giovedì 30 giugno 2011

Gines ricottafagyi csillagánizsos málnasziruppal - VKF! 43. Heves jeges! Nr 2.

A 43. VKF!-re a második mű. (Az első itt.)
Gines ricottafagyi csillagánizsos málnasziruppal

Hozzávalók:
A fagyihoz: 250 g ricotta, 100 ml cukorszirup (fagyiszezonban mindig tartok a  hűtőben egy üveggel: 500 ml vizet felforralok 500 g cukorral, kihűtöm, aztán mehet a hűtőbe, és amikor kell, csak előkapom), 125 g zsíros, natúr joghurt, 1 citrom reszelt héja és leve, 1 dl gin
A málnaszószhoz: 200 g málna, 2 ek. cukor, 1 csillagánizs
A fagyihoz valókat botmixerrel simára kevertem, fagyigépbe raktam, ami a masszát kb. 30 perc alatt habos-krémesre keverte. A kész fagylaltot poharakba adagoltam, és 1 órára mélyhűtőbe tettem.
A sziruphoz a málnát a cukorral botmixerrel pépesítettem, sűrű szitán átszűrtem, majd a csillagánizzsal együtt egy lábaskába öntöttem, és közepes lángon néhány perc alatt besűrítettem. A málnaszószt kihűtöttem, és a ricottafagyi tetejére locsoltam.
Csuda finom és vigyázat, fejbeszáll!

p.s. a fagyi maga a Túró Rudi-feelinget hozza, úgyhogy legközelebb csoki megy majd a tetejére...

mercoledì 29 giugno 2011

Sárgadinnye fagyi mézes-rumos dióval - VKF! 43. Heves jeges! Nr 1

Reni a házigazdája a 43. VKF!-nek, a téma szuperfriss, igazi kánikulapukkasztó, ezúttal nem maradhattam ki a játékból. Előszedtem egy régi receptet, amit annak idején nem volt időm posztolni, és kreáltam két újat is: egy Aperol-rózsaszín grapefruit sorbet-t szegfűborsos-vaníliás narancsszósszal és egy ricottafagyit ginnel és csillagánizsos málnapürével (posztok holnap). Áradozhatnék mindkettőről, de nem teszem, próbáljátok ki!
Sárgadinnye fagyi rumos-mézes dióval
Hozzávalók: 500 g édes, érett sárgadinnye, 150 g tejszín, 125 g zsíros, natúr joghurt, 50 g dióbél, 1 dl rum (most Havana Club Anejo Reserva), 1 ek. gesztenyeméz
A dióbelet egy napra a rumba áztattam.
A dinnyét, a tejszínnel és a joghurttal együtt botmixerrel pépesítettem (kóstoltam, cukor nem kellett bele, de ha valakinek nem elég édes, pakolja csak), fagylaltgépbe raktam, és amikor kész lett, a negyedét megettük, a többit poharakba szedtem, és 4 órára mélyhűtőbe raktam.
A dióbelet leszűrtem, összekevertem a mézzel, és lassú tűzön elkezdtem melegíteni. Amikor már majdnem forrt, hozzáadtam a rumot amiben a dió ázott, meggyújtottam, majd lehúztam a tűzről és még melegen (nem forrón!!! mert a pohár megrepedhet) a poharakban lévő fagyi tetejére öntöttem.

martedì 28 giugno 2011

Penne lisce padlizsánnal, koktélparadicsommal és füstölt scamorzával

Ember mondta: Mmmm, buonissima!  Non è la solita pasta. (:-O ??? Mert milyen a "solita pasta"??? :-)

Penne lisce padlizsánnal, koktélparadicsommal és füstölt scamorzával
Hozzávalók: 320 g penne lisce (de lehet, hogy egy vastagabb tíusú, jó minőségű spagettivel mint pl. a Voiello Nr 5, jobb lett volna), 1 közepes padlizsán, 1 vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 dl száraz fehérbor, 12 db koktélparadicsom, 120 g füstölt scamorza, só, bors, extraszűz olívaolaj
A hagymát felkockáztam, a padlizsánt megmostam, héjastól vékony csíkokra vágtam.
A koktélparadicsomokat negyedeltem.
A scamorzát kb. kétszer olyan vastag csíkokra vágtam, mint a padlizsánt.
Egy nagy serpenyőben felhevítettem egy kevés olívaolajat, megpároltam rajta a hagymakockákat és az áttört fokhagymát.
Egy másik serpenyőben szintén egy kevés olívaolajon aranybarnára pirítottam a padlizsáncsíkokat, felöntöttem a fehérborral, megvártam amíg az alkohol elpárolog, majd az egészet összekevertem a párolt hagymával. Hozzáadtam a negyedelt koktélparadicsomokat, sóztam, borsot tekertem rá, majd néha-néha megkeverve, nagy lángon 1-2 percig főztem.
Közben a penne tésztát bő, sós vízben kifőztem, amikor elérte az "al dente" (harapható, nem teljesen puha) állagot, leszűrtem, összekevertem a paradicsomos-padlizsános szósszal és a felcsíkozott scamorza felével, majd tányérokra szedtem, mindegyik tetejére raktam még néhány sajtcsíkot, és azonnal tálaltam.
Egy kevés friss bazsalikom jót tett volna neki.

lunedì 27 giugno 2011

Maradékfelhasználás - a párolt rizs

Végy négy db paradicsomot. Mosd meg őket, vágj le egy kb. 1 cm-es részt a tetejükről, mindegyiknek vájd ki a belsejét. Az üres paradicsomokat sózd, borsozd, tedd félre. A paradicsom húsát és magházát vágd apró kockára. Egy gerezd fokhagymát vágj ketté és egy szál rozmaringgal együtt pirítsd meg olívaolajon. A fokhagymát és a rozmaringot dobd ki, a megmaradt olajhoz add hozzá a feldarabolt paradicsombelsőt, fél deci száraz fehérbort, fűszerezd kedved szerint (kedvem szerint: só, bors, apróra tépett bazsalikom és majoránna), majd főzd az egészet addig, amíg mártás sűrűségű lesz - ez négy paradicsom esetében, nagy lángon nem több mint 4-5 perc.
A megmaradt rizsre (ami nálunk épp sárgarépás volt) reszelj egy jó adag parmigianot, vagy bármilyen más kedvedre való sajtot, add hozzá a paradicsommártást, az egészet keverd össze, és töltsd a kivájt, befűszerezett paradicsomok belsejébe.
Tedd a paradicsomokat egy tűzálló tálba, szúrj közéjük rozmaringágacskákat, locsolj a tetejükre olívaolajat, és 200 fokra előmelegített sütőben (ha van grill vagy graten program, azok valamelyikén) süsd kb. 10 percig.

