martedì 29 luglio 2008
Most egy kicsit elmegyek...
Citromfű Oroszkrém tortája
Sok receptem, képem összegyűlt mostanában a gépen. Citromfű Oroszkrém tortája is itt hever már vagy két hete, s már majdnem megfeledkeztem róla... Szép lett, finom lett, csak egy egészen icipicit változtattam rajta :-), és tényleg , egyáltalán nem nehéz elkészíteni! Köszönöm Citromfű! Az eredeti recept itt található.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 6 tojásból sütött piskóta
A dekorációhoz:
- 1 ananászkonzerv
- rumba áztatott mazsola
- 1 cs. zselatin
- folpack
A krémhez:
- 8 ek. kristálycukor
- 2 egész tojás
- 1 dl tej
- 8 g liszt
- ½ vaníliarúd kikapart belseje
- 0,5 l tejszín
Az ananász levével elkeverjük a zselatint, felmelegítjük, de nem főzzük. Egy 26cm-es kapcsos tortaforma aljára folpackot húzunk úgy, hogy az oldalát/peremét is lefedje. Lerakjuk az ananászkarikákat, az üreshelyeket mazsolával töltjük ki. 7 ek. cukrot a tojásokkal, a tejjel, a vaníliarúd kikapart belsejével és a liszttel csomómentesre keverjük, majd sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről, és hideg vízbe állítjuk hűlni. Ha már langyos, hozzáadjuk az áztatott zselatint. A tejszínt 1 ek. cukorral borotvahab keménységűre verjük, és óvatosan összekeverjük a lehűtött zselatinos krémmel.
A krém felét az ananásszal díszített tortaforma aljára öntjük, ráhelyezzük a piskóta felét, ráöntjük a maradék krémet, majd erre jön a piskóta másik fele. A piskótát mindig úgy igazítsuk, hogy mellette is legyen krém. (Úgy látszik, én erre nem fogyeltem oda eléggé, mert nekem az egyik oldala kicsit üreges lett.)
A tortát 3-4 órára hűtőbe tesszük, s csak ezután tálaljuk –természetesen a feje tetejére állítva :-)
lunedì 28 luglio 2008
"Az én házam Szent Antal..."
Padovában sietnünk kellett, a városközpont 2,50 Eurós parkolási díja ugyanis nem tette lehetővé, hogy sokáig imádkozzunk Szent Antalhoz. A bazilika leírhatatlanul szép! Meglepően konstatáltam, hogy a közeli utcákban lévő árusoknál milyen jól megfér együtt Pinocchio és a Szent Antal képével díszített gyertya. 1 Euróért megleptem magam egy turistacsalogató Szent Antal nevével fémjelzett sütivel – gondolom, nem ezzel kedveskedett a szegényeknek. (Alul leveles tészta, rajta lekvár, felül lágy „túlműsárga” piskóta, jó sok porcukorral megszórva. Egyébként finom.)
(Majdnem) Minden napra egy tészta Nr 13 - Kolbászos-paradicsomos trofie
- 10 dkg friss kolbász
- 1 tk. vaj
- 0,5 dl száraz fehérbor
- 2,5 dl sűrített paradicsom
- só, bors, szerecsendió
(Majdnem) Minden napra egy tészta Nr 12 - Mascarponés-lilahagymás tagliatelline
- 3 ek. olívaolaj
- 1 fej lilahagyma
- 4 zsályalevélke
- 4 ek. mascarpone
- 20 db fekete olívabogyó
- só, frissen őrölt feketebors
- reszelt parmezán
Az olajon megpirítjuk a durvára vágott hagymát és a kétfelé tépett zsályaleveleket. Hozzáadjuk a mascarponét, ízlés szerint fűszerezzük, s amikor a sajt teljesen kémessé olvadt, belekeverjük az olívabogyókat is. Az egészet épp csak néhány percig főzzük, összekeverjük a frissen kifőzött tésztával – ami nálam most épp tagiatelline volt-, tálalásál megszórjuk egy kevés reszelt parmezánnal.
