giovedì 28 agosto 2008

Programajánló - Nem gasztro...klezmer :-)


Szívem csücske: Gradisca d'Isonzo és a klezmer muzsika
Nagyon szeretnék hétvégén elmenni erre a fesztiválra, de tudván, hogy igen kevés az esélyem arra, hogy a napokban lesz ennyi szabadidőm, postolom a programot; hátha valaki erre téved:
6. Festival Klezmer Città di Gradisca
Palazzo Torriani
Gradisca d’Isonzo GO
Dal 31/08/08 al 02/09/08

Domenica 31 agosto

Oy Vey “Diario di un partigiano – Canti della resistenza nel ghetto di Vilna/Vilnius”

Spettacolo di musica e teatro

Il filo conduttore è il racconto tratto dal diario di Shmerke Kaczerginski, poeta e partigiano ebreo che tra giugno 1943 e luglio 1944 testimonia la terribile esperienza del ghetto di Vilna in Lituania, la difficile decisione di armarsi e di allontanarsi per andare a combattere nella foresta, in pieno fronte russo-tedesco. Dalle sue parole prende così vita il capitolo, ancora così poco conosciuto, della resistenza ebraica che lo spettacolo ricostruisce attraverso i canti dei partigiani e le canzoni composte nelle ristrettezze del ghetto durante l’occupazione nazista. La maggior parte dei testi sono dello stesso Kaczerginski.
Il gruppo Oy Vey si è formato nel 2003 su un progetto di Gabriela Soltz – flauto e voce. Raccoglie musicisti (Ugo Galasso - clarinetto; Alessandro Moretti - fisarmonica; Daniele Poli – chitarra; Luca Gabrielli Felicetti – percussioni) che, oltre a molteplici esperienze in diversi campi musicali, hanno in comune la passione per la musica popolare e tradizionale.

Lunedì 1 settembre

The Original klezmer ensemble Vs Alezina group – Klezmer Vs musica rom

Concerto di musica rom e di musica klezmer a confronto come una battglia pacifica a suon di musica ispirato al film "Tren de vie" nell'intenzione di far conoscere attraverso i suoni due culture.

Martedì 2 settembre

Frank London (The klezmatics) accompagnato dal The original klezmer ensemble.

Già leader della più celebre klezmer band del mondo, i Klezmatics, e di altre formazioni musicali, Frank London è soprannominato “the king of klezmer-trumpet”. È uno tra i più importanti musicisti in attività negli Stati Uniti riguardo la musica klezmer e ha inciso finora oltre 200 dischi. La sua ricerca musicale si concentra sulle radici del klezmer e sulle sua interazioni e intrecci con i suoni delle altre tradizioni popolari dell’Europa dell’est. Ne scaturisce una musica, fascinosa e ad alta energia, che fonde ascendenze ebraiche, aspetti jazz e gypsy e ottomani.


La manifestazione è organizzata dalla Comunità ebraica di Trieste, dal Museo ebraico Carlo e Vera Wagner e dall’associazione Musica libera con la collaborazione dei Comuni Muggia e Gradisca e il sostegno della Regione e della Provincia di Trieste.



Forrás/fonte:

http://www.triestebraica.it/

Programajánló - 6. Buji Lecsófőző Verseny

Ha már mi az idén nem tudunk részt venni, és elhozni néhány különdíjat ;-), legalább az tegye meg, aki a közelben lakik... Nézelődni és persze kóstolgatni is érdemes ám!
Augusztus 30-án, szombaton a buji sportpályán várnak mindenkit sok-sok szeretettel! Nevezéssel kapcsolatban a Buji Polgármesteri Hivatalban kaphatunk bővebb felvilágosítást.

4483 Rákóczi u. 1.
Tel: (42) 205-455, Fax: (42) 205-389
Email: bujhiv@ent.hu



lunedì 25 agosto 2008

VKF! XVIII.1.