venerdì 24 giugno 2011

Zöldcitromos-kiwis tejföl fenyőmagos zabpehelymorzsával

Flat-Cat Gabinál láttam meg ezt a morzsát. Mivel sosem szerettem igazán a zabpelyhet, jó alkalomnak tűnt, hogy ismét megpróbáljam magam meggyőzni arról, hogy azért mégsem akkora mumus ez, mint ahogy világéletemben gondoltam. Azt hizem, sikerült. Zabpehelynemszeretőpajtások, hello, gyertek!
Zöldcitromos-kiwis tejföl fenyőmagos zabpehelymorzsával
Hozzávalók:
A tejfölös réteghez: 200 ml sűrű, zsíros tejföl vagy 100 g mascarpone és 100 g tejföl keveréke, 2 tk. cukor, 1 kiwi, 1 zöldcitrom héja
A kiwis részhez: 1 db kiwi, 1 tk. cukor, 1 zöldcitrom leve (esetleg citromfű vagy bazsalikom)
A morzsához: 20 g zabpehely, 20 g kenyérpihe (levegős kenyérből nagyon finomra reszelt, többször átszitált, házi morzsa), 20 g nádcukor, 15 g vaj, 20 g durvára aprított fenyőmag
A morzsához egy serpenyőben a vajat megolvasztottam, hozzákevertem a zabpelyhet, a kenyérpihét, a durvára tört fenyőmagot és a nádcukrot, majd közepes lángon, folymatosan kevergetve aranybarnára pirítottam. Amikor kihűlt, a felét poharak aljába kanalaztam.
A "tejfölös részhez" a kiwit nagyon apróra vágtam, összekevertem a cukorral és a zöldcitrom lereszelt héjával. Amikor a cukor teljesen elolvadt, a gyümölcsöt leszűrtem, összekevertem a sűrű tejföllel, majd a poharakban lévő morzsaréteg tetejére kanalaztam és kb. egy órára hűtőbe raktam.
A "kiwis részhez" a kiwit feldaraboltam, összekevertem a cukorral és a zöldcitrom levével. Közvetlenül tálalás előtt a tejfölös réteg tetejére kanalaztam, és megszórtam a maradék fenyőmagos morzsával.

mercoledì 22 giugno 2011

Az ízek útján - keserédes gasztronómiai utazás az olasz Friuliban

Némi információra volt szükségem egy bizonyos friulán étellel kapcsolatban, elővettem hát Az ízek útján - gasztronómiai utazás az olasz Friuliban című könyvet. Az udinei rész fordítása hátborzongató. Egyszer már majdnem szemet hunytam felette, de most végképp megdöbbentem. Tényleg van ilyen? És nincs egy lektor a környéken?Ki akart már megint jónagyot spórolni ezen a csodálatos kiadványon????
 Csak a rend kedvéért, a mulatságosabb részekből:
1."Natúr polip tölteléktálban nagy szemű babkrémmel, paradicsommal és bazsalikommal"
2. "Ízesített, fűszerezett alma és szilvafagylaltal Hozzávalók: 4 ranettalma, 50 g őrölt fahéj, 50 g kristálycukor, 4 fahéjpálcika (fahéj egészben), 20 g vaj...."
‎3. "Franco Marini nagyapját Giovanninak hívták, a családban 15 testvér volt. Ezek közül három lány. Egy közeli kis faluból, Feletto Ubertoból érkeztek. Ahol ma az étterem áll, Giovanni 1904-ben ott hozta létre kisvendéglőjét, ahol a potenciális vendégek a bognárok voltak, akik Ausztriába menet ezen a helyen álltak meg lovakat váltani."
‎4. "Mazzancolle (rákfajta) 4 fajta állagú tökkel"
5. "Medvehagymaleves, leforrázott capesanték és kenyérchips Hozzávalók: 16 capesante kagyló (capesanta: rózsaszín húsú kagylófajta, só, bors, extra szűz olívaolaj, kenyér 750 g halászléfőzet-sűrítmény, 200 g medvehagyma (v. vadhagyma, vadon élő fűféle, tavasszal terem), 1 evőkanál főtt rizs"
A zárójelben lévő szöveg is! az eredeti szöveg része!
És most tegyem a bejegyzéshez a "könyvajánló" címkét? :-( 
 Kitalálós kérdés:
Az eredeti szövegben mi lehetett a "tölteléktál" megfelelője?

És megvaaan!

Hetek óta töröm a fejem egy menün, az utóbbi napokban már aludni sem hagyott az egész....és most megszületett.
antipasti:
marinált mozzarella Mammától (már többször bevált!)
kapros blini makréla rilette-tel és kaprigyümölccsel (LCCS 8)
sültpaprika saláta főtt sertés/marhanyelvvel
primi:
hideg uborka-burgonya krémleves zellerrel, pisztáciával
maranoi sült apró garnéla articsókával és sültpaprikás rizottóval Beatbulltól
spaghetti v. pennette lisce alla Norma - a kedvenc tésztám! (az uborkaleves és eközött még hezitálok egy darabig, ha végül leves lesz, akkor azt a rizottó előtt tálalom, ha tészta, akkor utána)
secondo:
zöldborsós tintahal grillezett polentával (jó lenne friss, "folyóssal", de nem fogom tudni elkészíteni, itt mindenképp előre kell dolgozni)
dolci:
diós ricottagolyók almabor öntettel
és bazsalikomos-epres tiramisu vagy quinoa puding ezzel a fantasztikus mandulás-pálinkásmazsolás-kávés szósszal (eredeti ötlet szintén Mammától)