Jeges kávé
Jeges kávé
Hozzávalók:
- 2 adag jó erős feketekávé
- 4 jégkocka
A kávéba adagonként 2 kávéskanál barnacukrot teszünk, jól elkeverjük, néhány percig hűtjük, majd turmixgépben (még jobb shakerben, ami nekem sajnos nincs) a négy jégkockával addig keverjük (rázzuk), amíg 3-4 cm-es hab keletkezik a tetején. Ezután gyorsan poharakba töltjük, a tetejére kevés fahéjat vagy valami jófajta kakaót szórunk, és már kész is. Szolgáljuk fel minél hamarabb, mert a hab hamar összeesik a tetején. (Ha az elején kb. 0,5 dl tejet is hozzáadunk, a hab is tovább megmarad.)
domenica 27 luglio 2008
(Majdnem) Minden napra egy tészta Nr 11 - Köveken guruló kerekek
Hozzávalók:
- 350 g keréktészta
- 120 g darált csirkemell filé
- 1 tojás
- 2 db tejbe áztatott majd jól kinyomkodott zsömle
- 1 gerezd fokhagyma
- (szükség szerint zsemlemorzsa)
- 400 g sűrített paradicsom
- 40 g reszelt juhsajt
- 1 csokor petrezselyemzöld
- extra szűz olívaolaj
- só, frissen őrölt zöldbors
- reszelt parmezán
Kevés olívaolajat hevítünk, rádobjuk a fokhagymát, közepes lángon rózsaszínűre pirítjuk, majd a fokhagymagerezdeket eltávolítjuk, a megmaradt illatos olajhoz adjuk a sűrített paradicsomot, és kb. 10 percig nagy lángon besűrítjük, ha kell, még fűszerezzük. Hozzáadjuk a „kavicsokat”, a kifőtt keréktésztával alaposan összekeverjük, s a tetejét reszelt parmezánnal szórjuk meg.
(Majdnem) Minden napra egy tészta Nr 10 - Trofie paradicsomos sertésraguval
Végül rájöttem, miért volt olyan finom! Ti kitaláljátok? ;-)
- 200 g darált sertéscomb
- kevés extra szűz olívaolaj
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 hajszálvékony szelet füstölt szalonna
- 1 dl száraz fehérbor
- 35 db fekete olívabogyó
- 800 g hámozott, darabolt paradicsom
- só, bors
(Majdnem) Minden napra egy tészta Nr 9 - Reginette padlizsánnal és mozzarellával
- 1 padlizsán
- 1 csokor petrezselyem
- 10 db fekete olívabogyó
- extra szűz olívaolaj
- 1 mozzarellagolyó
- só, frissen őrölt feketebors
mercoledì 23 luglio 2008
(Majdnem) Minden napra egy tészta Nr 8 - Rukolás fusilli
Hipergyors, szuperegyszerű! Az „Aglio-olio-peperoncino” után a második „Joker” tészta.
Hozzávalók:
- 200 g rukola
- 2 gerezd fokhagyma
- só, őrölt bors
- 2 ek. frissen reszelt érlelt juhsajt
- extra szűz olívaolaj
Én szeretem, ha kicsit „darabos” marad a rukola; szeretem érezni a levélkéket a számban, ezért a pépesítést gyakran elhagyom, bár kétség kívül így a szósz kevésbé lesz karakteres, szúrós-csípős ízű. Ehhez az ételhez általában azokat az idősebb rukolaleveleket használom fel, amik esetleg salátába már túl erősek lennének. Ja, és csak és kizárólag saját termést! A bolti rukolából készült szósz teljesen elveszti jellegzetes ízét. (A mennyiségtől egyébként ne ijedjünk meg, a levelek a párolás után majdnem úgy összeszottzannak, mint a sóska.)
sabato 19 luglio 2008
Visszajöttem
Mivel is kezdjem? Tudom, a golyóbisokkal! Amíg nem volt Internet, jól eljátszadoztam velük. Köszönöm, Citromfű! http://zsannamanna.blogspot.com
- csak stílusosan azzal a golyóbissal, ha már új operációs rendszerünk is van x-D -
Á - Árpi
B – beagle
C – cakompak
CS – család
D – Dávid
DZ – madzag
DZS – „Dzsordzsóu” :-)
E – enni
É – édes
F – fanyar
G – Gabika
GY – gyöngy
H – uuuuutálom a hideget!
I – Italia
I' - íz
J – jövő
K – kár
L – lila
LY – tanár
M – manna (erről már készül egy bejegyzés!)