Mostanában mindennel el vagyok késve. E-mailekkel, munkával, baráti kapcsolatok ápolásával, főzéssel, az ígéreteimmel, ja, s persze nem beszélve a blogírásról... Furcsa ez számomra, mert kb. ez év elejéig a pontosság mintaképe voltam. Ha késésről volt szó, legyen az egyszerűen szöszmötölés miatt, vagy mások hibájából, nálam nem volt pardon! S most, hogy én is késős lettem, állandó bűntudat gyötör. Talán I'zbolygó még elfogadja, így ha pironkodva is, de neveznék...
Van ugyan még 2-3 túrós recept a gépen, de postolni már sajnos nincs időm. Majd legközelebb :-)

Nem tudom, hogy otthon lehet-e kapni füstölt ricottát, de ha valaki véletlenül rábukkan, mindenképp próbálja ki! A téli friulán konyha egyik kitűnő alapanyaga pl. rizottókhoz. És tényleg! Ez a mostani is az egyik legfinomabb rizottó lett, amit valaha készítettem. (Ettől már csak egy jobb létezik: amikor a tökvirág helyett tököt használok az elkészítéséhez ;-)


Rizottó tökvirággal és füstölt ricottával -

Risotto con fiori di zucca e ricotta affumicata


Hozzávalók:
  • 4 kávéscsésze rizottóhoz való rizs
  • 1 közepes fej hagyma
  • húsleves
  • 8 db tökvirág
  • 15 dkg füstölt ricotta
  • 2 tk. vaj
  • 1 ek. olívaolaj
  • 1 dl száraz fehérbor
  • só, frissen őrölt fehérbors
  • 1 ek. reszelt parmezán

A tökvirágokat megmossuk, bibéjüket eltávolítjuk, a szirmokat kisebb darabokra tépkedjük. A hagymát apró kockára vágjuk, az olajon és a vaj felén megpároljuk, majd hozzáadjuk a rizst, a sziromdarabkékat, és néhány percig együtt pirítjuk. A húslevest eközben felmelegítjük. A rizst megöntözzük a fehérborral, megvárjuk, míg nagy része elpárolog, majd folyamatos kevergetés közben, adjunk hozzá egy kevés húslevest. Ezt mindaddig ismételjük, amíg a rizs majdnem megpuhul. Ekkor adjuk hozzá az apró kockára vágott füstölt ricottát, a maradék vajat és a reszelt parmezánt. Azonnal tálaljuk.

mercoledì 13 agosto 2008

(Majdnem) Minden napra egy tészta Nr 16

Tejszínes-póréhagymás fusilli grillezett padlizsánnal –
Fusilli alla panna e porro con melanzane grigliate

Hozzávalók:
  • 1 padlizsán
  • 1 kisebb póréhagyma
  • 1 dl tejszín
  • 0,5 dl száraz fehérbor
  • extra szűz olívaolaj
  • só, fehérbors

A padlizsánt 1 cm-es karikákra vágjuk, besózzuk, és egy fél óráig állni hagyjuk, (lehetőleg egy szűrőben, hogy a leve lecsepeghessen), majd bordázott serpenyőben „csíkosra” sütjük. Ha kihűlt, a karikákat négyfelé vágjuk.
Egy másik serpenyőben olajat hevítünk, megpirítjuk rajta a vékony karikára vágott póréhagymát, felöntjük a fehérborral, majd nagy lángon a bor nagy részét elpárologtatjuk. Hozzáadjuk a tejszínt, a sót és a borsot, és az egészet 1-2 percig főzzük.
A tésztát sós vízben kifőzzük, „al dente” leszűrjük, összekeverjük a tejszínes mártással, majd tálalásnál megpakoljuk a négyfelé vágott padlizsánnal.

martedì 12 agosto 2008

(Majdnem) Minden napra egy tészta Nr 15

Reginette zöldbabbal és koktélparadicsommal -
Reginette con fagiolini e pomodorini