Tiraram, tiraram, sállálá...!
P.s. Igen, megtárgyaltuk, hogy a főétel "sántít" egy kicsit, jó lenne valami szép, vörös hús, egy aprócska tagliata di manzo, Mamma ajánlotta a sült galambmellet petrezselyemkrémmel, de egy szelet tonhal is illene ide... Két dolgot azért figyelembe kell venni: először is két délelőttöm lesz arra, hogy el/előkészísem a menüt, ebből az egyiken Annám is itthon lesz. Másodszor pedig: az egyik vendég nem eszik meg semmit, ami egy kicsit is nyers, szóval tonhal, tagliata és tsi kilőve. Ó, de most, hogy kutatok az emlékeimben...mi lenne ha ezt az áfonyás gyöngytyúkot készíteném el??? Lólesz, lólesz!

menza Piazza 2011. 25. hét

Hétfő
gnocchi alla romana
mortadella
csicseriborsó saláta paradicsommal és fekete olajbogyóval 
Kedd
penne rozmaringos marharaguval
citromos makréla
párolt mángold 
Szerda
soksajtos fusilli
töltött paprika (scamorza dolce, parardicsom, zöldfűszerek, pirított kenyérkockák)
zöldsaláta
!uborkát bekovászolni!
és mostmár ezzel a rengeteg cukkinivel is muszáj valamit kezdeni
Csütörtök
Flat-Cat Gabi lazacos-ricottás lepénye kapros-citromos tejföllel 
(p.s. ez nagyon finom volt! szuperpontos recept, jó arányok, Anna is imádta! köszi Gabi!)
kolbászos trofie
zöldsaláta
Péntek
penne rigate kapros-petrezselymes sültpaprika krémmel
grillezett pulykamell
fokhagymás-petrezselymes grillezett cukkini
cukkini befőzés és kovászolás
Szombat
húsleves
borjúmáj
petrezselymes párolt karalábé 
Vasárnap
nem itthon eszünk
jegyzetek
levendula mézzel és ginnel
After Eight LAC 20
diós-mézes sárgadinnye (arch.)
dinnye+málna+menta
citromfű+málna
bazsalikom+ricotta
csillagánizsos málnaszirup+zöldcitromos creme fraiche+zabpehely-kenyérpihe-nádcukor morzsa+gin
citromfüves eper+citromos tejföl+zabpehely-kenyérpihe-nádcukor morzsa+durvára tört pekándió+? ha tudnék szerezni erdei szamóca likőrt...
!!a múlt heti kókusztejes panna cottára (aminek végül a morzsája lett diós, a szószt pedig cseresznyével és cseresznyepálinkával készítettem) mehet mogyorólikőr+aprított, pirított mogyoró+mazsola vagy rumba áztatott dió+a fenti zabpehely-kenyérpihe-nádcukor morzsa is!!

martedì 21 giugno 2011

Cukkinis-zöldborsós spagetti ementálival

Folytatom a "gyorséttermi" sort...
Cukkinis-zöldborsós spagetti ementálival
Hozzávalók: 4 kicsi cukkini, 150 g nagyon zsenge zöldborsó (azért kell, hogy nagyon zsenge legyen, mert így egyszerre fő majd meg a cukkinivel), 2 ek. vaj, 2 ek. olívaolaj, 2 cikk fokhagyma, 1 dl száraz fehérbor, só, bors, egy csipetnyi cukor, 1/2 kk. kurkuma, kb. 200 g ementáli sajt
A cukkinit nagyon vékonyan felkarikáztam.
Egy serpenyőben felhevítettem a vajat és az olívaolajat, megpirítottam rajta a megtisztított, kettévágott fokhagymagerezdeket, hozzáadtam a borsót, a cukkinit és a fűszereket, felöntöttem a fehérborral, és lefedve kb. 5 percig pároltam, (ezalatt a borsó és a cukkini is megpuhult, sőt a borsó kicsit túl is főtt) majd leszűrtem, a vajas zöldséglevet félretettem, a cukkinis-borsós keveréket melegen tartottam.
A sajtot nagylyukú reszelőn lereszeltem.
A tésztát lobogó sós vízben kifőztem, amikor elérte az "al dente" (harapható, nem kifejezetten, puha) állagot, leszűrtem, majd összekevertem a vajas zöldséglével. Tányérok aljára egy-két kanálnyi zöldborsós cukkinit tettem, megszórtam egy kevés reszelt sajttal, rá egy villa és egy kanál segítségével spagettifészkeket ültettem, aztán megint sajt következett, és végül ismét cukkinis zöldborsó.
Azonnal tálaltam.
Nem vagyok nagy tejszínrajongó, de ide még esetleg elment volna...
Mehet bele parmezán vagy grana, mozzarellakockák vagy a borsó helyett cukkinivirág (mint ahogy az a La Cucina Della Corriere Della Sera júniusi számában is szerepelt, és ahonnan az ötlet átalakítási lehetőséget nyert :-) - ott 220 fokos sütőben kapott még 10 percet, én féltem, hogy kiszárad a tészta).