N – nagyikám
NY – Nyanyus
O – olasz
Ó – óra -> idő
Ö – ördög
Ő – Ő, a férjem
P – patak -> Patak -> „Hej de Bodrog partját csiga járja, ágaskodik a szorvája...” :-)
Q – (a)qtyafáját :-)
R – ragacs
S – sima
SZ – szívesen
T – talány -> Tocai - Tokaji
TY – Anyám tyúkja
U – u-val nem jut eszembe semmi!
Ú – signore
Ü – üveggolyó X-D
Ű – űr
V – változás
W – „The answer my friend is blowing in the wind...”
X – ikszelek
Y –yes
Z – zabál
ZS – „Zsé” ti. http://zsannamanna.blogspot.com :-)
Szeretném továbbküldeni a varázslatos üveggolyókat
Gabriellának http://gabriellakonyhaja.blogspot.com
és Kisvirágnak http://kisviraginitaly.freeblog.com
Jó gurigázást kívánok! :-)
martedì 15 luglio 2008
Dühöngök
Tehát van új gép. Kénytelenek voltunk beruházni, hiszen számítógéppel dolgozunk, ez elengedhetetlen számunkra. Amikor hazahoztuk, azért bőven értek minket meglepetések: pl. a régi egeret nem tudjuk használni, mert más a csatlakozója. Ez mondjuk a legkevesebb. Más: az Office csomag "átmeneti", vagyis összesen 25, azaz huszonöt alkalommal nyithatok meg pl. egz Word dokumentumot, utána csekkolni kell. Emlegettük tegnep Bill Gates lemenőit, felmenőit és minden oldaládi rokonát is... Na, de még ezt is el lehet viselni, hiszen itt a jó öreg Word Pad, végülis szövegszerkesztőnek ez is megteszi. Ami sokkal súlyosabb probléma az az, hogy a híres-hírhedt olasz Telecomtól 2 éve!!!! vásárolt modem nem kompatibilis a Windows Vistával. Mellesleg nem rémlik, hogy akkor megkérdezték volna, hogy milyen operációs rendszer van a gépünkön... Felhívtuk az ügyfélszolgálatot (20 perc várakozás), ahol is a kedves munkatársnak halványlila gőze sem volt arról, hogy akkor most mi is a teendő. Azt mondta, hogy ha gondoljuk, berakja "sürgősbe", és akkor 48 órán belül választ kaphatunk a kérdésünkre. Röhej, nem?????
Aztán újabb hívás, újabb félóra várakozás, csak hogy megtudjuk a percdíjas Internethez kapcsolódó telefonszámot, ill. jelszót. Nr 1 ügyfélszolgálatos munkatárs nem tudta! Átirányított máshoz, aki nagy nehézségek árán mégiscsak előszedte valahonnan. Ez egyébként teljesen abszurd! Fizetünk egy szolgáltatásért, ami nem működik, közben fizetünk egy másikért is, amivel egy örökkévalóság letölteni pl. egy e-mailt, és ami komolyabb műveletekre (mint pl. ide felrakni egy képet) nem képes.
I'gy állunk most. Nagy a gyanúm affelől, hogy a Telecommal kötött szerződésünk nem sokáig fog tartani. Ugyanennyi pénzért már sokkal jobb lehetőségek is vannak, kérdés, hogy mikor sikerül váltani.
A fényképezőgéppel nem lehet mit kezdeni. A kölcsön gépet holnap visszaszolgáltatom a gazdájának, már így is szemét módon két hétig magamnál tartottam...
Majd ha az éterbeli problémáink rendeződnek, mindenképp visszatérek!
Addig is legyetek jók, főzzetek sok-sok finomságot!
Ja, REKLÁM: a Casamia Cucina őszi számában lesz egy többoldalas cikk a tavalyi goriziai "Gusti di frontiera" - "Határok ízei" fesztiválról. A magyar ételek receptjeinek a fordítására engem kértek fel, ami számomra nagy-nagy megtiszteltetés, hiszen az egyik legszínvonalasabb olasz gasztronómiai magazinról van szó. Ha tehetitek, olvasgassátok! Ajánlom mindenkinek sok szeretettel. (Bár adig remélem, sikerül rendberakni az Inetnetet, és akkor majd írok róla bővebben.)
