliából. Ennek egy részéből készült az előbbi bejegyzés egyébként díjnyertes  rosé borhoz alkotott fogása, a "zöld fűszeres abárolt szalonna rosé boros-balzsamecetes eperrel pirított fonott kalácson". (Ezúton is köszönöm Buday Péter úrnak, hogy a beküldött ételek közül első díjra érdemesnek tartotta az említett előételt. A kitűnő borok és az olaj+ecet pakk mellé egy a LARUS étteremben elkölthető voucher és Az év rosé bloggere cím is járt, igazán megtisztelő, ezeket is szívből köszönöm. És persze Gabinak még egyszer a boros tanácsadást!)

A zselére visszatérve, Makka receptjét vettem alapul.

A zselésítős megoldástól még mindig idegenkedek, hiszen ebben tartósítószer is van, de most csak ez volt kéznél, és gyorsan kellett cselekedni, mert az idén az orgona pár nap alatt elvirágzott, a varázsszerek nélküli zseléfőző tapasztalataim pedig kb. a nullával egyenlőek.

A recept az Eszter kezdeményezésére született Facebook Befőzünk csoportjának májusi, azaz első hónapjának listájába is bekerül. (A csoportban elvetemült befőzők 12 hónapos kihíváson vesznek részt, a feladat: minden hónapban legalább egyszer a kamrapolcra helyezni valamit. Szuper ötlet, nem?)

A méréshez 250 ml-es bögrét használtam.

Földiepres-vaníliás orgonazselé

Hozzávalók: 4 bögre orgonavirág (csak a virág!), 3 bögre víz, 1 bögre cukor, 1 citrom leve, 1/4 vaníliarúd, 250 g földieper (legközelebb mehet bele akár a duplája is!), 1 cs. dzsemfix szuper Dr Oetker 3:1



A szárról lecsipegetett orgonavirágokat egy hőálló edénybe rakjuk.
A vizet a cukorral felforraljuk, a citromlé felével együtt az orgonavirágokra öntjük. Lefedve 2 napig állni hagyjuk, majd leszűrjük, a virágokat jól kinyomkodjuk.
Az epret felkockázzuk, majd egy főzőedénybe tesszük. Hozzáadjuk a félbevágott vaníliarudacskát, a zselésítő port, ráöntjük a leszűrt orgonás cukorszirupot, és folyamatosan kevergetve felforraljuk, fél percig forrni hagyjuk. A közben a tetején képződő habot leszedjük. 
Fél perc forrás után hozzáadjuk a maradék citromlevet, majd levesszük a tűzről, azonnal tiszta üvegekbe töltjük, lezárjuk, és az üvegeket legalább öt percig felfordítva állni hagyjuk.

Natúr joghurtba/ra, eper, túró, tejszín fagyiba, + ezekkel töltött palacsintába, stb. jó lesz! A fotón natúr joghurton van, kiváló!

mercoledì 2 maggio 2012

Zöld fűszeres abárolt szalonna rosé boros-balzsamecetes eperrel pirított fonott kalácson

Az alábbi recepttel szeretnék nevezni a Rosalia - Rosé Bor Mustra és a Kifőztük közös játékára. (Gabi, itt is köszönöm a boros tanácsadást!)




Zöld fűszeres abárolt szalonna rosé boros-balzsamecetes eperrel pirított fonott kalácson


Hozzávalók:
A szalonnához: 750 g tokaszalonna, 2 l víz, 80 g só, 1 friss babérlevél, 10 szem feketebors, 3 szem borókabogyó megroppantva, 1 salottahagyma héjastól, nagy csokor vegyes zöld fűszer (bazsalikom, rozmaring, zsálya), néhány csepp citromlé, frissen őrölt feketebors
Az eperhez: 100 g friss eper, 100 ml 2011-es Figula Kékfrankos Rosé, 1 ek. kiváló minőségű balzsamecet, 1 kk.. finomítatlan nádcukor, 1 tk. citromlé
Az alaphoz: 8 db kb. 2 cm vastagra szelt fonott kalács szelet (általában ezt a kalácsreceptet használom)


A vizet a sóval, a babérlevéllel, a borsszemekkel, a megroppantott borókabogyókkal és a salottával együtt felforraljuk, hozzáadjuk a szalonnát, és addig főzzük, amíg megpuhul - húsvillával könnyen ellenőrizhető az állapota.
Közben a zöld fűszereket nagyon apróra vágjuk, meglocsoljuk néhány csepp citromlével, alaposan összekeverjük, és legalább 10-15 percig állni hagyjuk.
A szalonnát kivesszük a főzővízből, még melegen bekenjük az aprított zöld fűszerekkel, kihűtjük, és legalább 2-3 órára hűtőbe tesszük.
Ezalatt az epret negyedekre vágjuk, megszórjuk a nádcukorral, meglocsoljuk a citromlével, összekeverjük, és félretesszük.
A bort kb. felére forraljuk. (Próbálkozhatunk egy kevés rozmaring hozzáadásával, de csak a végén, és ne hagyjuk 20 másodpercnél tovább ázni!)
A borredukciót kihűtjük, a balzsamecettel együtt hozzáadjuk az eperhez, összekeverjük, és az egészet kb. 1 órára hűtőbe tesszük.
A hideg szalonnából kb. 1 mm vastag szeleteket vágunk. (Próbáltam vékonyabbal is, de csak ennél a vastagságnál érvényesült igazán a zöld fűszerek íze.)
A kalácsszeletek mindkét oldalát bordázott aljú serpenyőben megpirítjuk, mindegyikre egy-egy szalonnaszeletet és néhány eperdarabkát helyezünk, és a receptben használt roséval azonnal tálaljuk.