lunedì 20 giugno 2011

Paprikás pogácsa, szendvics és lepény lenmaggal és szezámmaggal

Múlt péntekre piadinát terveztem. Nem voltam megelégedve a múltkorival, nem lehetett ugyanis hajtogatni. Na, de kezdem az elején. Ott baltáztam el az egészet, hogy a legutóbbi nagybevásárlásnál nem vettem zsírt, nagy Rivignano városában pedig nem kapni minden sarkon...jobban mondva egyik sarkon sem kapni. No, hát nem tudom, mit vártam, hogy a jóisten majd megdob egy féldisznóval, vagy charterjáraton érkezik otthonról piros szalaggal átkötve a zsír, nem jött, én meg nem mentem tizenkét kilométert a legközelebbi "lelőhelyig". (Bocs, Gabi, majd legközelebb...) Maradt egy szelet rántott hús előző napról meg egy kis capricciosa saláta, gondoltam Embernek a hagymaleves után bőven elég, én meg majd találok magamnak valami mást.
Közbejött egy bölcsis grill-buli is, és már majdnem kétségbeestem, mert nem tudtam eldönteni, hogy mit vigyek, ami magyaros, nem mindennapos, 100% homemade, gyerekek is megeszik, de a felnőtteknek is élmény, és nem utolsó sorban az olaszok is szeretik... Ekkor kopogott a homlokomon Hémangi szezámmagos kelt pogácsája, lólesz, lólesz, lelkendeztem, azonnal lestoppoltam, enyém, enyém!
Kicsit változtattam rajta, mert ez-az nem volt itthon - többek között annyi olaj sem, amennyi kellett volna, pedig higgyétek el, nem zsír elvonókúrán tartom a családot, ez most teljesen véletlenül egészen furcsán így jött össze. (Furcsa, mert nálam úgy működik, hogy ha már csak félig van a hűtő/kamra, pánikba esek, és azonnal rohanok vásárolni.) Szóval változott itt-ott a dolog, ennek ellenére egy nagyszerű, könnyen kezelhető tésztával dolgoztam, - már amennyi az én részemet illeti -a pogácsák kívül ropogósak, belül párna-puhák lettek, és annak ellenére, hogy a koraesti trópusi időjárás miatt félóra alatt olyanok lettek, mint a szivacs, mind egy szálig elfogytak.
A szilveszteri (igen, szilveszteri!) vacsorán biztos, hogy fogok ilyet készíteni. Kettévágom, az alját megkenem egy pötty tejföllel vagy krémsajttal, rá salame tipo ungherese négybe hajtva, radicchio (most rukola volt kéznél), a tetejével befedem, egy miniszendvics-átszúró pálcikára olajbogyót fűzök, és beledöföm a töltött pogácsába. Lólesz, lólesz ez is, már látom előre!
A piadinára visszatérve: nem hagyott békén egész délelőtt. Aztán gondoltam egyet, és a pogácsatészta maradékát összegyúrtam, vékonyra nyújtottam, az utolsó három csepp olívaolajammal megkent tepsire raktam, hagytam, hogy duplájára keljen, megkentem tejföl és sk. paradicsomszósz keverékével, ráraktam az utolsó négy szelet salame tipo ungheresét, egy apró befőttesüveg üveg alján kandikáló kb. 20 szem kapribogyót, ráreszeltem a két napja a hűtőben kallódó füstölt scamorza-véget, és 240 fokra előmelegített sütőben, a legfelső rácsra helyezve néhány perc alatt készre sütöttem.
(És még Ember kétkedő, sanda, majdhogynem lekicsinylő tekintete is elégedett, széles mosollyá szelídült miután megkóstolta. ;-)
Tudtam én, hogy lólesz!
Paprikás pogácsa, szendvics és lepény lenmaggal és szezámmaggal
Hozzávalók: 2 krumpli (nálam ez most 179 g), 500 g liszt, 2 ek. lenmag, 2 ek. szezámmag, 15 g élesztő, 1 tk. cukor, 2 tk. só, 2 tk. pirospaprika, 80 ml extraszűz olívaolaj, 50 g olvasztott vaj (vagy 130 ml extraszűz olívaolaj), 250 ml langyos tej + egy kevés a pogácsák megkenéséhez
A krumplit meghámoztam, felkockáztam, sós vízben megfőztem, még melegen villával áttörtem, öntöttem hozzá egy kevés tejet, és csomómentesre kevertem.
A szezámmagot és a lenmagot száraz serpenyőben megpirítottam.
A langyos tejben elkevertem a cukrot és az élesztőt.
A lisztet dagasztógép táljába öntöttem, hozzáadtam a sót, a pirospaprikát, a megpirított magokat, az élesztős-cukros langyos tejet, a krumplis masszát, az olajat és a vajat, és hagytam, hogy a gép a tésztát szépen kidagassza. (Lágy lesz a tészta, de Hémangi szólt, hogy ilyennek kell lennie!) A tésztát lisztezett deszkára borítottam, cipót formálztam belőle, és konyharuhával letakarva szobahőmérsékleten a duplájára kelesztettem.
Amikor a tészat megkelt, kinyújtottam, először jobbról, balról, behajtottam a közepéig, aztán még egyszer félbe. Ezt háromszor megismételtem, majd az egészet kb. 1 cm vastagranyújtottam, berácsoztam, lisztezett pogácsaszaggatóval kiszaggattam. A pogácsákat sütőpapírral kibélelt tepsibe raktam, további kb. 15 percig kelni hagytam, mindegyik tetejét megkentem egy kevés tejjel, és 190 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütöttem.

venerdì 17 giugno 2011

Borókás borjúlábszár petrezselymes knédlivel

Ausztriai élmények és Mamma knédlireceptje alapján.
Anya, ha jöttök, ezt mindenképp megfőzöm majd nektek is! Isteni lett!
Borókás borjúlábszár petrezselymes knédlivel
Hozzávalók:
A húshoz: 500 g borjúlábszár, extraszűz olívaolaj, 2 közepes fej vöröshagyma, 2 cikk fokhagyma, egy ágacska rozmaring, 5-6 szem borókabogyó, 2 szem szegfűbors, 1,5 dl száraz fehérbor, só, frissen őrölt feketebors, egy csokor petrezselyemzöld, 1 dl tejszín
A knédlihez: 250 g száraz kenyér, 2 db tojás, 120 ml tej, 1 fej lilahagyma vagy 2 fej salotta, egy nagy csokor petrezselyem,1 gerezd fokhagyma, 4 ek. extraszűz olívaolaj, só, bors
A húst gyufásdoboz nagyságú darabokra vágtam. 
Egy serpenyőben felhevítettem az olívaolajat és a rozmaringgal együtt üvegesre pároltam rajta az apróra vágott vöröshagymát és a lereszelt fokhagymát. Ezalatt egy másik serpenyőben szárazon körbepirítottam a húskockák minden oldalát, felöntöttem a fehérborral, megvártam amíg az alkohol elpárolog, majd az egészet a párolt hagymához adtam. Borókabogyóval, szegfűborssal, sóval, borssal fűszereztem, és lefedve addig főztem, amíg a hús megpuhult (ha szükséges, egy kevés vizet adhatunk hozzá). Ekkor hozzáadtam a felaprított petrezselyemzöldet és a tejszínt, összekevertem, lefedtem, levettema  tűzről, és így lefedve hagytam állni még 10 percig.
A knédlihez a kenyeret apró kockára vágtam, egy tálba tettem, meglocsoltam a tejjel, félretettem.
Egy serpenyőben felhevítettem az olívaolajat, üvegesre pároltam rajta a nagyon apró kockára vágott salottát és a lereszelt fokhagymát, majd hozzáadtam a feleprított petrezselyemzöldet, levettem a tűzről, ezt is félretettem.
A tejbe ártatott kenyeret a tojásokkal botmixer segítségével pépesítettem, hozzáadtam a petrezselymes párolt hagymát, sót, borsot, végül a masszát jól összedolgoztam, és 15-20 percig állni hagytam.
Egy lábasban vizet forraltam. A kenyeres masszából vizes kézzel gombócokat formáltam (szeretem ha a kenyérgombócok kicsik, kb. diónagyságúak) és alacsony lángon addig főztem őket, amíg feljöttek a víz tetejére. A gombócokat leszűrtem, és a borókás borjúlábszárral együtt tálaltam.