Köszönöm szépen mindenkinek, aki gondolt rám, és aki írt nekem. Mihelyst a dolgok rendeződnek, válaszolni fogok!
domenica 13 luglio 2008
Gyászjelentés - családi tragédiák
mercoledì 9 luglio 2008
(Majdnem) Minden napra egy tészta Nr 5 - Fusilli cukkinikrémes csirkemellel
Tehát a megmaradt csirkemell kockát összeturmixoltam a zöldségekkel és 2 evőkanál olívaolajjal. (Olyan bébipapis állaga lett.) Egy kis serpenyőben felmelegítettem, majd hozzáadtam 2 evőkanál tejszínt, őröltem rá frissen egy kis zöldborsot, és egyet forraltam rajta.
Tálalásnál megszórtam apróra vágott petrezselyemzölddel, és kapott még egy-két csepp olívaolajat is, hogy még frissebb íze legyen.
Vannak olyan ételek, amire Ember a "da ristorante" jelzőt használja. Ez számomra hatalmas elismerés! Ettől nagyobb már csak a "questo è meglio di quello della mamma", vagyis "ez jobb, mint az anyukámé" :-)
A "da ristorante" ma is előkerült, következésképp el kell gondolkodnom azon, hogy mi is kerül elénk egy étteremben...
Cukkinis-zöldborsós csirkemell falatok
- 1 fej vöröshagyma
- 1 dl fehérbor
- 0,5 kg csirkemell filé
- 10 dkg zöldborsó
- 1 közepes cukkini
- 1 csokor petrezselyemzöld
- extra szűz olívaolaj
- só, fehérbors
A hagymát felaprítjuk, egy kevés olívaolajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a nagyobb kockára vágott csirkemellet. Az egészet nagy lángon jól átpirítjuk, hozzáadjuk a zöldborsót, fűszerezzük sóval, fehérborssal. (Ha szükséges, egy kevés húslevest, vagy vizet önthetünk hozzá.) Amikor a borsó már majdnem puha, hozzáadjuk a karikára (fél karikára) vágott cukkinit, az apróra vágott petrezselyemzöldet, majd készre pároljuk.
Cukkini olajban
- 800 g cukkini
- 8 dl fehérborecet
- extra szűz olívaolaj
- néhány levél bazsalikom
- oregánó
- 2 babérlevél
- 5-6 szem feketebors
lunedì 7 luglio 2008
(Majdnem) Minden napra egy tészta Nr 3 - Csőtészta paradicsomos cukkinivel
- Sedani rigati con zucchine e pomodoro
- 1 közepes cukkini
- 1 gerezd fokhagyma
- 0,5 dl száraz fehérbor
- 1/2 doboz hámozott paradicsom
- extra szűz olívaolaj
- só, frissen őrölt bors
- néhány bazsalikomlevél
domenica 6 luglio 2008
(Majdnem) Minden napra egy tészta Nr 2 - Tejszínes-cukkinis fusilli
- 1 közepes cukkini
- 1 gerezd fokhagyma
- 0,5 dl szàraz fehérbor
- extra szűz olívaolaj
- egy kisebb csokor petrezselyemzöld
- 1 dl tejszín
- pici szerecsendió
- só, frissen őrölt bors
sabato 5 luglio 2008
Bodzaszörp teszt
- ízlés szerint bodzaszörp
- sok-sok citrom
- néhány levél bazsalikom
- prosecco vagy
- moscato vagy
- szénsavas ásványvíz
- sok jégkocka
- A bazsalikom csodát tett a már amúgy is friss, nyári, könnyed itallal!
- Lime-om jelenleg nem volt itthon, de ha lett volna, biztos azzal készítem.