Hozzávalók:

  • 250 g zöldbab
  • 1 ek. ecet
  • 3 ek. extra szűz olívaolaj
  • 12 db koktélparadicsom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • egy ágacska rozmaring
  • 1-2 bazsalikomlevél
  • só, bors

A zöldbabot mossuk meg, végeit csípkedük le, majd ecetes-sós vízben főzzük puhára. (Ha nagyon zsenge még a zöldbab, Mamma itt található utasításai szerint járjunk el. A mi esetünkben azonban nem lesz szükségünk a bab főzővizére.)
A sütőt melegítsük elő 220 fokra. A fokhagymát szeleteljük fel, a koktélparadicsomokat vágjuk ketté, és vágott felükkel lefelé fektessük őket egy tűzálló tálra. Szórjuk meg a felszeletelt fokhagymával, sóval, borssal, a bazslikomlevelekkel és a rozmaringgal, öntsünk rá 2 ek. olívaolajat, majd 8-10 percre tegyük be a sütőbe. (Ennyi idő alatt a paradicsomok héja kissé megpirul.)
A paradicsomokat vegyük ki a sütőből, egy gyors mozdulattal húzzuk le a héjukat, majd a zöldbabbal együtt tegyük egy nagy serpenyőbe, locsoljuk meg 1 ek. olívaolajjal, és amikor a tészta kész, alaposan keverjük össze vele.

Rozmaringos lepényhal

Rozmaringos lepényhal – Filetti di platessa al rosmarino

Hozzávalók:
  • 4 lepényhal filé
  • 200 g vegyes saláta (rukola, galambbegy, jégsaláta)
  • 1 tk. mustár
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 citrom
  • 1 ágacska rozmaring
  • 7 ek. extra szűz olívaolaj
  • 1 ek. balzsamecet
  • só, bors

A fokhagymát tisztítsuk meg, nem túl apróra vágjuk össze. A rozmaring leveleit szedjük le a szárról, mssuk meg, majd szárítsuk meg. Facsarjuk ki a citrom levét.
Merülőmixerrel pépesítsük a fokhagymát a rozmaringgal, 2 ek. citromlével, a mustárral, 3 ek. olívaolajjal, 1 ek. vízzel és egy csipetnyi sóval.
Egy kis tálkában keverjük össze az ecetet egy kevés sóval, borssal és a mardék olívaolajjal.
A lepényhal szeleteket gőz fölött pároljuk meg, fektessük egy tányérra, majd locsoljuk meg a rozmaringos öntettel.
A salátát mossuk meg, a nagyobb leveleket tépkedjük „szájbabeférő” nagyságúra, majd helyezzük a halcsíkok mellé, s végül locsoljuk meg az ecetes-olajos dresszinggel.

Ééééén...???

Ezúton is köszönöm Citromfűnek, hogy rám gondolt, bár nem hinném, hogy efféle díjakra méltó lennék, de ha már megkaptam, örömmel teljesítem a vele járó kötelességeket:
- kiteszem a logót a blogomba
- belinkelem azt, akitől a díjat kaptam
- megnevezek 5 további blogot, azaz díjazottat
- belinkelem ezeket a blogokat
- értesítem őket a díjról

A díjazottjaim:

Mamma és Eszter, a két örök példakép. Őket a kreativitásukon túl igazi professzionistáknak tartom! Sokszor tátott szájjal olvasom a bejegyzéseiket, hátha valamelyik fotón lévő étel közben a számba repül...

Gabriella, aki nemrég kezdte magyar nyelvű blogját, de máris nagyszerű recepteket találok nála!

Citromfűnek a Kerekerdő ötletéért, és a Lányoknak a sok-sok kedvességért!

Dolce Vitának a vitathatatlanul kreatív fotóiért.

Végül de nem utolsó sorban Beatbullnak nem csak a halas receptjeiért.