giovedì 16 giugno 2011

menza Piazza 2011. 24. hét

A nagy rohanásban majdnem elfelejtettem posztolni az eheti menüt...
Hétfő
nem itthon eszünk 
Kedd
fusilli fokhagymás paradicsommal, rucolával és granaforgáccsal
sárgadinnye
pármai sonka
zöldcitromos-kiwis tejföl fenyőmagos pirított zabpehelymorzsával (kicsit átalakult a Flat-Cat Gabi által készített málnás-cheesecake pohárkrém ;-)) kókusztejes panna cotta pirított mandulával, kávészósszal és friulán törkölypálinkában érlelt mazsolával vagy rumos-cseresznyés szósszal és pirított dióval
Csütörtök
paradicsomleves
rántott borjúcomb
capricciosa saláta
zöldsaláta
Péntek
hagymaleves
rántott borjúcomb maradék
zöldsaláta
paprikás pogácsa és lepény lenmaggal és szezámmaggal
Szombat 
metélőhagymás frittata garnélával
spagetti petrezselymes-paradicsomos garnélával
sült tenger gyümölcsei
vegye saláta 
Vasárnap 
sk. pizza (fő a változatosság, mindegy, ez most így jött össz; egy soksajtos-csípőspaprikás, és egy hagymás-tonhalas-fekete olajbogyós) 
keksz a hétre:
citromos-mandulás keksz édesköménymaggal
mogyorós gombok mogyorókrémmel Sarah blogjából

mercoledì 15 giugno 2011

Bazsalikomos-ricottás pulykafasírt cukkinifőzelékkel

Bazsalikomos-ricottás pulykafasírt cukkinifőzelékkel
Hozzávalók:
A fasírthoz: 450 g darált pulykahús, 1 gerezd fokhagyma, 1 vöröshagyma, 1 tojás, 8-10 csapott ek. házi zsemlemorzsa + egy kevés a végén a forgatáshoz, 50 g ementáli sajt, 3 ek. ricotta, 2 ek. olívaolaj, 5-6 nagy bazsalikomlevél, só, kevés fehérbors, napraforgóolaj a sütéshez
A cukkinifőzelékhez: 4 db közepes cukkini (kb. 500 g), 2 ek. extraaszűz olívaolaj, 1 salottahagyma, 1 cikk fokhagyma, (esetleg 1 ek. tejföl)
A fasírthoz a vöröshagymát és a fokhagymát lereszeltem, a sajtot nagyon apró kockára vágtam, a bazsalikomlevelet kézzel apróra tépkedtem, minden hozzávalót egy tálba tettem, és összekevertem annyi zsemlemorzsával, hogy könnyen formázható masszát kapjak.
A masszából diónyi gombócokat formáztam, zsemlemorzsába forgattam, és bő, forró olajban aranybarnára sütöttem.
A cukkiniket megmostam, kb. 1 cm-es karikára vágtam, bő, sós vízben puhára főztem, leszűrtem, és villával durvára törtem.
Egy serpenyőben felhevítettem az olajat, megdinszteltem rajta az apró kockára vágott salottát és az áttört fokhagymát, majd az egészet a kissé áttört cukkinihez kevertem, és bazsalikomos-ricottás pulykafasírttal tálaltam.
Észrevételek, tippek:
A fasírt felaprózott, friss mentalavelekkel is finom, sütőben is süthető. Ementáli helyett ha frissen reszelt parmigianoval készítjük, sokkal ízletesebb, de kevésbé "rusztikus". Annak ellenére hogy sok morzsával készül, másnapra sem keményedik meg, a ricottától ugyanis puha marad a fasírtok belseje.
A cukkinit alapból nem szoktam ennyire puhára főzni, de tapasztalataim szerint a gyerekek (és sok férfi is) inkább puhán, mint roppanósan szeretik, persze egyszer majd ők is felnőnek ;-). Készíthető olaj helyett vajjal is, egy kevés reszelt parmigianoval, ebben az esetben a fasírt helyett könnyedebb főételt válasszunk hozzá (pl. egy szelet grillezett csirkemellet vagy néhány szelet főtt sonkát) a vajon pedig a hagymákkal együtt pároljunk zöldfűszereket (bazsalikomot, petrezselyemzöldet, majoránnát) is. Az én kedvencem: roppanósra párolva, kissé áttörve, kevés parmigianoval, friss olívaolajjal, borssal vagy parmigiano helyett néhány csepp fehérborecettel.
A recept a Nestlé Babarecept-versenyén is részt vesz.