- Ha proseccot használunk, szerintem elmenne bele egy csepp vodka is, de ezt azért így délután nem mertem kipróbálni :-)
A bodzaszörp receptje itt található: http://piazza-piazza.blogspot.com/2008/06/bodza.html
(Majdnem) Minden napra egy tészta Nr 1 - Kapribogyós-tonhalas gomiti rigati
- 400 g durumtészta (lehetőleg lyukas)
- 400 g hámozott paradicsom
- 2 doboz tonhalkoznerv olívaolajban (van amikor az egyiket olaj nélkülivel helyettesítem)
- 16 db zöld olívabogyó
- 1,5 ek. kapribogyó
- egy csokor petrezselyemzöld
- 3 ek. extra szűz olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
- csípőspaprika
Lapcsánka cukkinből azaz cukkinilepény/fasírt vagy ahogy tetszik
Támad a cukkini! Anyósék kertje minden évben ontja a cukkinit. Rengeteget. Ilyenkor minden nap van valami, ami ezzel a zöldséggel készül. Általában grillezni szoktam, rá kicsi fokhagyma-petrezselyemzöld keveréke, pár csepp olívaolaj; ez hamar kész, de pl. tavaly már annyi volt, hogy kénytelen voltam elrakni télire is, olajban. Hmmm...nem várta meg a telet ;-)
Hozzávalók:
- 3 közepes cukkini
- 1/2 fej vöröshagyma
- 2 tojás
- 3-4 ek. liszt
- néhány levél bazsalikom
- egy kisebb csokor petrezselyemzöld
- só
- frissen őrölt bors
- a sütéshez olaj
A cukkiniket lereszelem, picit besózom, majd hagyom állni kb. fél óráig. Utána jól kinyomkodom a levét, hozzáadom a tojásokat, a lisztet, a lereszelt vöröshagymát, az apróra vágott petrezselymet, és a kicsit nagyobbra tépkedett bazsalikomot. Sózom, borsozom, kanállal forró olajba rakosgatom, majd aranysárgára sütöm.
giovedì 3 luglio 2008
Nagyon untam már...
Egy állati nap (Csak húsevőknek!)
Gombás-galambos rizottó - Risotto ai fughi e piccione
- 2 kávéscsésze rizs
- 1 házigalamb
- 20 g szárított vargánya
- 1 kisebb vöröshagyma
- kb. 1 l húsleves
- 1 dl száraz fehérbor
- 1 ek. vaj
- reszelt parmezán
- 2 ek. extra szűz olívaolaj
- só, frissen őrölt bors
Bagolyetetés után elmentünk kicsit sétálni, meglátogattuk egy nagyon jó barátunkat. Szembe velük elhagyatott, eladó ház, az udvaron csodálatos sárgarózsa bokor. Nem hagyhattam ki! Barátunk anyukája is támogatta az ötletet, miszerint a fiúk igazán szedhetnének néhány szálat, a tulajdonossal meg majd ő elintézi a csínytevést. A két pasas be is, ment; s egyszer csak emberem nagy örvendezve jön: "Gabika, megvan a vacsora!" Én: "Dio santo, mit találtál?" Ő: "Csigát! Rengeteget!" Én: "Jó, jó szedd csak össze, egy feltétellel: ha te tisztítod meg őket. Én elvágtam a galamb nyakát, de a csigáét már nem vagyok hajlandó! :-)))))" I'gy lett tehát csigavacsoránk. Persze nem aznap, mert hagyni kell őket néhány napig letakarva, börtönbe zárva, étlen szomjan, hogy "kiürüljenek". Kétféleképpen készítettük el őket: az egyik egy szokványos francia étel (Burgundi csiga), a másik egy "anyósrecept" alapján készült étel volt (Paradicsomos-zöldséges csiga polentával). Fényképet szándékosan nem készítettem!
Burgundi csiga - Lumache alla borgognona
Hozzávalók:
- fejenként 10-12 csiga
- 3 l víz
- 1 üveg száraz fehérbor
- 6 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 2 sárgarépa
- 3-4 babérlevél
- 1-1 csokor petrezselyem ill. kakukkfű
- só, bors
A csigákat 4-5 napra bezárjuk, pl. egy vödörbe, aminek a tetejét lefedjük úgy, hogy egy apró nyílás azért maradjon rajta. Első két nap a csigákat jól leöblítjük, a többi napokon szárazon hagyjuk őket. Az elkészítés napján alaposan, többször váltott vízben tisztára mossuk a csigákat, majd alaposan besózzuk. Ez az egyik legrondább része a csigakészítésnek: ilyenkor adák ki magukból az összes nyálkát. Brrrr 1.... Tehát jól megforgatjuk a csigákat sóban, majd újabb öblítés következik. Végül lobogó, sós vízbe dobjuk őket, 5-6 perc főzés után öblítés következik, és egy újabb kritikus pont a gyengébb idegzetűek számára: a csigákat kiszedjük a házukból, és letépjük róluk az alsó/hátsó fekete részt. Brrr 2... Az így kapott csigákat ismét leöblítjük, a házakat megtisztogatjuk, forró vízben fertőtlenítjük, majd kiszárítjuk