Tarhonya zöldfűszeres-paradicsomos csirkekockákkal

Tarhonya felhasználása a szokásostól eltérően.
Nem pirítjuk. Csak főzzük, szűrjük, illatos szósszal  összekeverjük, és azonnal tálaljuk. Gyerekek imádják!
Tarhonya zöldfűszeres-paradicsomos csirkekockákkal
Hozzávalók: 320 g durumbúzából készült tarhonya (vagy más, durumbúzából készült aprótészta), 1 cikk fokhagyma, 1 ágacska rozmaring, extraszűz olívaolaj, 2 kicsontozott csirkecomb, néhány levél bazsalikom és majoránna, 300 g hámozott, darabolt paradicsom, só
A kicsontozott csirkecombokat nagyon apró kockára vágtam. Egy alacsony falú lábasban felhevítettem az olívaolajat, megpirítottam benne a fokhagymát és a rozmaringot (majd mindkettőt kihalásztam, és kidobtam). Hozzáadtam a felkockázott csirkecombot, majd amikor a húskockák is megpirultak, belekevertem a hámozott, darabolt paradicsomot és az apróra tépkedett bazsalikom és majoránnaleveleket is. Végül sóztam, nagyon kevés borsot tekertem rá, és az egészet készre főztem.
A tarhonyát lobogó, sós vízben kifőztem, amikor elérte az "al dente" (harapható, nem teljesen puhára főtt) állagot, leszűrtem, összekevertem a paradicsomos-csirkés szósszal, és azonnal tálaltam.
A recept a Pasta e basta színeiben a Nestlé Babarecept-versenyén is részt vesz.

martedì 14 giugno 2011

LINEA BLU - TRIESTE

Ricottás-paradicsomos-spárgás pite

Mert a fejemre csaptam ismét, hiszen bőségben elraktároztam egy adag fehérspárgát a mélyhűtőben, és csak most jutott eszembe... Van még vajon otthon spárga?
Ricottás-paradicsomos-spárgás pite
Hozzávalók:
A tésztához (26 cm-es formához): 250 g liszt, 100 g vaj, 50 g sajt (most épp ementáli maradék), 1 tojás, 3-4 ek. tej, 1/2 tk. só
A töltelékhez: 300 g fehérspárga, 200 g ricotta, 175 g krémsajt (most Philadelphia), 2 tojás, apróra tépkedett bazsalikom és majoránnalevelek, 4 ek. sűrített paradicsom
A tésztához a hideg vajat a liszttel elmorzsoltam, hozzáadtam a tojást, a sót, belereszeltem a sajtot, és az egészet sima gombóccá gyúrtam (útközben adtam még hozzá egy löttyintés tejet, mert úgy láttam, nem lehet majd könnyen nyújtani a tésztát), a gombócot pedig folpackba csomagolva kb. félórára hűtőbe tettem.
A spárgát megpucoltam, ecetes-sós vízben megpároltam, leszűrtem, felkarikáztam.
A tésztát kinyújtottam, és egy kerek piteformába simítottam, a széleket levágtam (lefagyasztottam ínséges időkre), az alját villával megszúrkáltam.
A töltelék hozzávalóit a megpárolt, felkarikázott spárgával összekevertem, a tésztára öntöttem, és az egészet 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütöttem.

domenica 12 giugno 2011

Paprikakrémleves friss zellerrel

Tudom, ez nem harmincperces fogás, de ha ügyesek vagyunk, este, mialatt a vacsora fő, megsütjük, meghámozzuk a paprikákat, így másnap a leves össeállítása már tényleg semmiség!
Paprikakrémleves friss zellerrel
Hozzávalók: 4 db piros vagy sárga színű, vastag húsú kaliforniai paprika, 1 fej vöröshagyma, 1 cikk fokhagyma, extraszűz olívaolaj, 1 ágacska rozmaring, 1 dl száraz fehérbor, só, bors, 1 dl tejszín, egy zellerszár, frissen facsart citromlé
A paprikákat egy tűzálló tálba helyeztem, és 220 fokos sütőben addig sütöttem, amíg a héjuk szinte teljesen megfeketedett. Ekkor kivettem a tálat, letakartam, 5-10 percig állni hagytam, majd levettem a fedőt, és a paprikákat meghámoztam.
Egy lábasban felhevítettem az olívaolajat, megpirítottam benne a fokhagymát és a rozmaringot, majd mindkettőt kihalásztam, és kidobtam. A megmaradt illatos olajon megdinszteltem az apró kockára vágott hagymát, hozzáadtam a hámozott, sültpaprikát, a fehérbort, sót, borsot, és az egészet kb. 10 percig főztem, botmixerrel a nyers zellerszárral együtt pürésítettem. (Ha nagyon szép sima levet szeretnénk, mindenképp szűrjük át!) Kóstoltam, és mivel kissé tolakodónak éreztem az ízét, adtam hozzá nem több mint 1 dl tejszínt, forraltam rajta egyet, levettem a tűzről, újrakóstoltam, facsartam bele egy kevés citromlevet, és először csak egy pötty citromos-kapros tejföllel, másodszor pedig kapros olívaolajban megpirított fokhagymás kenyérkockákkal tálaltam. Ember tejfölös vívmányok helyett, tőle megszokott módon parmezánt reszelt a tetejére és meglocsolta egy kevés olívaolajjal is.

venerdì 10 giugno 2011

Mézes-csokis keksz

Mert végre keksz is lett! Egyelőre csak ez a hedonista verzió, aztán majd előveszem az egészségesebb recepteket is - bár ha jobban belegondolok, A Gyerek édességet maximum joghurt vagy gyümölcs formájában lát itthon, úgyhogy ennyi talán neki is jár.
Reggeli tejhez/tejeskávéhoz, ebéd utáni kávéhoz, délutáni bazsalikomszirupos eperléhez... Épp olyan gyorsan elkészíthető, mint a legtöbb étel az utóbbi időben.
És most ünnepélyesen beírom az egyest az üzenőmbe, ti. szemét anyuka vagyok, hogy bolti kekszet veszek a gyerekemnek, és nem vagyok hajlandó hetente legalább egyszer 1/2-1 órát szánni keksz/süti és hasonlók készítésére.
Remélem, motiválni fog a dolog...
Mézes-csokis keksz
Hozzávalók: 210 g liszt, 20 g kakaópor, 1/2 tk. sütőpor, 1 tk. fahéj, 100 g vaj, 100 g cukor, 50 g méz, 1 tojás, összesen 100 g csokoládé (ami most nekem 50 g fehércsokoládé, 50 g csokipötty (ami most nekem 50 g fehércsokoládéból és 50 g csokipöttyből jött össze, hmmm... még dugicsokoládé sincs itthon...)
A csokoládét apróra vágtam. A lisztet, a kakaót, a sütőport egy tálba szitáltam. A cukrot és a mézet a szobahőmérsékletű vajjal robotgép segítségével simára kevertem. Beleütöttem a tojást, és hagytam, hogy az egészet a gép simává dolgozza. Ekkor hozzáadtam a lisztes-sütőporos keveréket, a feldarabolt fehércsokit és a csokipöttyöket, addig kevertem, amíg a massza teljesen csomómentes lett. Lisztes kézzel kojaknyalóka nagyságú golyókat formáltam belőle, minden golyót a tenyeremmel kicsit szétlapítottam, sütőpapírral bélelt tepsire ehlyeztem, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütöttem.

giovedì 9 giugno 2011

Petrezselymes csacsihal fetás sárgarépával

Múlt szombaton főétel és köret.
Előételnek készítettem egy majonézes scampi koktélt rózsaszín grapefruittal, első fogásnak spagettit fokhagymás-bazsalikomos datolyaparadicsommal és bivalymozzarellával, az egészhez nem kellett több, mint 1 óra.
Bocs, bocs, most ilyen receptekkel kísérletezek...
Párolt csacsihal fetás sárgarépával
Hozzávalók:
A halhoz: 4 csacsihal (hekk) filé, extraszűz olívaolaj, 1 cikk fokhagyma, 0,5 dl száraz fehérbor, só, bors, petrezselyemzöld
A sárgarépához: 400 g sárgarépa, 4 olajos ajóka, extraszűz olívaolaj, 100 g feta, 10-12 db zöld olajbogyó vagy 1 evőkanálnyi kapribogyó (eredetileg kapribogyóval terveztem, de most épp nem volt itthon, így löttyent egy kis fehérborecet is a tört répára), só, bors, fél kk. őrölt kömény (a képen pirított egész kömény van, nagyon kilógott az egész köret állagából, viszont az íze mindenképp kell bele, szóval legközelebb őröltet fogok használni)
Az olívaolajon megpirítottam a szétnyomott fokhagymagerezdeket, hozzáadtam a halat, sóztam, borsoztam, felöntöttem a borral, lefedtem, és félkészre pároltam. Ekkor a halat megfordítottam, sóztam, borsot tekertem erre az oldalára is, hozzáadtam a felaprított petrezselymet, és mostmár fedő nélkül készre pároltam.
Közben a sárgarépát megtisztítottam, felkarikáztam, és bő, sós vízben megfőztem, leszűrtem, a főzőlevéből egy keveset félretettem, magát a répát pedig egy villával megnyomkodtam, de épp csak annyira, hogy még darabos maradjon.
Egy serpenyőben olívaolajat hevítettem, hozzáadtam az ajókát, a karikára vágott olajbogyót, a fűszereket. Az egészet lepirítottam, majd összekevertem a tört répával, a kockára vágott sajttal. Kóstolás után öntöttem hozzá egy kevés fehérborecetet, és a párolt csacsihallal együtt tálaltam.

mercoledì 8 giugno 2011

Langyos tésztasaláta zöldfűszeres stracchinoval és paradicsommal

Szintén szerdán. Szintén 5 perc munkával.
Langyos tésztasaláta zöldfűszeres stracchinoval és paradicsommal
Hozzávalók: 320 g ditalini vagy más "lyukas" tészta, 150 g stracchino (kórházi sajt :-) ha nincs, nem tudom, mivel helyettesíthető, kívül kissé zselés-remegős, belül (általában) lágy, krémes állagú, enyhe ízű, tehéntejből készült friss sajt, egy nagy csokor majoránna és bazsalikom vegyesen, fél citrom leve, 2 db édes, érett paradicsom só, bors
A paradicsomot felkockáztam, besóztam, kb. 20 percig állni hagytam, majd leszűrtem, a levét félretettem.
Egy lábasban vizet forraltam, sóztam, beledobtam a tésztát. Mialatt a tészta főtt, elkészítettem a szószt: a stracchinot sóval, borssal, a paradicsom levével, a zöldfűszerekkel, a citromlével és néhány evőkanálnyi extraszűz olívaolajjal összeturmixoltam, majd a tészta főzővizéből annyit adtam hozzá, hogy a megfelelő szósz állagot elérje (kb. 6 ek., ízlés kérdése, aki tunkolni szeretne a végén, többre lesz szüksége).
A tésztát "al dente" leszűrtem, néhányszor átforgattam, hogy hűljön kissé, összekevertem a zöldfűszeres stracchinoval és a paradicsomkockákkal, és azonnal tálaltam.

martedì 7 giugno 2011

menza Piazza 2011. 23. hét

Hétfő 
zöldborsós-cukkinis spagetti ementálival
zöldségekkel sült csapósügér
párolt endívia
zöldsaláta 
Kedd
mentás zöldborsó-cukkini főzelék (ok, bevallom, ez nálunk levesként funkcionál)
főtt sonka
petrezselymes újkrumpli
Szerda
mentás zöldborsó-cukkini főzelék maradék
párolt rizs sárgarépával, kapribogyóval és ajókával
sörben sült karaj
Csütörtök
ricottával és fehérspárgával töltött sós torta(most jöttem rá, hogy hetekkel ezelőtt tettem a  fagyasztóba néhány szál spárgát)
tarhonya paradicsomos-majoránnás csirkehússal és fontinával
Péntek 
sültpaprika krémleves kapros-tejfölös pirított kenyérkockákkal
borókás borjúlábszár zöldfűszeres knédlivel 
Szombat
fusilli citromos-petrezselymes szardíniával
paprikás lisztben sült aranydurbincs
joghurtos-kapros-fokhagymás cukkinisaláta
Vasárnap 
sardelle in saòr 
paradicsomos-fokhagymás-rucolás tésztasaláta parmigianoval
sóban sült tengeri sügér
párolt mángold
desszertterv a hétre:
karamellás panna cotta habcsókkal
vagy
citromos-bazsalikomos tejberizs rózsaborsos eperszósszal
és egy süi sem ártana már vagy keksz a reggeli tejhez/tejeskávéhoz...mert "Annapazza" szeretné...