- 20 dkg vaj
- 5 gerezd fokhagyma
- ha van, 2 újhagyma, egyébként elhagyható
- só, bors,
- finomra vágott petrezselyem
Anyós féle recept:
- 50 db a fent leírt módon megtisztított csiga
- 1 zellerszár
- 1 sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 6 db héjától megtisztított húsos paradicsom
- 1 dl száraz fehérbor
- só, bors,
- kevés oregánó, 1 ágacska rozmaring
- extra szűz olívaolaj
Hol is tartottam? Ja, persze: a csigákat börtönbe zártuk. Már sötétedett, hűvös májusi est köszöntött ránk, jóéjt mondtunk először Artúrnak, aztán Tóninak, a csigáknak a lelkükre kötöttük, hogy meg ne szökjenek az éj leple alatt...aztán aaaajaaaaaaaaaaj, egy cserebogár a hajamra szállt. Rázott a hideg, küzdöttem vele egy darabig, mire leráztam magamról. Párom csodálkozva: "Ez meg mi? Ilyen nálunk nincs." Én: "Még jó, egyébként erre is kitaláltatok volna valami jó receptet, aztán holnap reggelire ehetnénk a cserebogarat!" Ha valakinek van tippje cserebogárra, nagyon kérem, még csak véletlenül se ossza meg velem, nehogy emberem lecsapjon rá... :-)))
mercoledì 2 luglio 2008
Bekapcsoltam a sütőt :-(
1 egész csirke
kb. 15 db koktélparadicsom
3 közepes cukkini
só, bors, rozmaring
Zebra és virsli - Artúr kutyánk egy éves lett!
Artúr, Túró Rudi, Turbó Rudi, Tündérbogár, Gabikának legcebb kutyája a világon, nyali-fali meg minden. Imádom! Igaz, kicsit a fejünkre nőtt, de olyan szép, hogy egyszerűen nem lehet neki nemet mondani. Na jó, néha: például amikor nagy sunnyogva ellopja az autómosó szivacsot, amit perceken belül darabokra szed, vagy amikor a frissen vetett fűbe jó mélyre eltemeti a készleteit, vagy amikor indulás előtt a fehér nadrágba nyomkodja a mancsait (jah, minek vesz fel az ember fehér nadrágot, ugye...), nem beszélve a számos ellopott cipőről, jónéhány megevett gumilabdáról, elrágott pálmalevélről, virágokról... A muskátlit nem szereti! :-)
Szóval Artúr nagykuty lett, egészen pontosan június 26-án. Épp aznap, amikor a fényképezőgép bemondta az unalmast. Mostmár tudjuk, végérvényesen. Ez csupán azért jelent problémát, -azon túl, hogy nem tudom közzétenni a szülinapi torták fotóját - mert van néhány nagyon jó salátareceptem a VKF következő fordulójára, és ezúttal szeretnék én is benevezni, mindenképpen fotóval illusztrálva a recepteket. Majd még meglátom, talán sikerül legalább erre az alkalomra kölcsönkérnem egyet.
Visszatérve a tortákhoz:
A kenyeret beáztatjuk, jól kinyomkodjuk, összekeverjük a darabokra vágott virslivel és a tojással. A masszát egy kisebb tortaformába tesszük, majd egy tálra borítjuk, majd a közepébe, gyertya gyanánt beleszúrjuk a csontot (jelen esetben ez a hozzávalókban említett oldalas volt).
5 db tojás
25 dkg porcukor
125 ml langyos víz
250 ml étolaj
37,5 dkg liszt
1 sütőpor
2 evőkanál kakaó
A tojások sárgáját a cukorral kikeverem, majd folyamatosan kevergetve kanalanként hozzáadom a vizet és az olajat. Apránként belekeverem a sütőporral elkevert lisztet is, végül a keményre felvert fehérjét óvatosan beleforgatom.
Megfelezem a tésztát, az egyik felébe szűrőn keresztül beleszitálom a kakaót. Sütőpapirral kibélelek egy 26 cm-es tortaformát, aminek a közepébe teszek a fehér tésztából először 2 kanál világos masszát (nem kell elkenni), majd a világosra jön 2 kanál kakaós massza. Ezt addig kell folytatni, amíg a massza el nem fogy (mindig középre, a tetejére).
Isten éltessen, Artúr!