lunedì 6 giugno 2011

Ricottás-sokborsos tortiglioni

Egy húzósabb második fogás elé.
Nyáron frissen facsart citromlével, télen néhány balzsamkrém-cseppel frissítsük!
Ricottás-sokborsos tortiglioni
Hozzávalók: 320 g tortiglioni, 200 g ricotta, 80 g zsíros tejföl vagy natúr joghurt, 80 g frissen reszelt érlelt pecorino vagy Parmigiano, só, sok-sok feketebors, néhány csepp citromlé vagy balzsamkrém
A ricottát a tejföllel, a sóval, és a sajttal csomómentesre kevertem. A tésztát lobogó, sós vízben kifőztem, "al dente" leszűrtem, összekevertem a ricottás szósszal, tányérokba szedtem, mindegyik tésztakupac tetejére citromlevet csorgattam, bőven borsot tekertem, és azonnal tálaltam. (Petrezselymes citronette-tel meglocsolva, vagy balzsamkrémmel pöttyözve és pirított fenyőmaggal megszórva is finom.)

venerdì 3 giugno 2011

Mustáros-majoránnás-citromos sült csirkeszárny

Mindennapra. 5 perc munkával. Olcsón.
Mustáros-majoránnás-citromos sült csirkeszárny
Hozzávalók: 12 db csirkeszárny, egy nagy csokor friss! majoránna, fél citrom leve, 1 dl tej, 1,5 ek. magos vagy nem magos mustár (magossal finomabb), extraszűz olívaolaj, só, frissen őrölt bors

A tejet és a mustárt csomómentesre kevertem. A csirkeszárnyakat sóztam, borsoztam, majd tűzálló tálba raktam, megszórtam a majoránna letépkedett leveleivel, meglocsoltam a citromlével, egy kevés olívaolajjal és a tej-mustár keverékével. 190 fokra előmelegített sütőben piros-ropogósra sütöttem. Párolt cukkinivel tálaltam. Szerdán.

giovedì 2 giugno 2011

Zöldséges-fetás kamutbúza saláta

Szöveg nincs. Totálisan el vagyok maradva mindennel, a múlt heti betegség nem egy hetet vett el az életemből.... Na de ez a blog mégiscsak a szívem csücske, szóval egy újabb 20 perces recept:
Zöldséges-fetás kamutbúza saláta  
(vagy köret, de néhány seperc alatt megpirított csirkemell kockával könnyű, nyári egytálétel, sőt, a naffényes Itáliában majonézzel akár első fogásként is működik...ki érti ezt?)
Hozzávalók: 200 g előfőzött kamutbúza, 100 g feta és/vagy 100 g mozzarella, 12 db datolyaparadicsom, két evőkanálnyi taggiai olajbogyó, egy közepes fej fehérhagyma, nagy csokor friss petrezselyemzöld, kapor és korianderlevél, só, frissen őrölt bors, extraszűz olívaolaj, ízlés szerint fehérborecet (és/vagy kb. 2 dl majonéz)
Egy lábasban vizet forraltam.
A paradicsomokat felkarikáztam, a hagymát vékony csíkokra vágtam, a zöldfűszereket felaprítottam, a sajtokat felkockáztam.
A búzát a forrásban lévő vízbe dobtam, sóztam, és puhára főztem (nálam ez 12 percig tartott, de a csomagoláson jelzett főzési időre nem árt figyelni), leszűrtem, átkevertem néhányszor, hogy hűljön egy kicsit, majd összekevertem az összes maradék hozzávalóval. Ember majonézt is tett rá. Egy kevés uborka még elfért volna benne.

mercoledì 1 giugno 2011

menza Piazza 2011. 22. hét

A Menza Piazza utolsó bejegyzése itt található. Február 20-án. Február; jah, több, mint három hónapja. Tudom, közhely, de az idő akkor is rohan. Most ismét sikerült időt szánni a menüirkafirkálásra. Elsősorban pozitív visszajelzések érkeztek, köszönöm. Amit sokan kifogásoltak, az az, hogy Magyrországon kissé nehézkes lenne ezeknek a menüknek a kivitelezése. Persze, ez természetes. Nem írhatok menüt petrezselymes, karalábés, túrós receptekkel ha petrezselyem, karalábé és túró Olaszországban nincs. És persze a tésztákhoz is muszáj ragaszkodni (nyilván, nem magam miatt.)
Ötletek, ok? Ennyi az egész, semmi más. Nincsenek szabályok, alakítsátok őket úgy, ahogy nektek  tetszik (a jóízlés és az és az egészség határait figyelembe véve természetesen), helyettesítsétek a hozzávalókat azokkal a zöldségekkel, amik épp a kertedben nőnek, legyetek kreatívak, hasznosítsatok minden olyan apróságot, amiben fantáziát láttok!
Mandi.
május 30. hétfő
zöldfűszeres morzsában sült lepényhal
május 31. kedd
paradicsomos bableves pirított kenyérkockákkal
bazsalikommal és majorannával sörben párolt kolbász
zöldséges-fetás kamutbúza saláta maradék
június 1. szerda
párolt cukkini
június 2. csütörtök
padlizsánfasírt
vegyes saláta
kukoricalisztes torta eperlekvárral
június 3. péntek
ricottás-spenótos gnocchi
lecsós karaj
rozmaringos tepsis krumpli
június 4. szombat
scampi koktél rózsaszín grapefruittal
fokhagymás-bazsalikomos-paradicsomos spagetti bivalymozzarellával
párolt csacsihal filé
ajókás sárgarépapüré(vagy főzelék, vagy valami ilyesmi, majd útközben kiderül)
június 5. vasárnap
zöldségleves
paprikás krumpl inokedlivel
anya csalamádéja