venerdì 27 giugno 2008

Reklám

Igen, tudom, kissé elhanyagoltam az utóbbi időben ezt a blogot. Pedig van sok-sok fotóm, van sok-sok receptem...de volt valami, ami e pillanatban fontosabb volt, mégpedig ez:



http://www.casapiazza.blogspot.com



Ha valakinek Olaszországban támad kedve nyaralni, bátran ajánlom! ;-)

Bodza

Az ember mindig dúdol vagy mormog valamit magában. Néhány hete ráakadtam a You Tube-on erre a dalra:
(Pontosabban ezekre a dalokra.) Ezen nőttem fel: Kalákán, Vitai Ildikón, Illésen... Az István a király bemutatója után néhány hónappal már kívülről fújtam a szöveget apróbb változtatásokkal, mint pl. „Erre kamarun, István a mi urunk, árad a kenyere vége ránk...” A Sebő féle Weöres Sándor összeállítást utoljára sok-sok évvel ezelőtt egy Kaláka-fesztiválon hallottam, Diósgyőrben, s amikor most, ismét rátaláltam annyira megörültem neki, hogy több mint egy hétig ezt dudorásztam. Tartott ez mindaddig, míg néhány napja azt álmodtam, hogy egy kedves ismerősömnek énekeltem Bob Dylannek a Blowing in the wind című dalát. Rögtön kiugrottam az ágyból, gép bekapcs, dal megkeres. Találtam is egy csodaszép verziót Katie Meluna előadásában itt:
Tehát most ez mocorog a fejemben. Emlékszem, amikor férjhez mentem, hetekig Tóth Árpád Esti sugárkoszorúját mormoltam magamban. Na, de hogy jön ez a gsztro témához? Úgy, hogy bodzaszedéskor meg Nemes Nagy Ágnes Tavaszi felhők című versét mondtam el magamban kb. százhuszonháromszor. Biztos mindenki könyv nélkül fújja, de azért hadd legyen itt:

Nemes Nagy Ágnes
Tavaszi felhők


Bodzavirágból, bodzavirágból
hullik a, hullik a sárga virágpor.
Fönt meg a felhők szállnak az égen,
bodzafehéren, bodzafehéren.
Szállj, szállj felhő
pamacsos,
hullj le te zápor,
aranyos.
hullj le te zápor,
égi virágpor,
égen nyíló bodzavirágból.


Akkor hát lássuk, mit is készítettem bodzavirágból:

Bodzaszörp – Sciroppo di fiori di sambuco
Hozzávalók:
kb. 30-40 megmosott, lecsepegtetett bodzavirág-tányér (nem tudom, általában a receptek miért javasolnak csak épp néhányat; ártani, nem árt, legfeljebb aromásabb lesz az italunk)
5 liter víz
3,5 kg kristálycukor
5 dkg citromsav
3 karikára vágott citrom

Főzzük fel a vizet a cukorral és a citromsavval, hagyjuk hűlni kb. 5-10 percig, majd a szinte még forró szirupot öntsük rá a karikárra vágott citrommal összekevert bodzavirágokra. Hagyjuk állni 1-2 napig, szűrjük le, töltsük üvegekbe, és az üvegek méretétől függően dunsztoljuk 20-30 percig. (Ugyanezzel a szisztémával készítettem akácvirág szörpöt is, de nem vagyok vele kibékülve. Az akác sokat veszített az aromájából. Sebaj, meghagyjuk télire, fájós torokkal biztos jó lesz kortyolgatni egy kis akácszörppel megbolondított mézes tejet.)

Nálam a befőttek, lekvárok, paradicsomszósz stb. eltevésénél a nedves dunsztolás alapvető dolog. Itt Olaszországban mindenki ezzel a módszerrel tartósít. Nátrium micsodát, meg citromsavat, borkősavat itt már seholsem árulnak. Tavaly, amikor csalamádét raktam be, kerstem, kutattam a boltok polcain, de nem találtam sehol, aztán mentem nagy hévvel a gyógyszertárba, ahol felvilágosítottak, hogy jónéhány éve már, hogy betiltották. Azóta mindent dunsztolok. Kicsit babrás, kicsit hosszú folyamat, de legalább nem káros. Itt a szörpnél is gondolkodtam azon, hogy belemenjen-e a citromsav vagy sem, aztán mégis beletettem...biztos, ami biztos alapon.

A következő recept Torkos Zergétől származik. Kicsit módosítottam az eredeti mennyiségeken a saját bevált madártej receptem szerint, kicsit a magamévá tettem az egészet, így ilyen lett:

Illatos madártej –
(Haha, ez jó lesz olaszul! Azuram is csak néz, hogy az meg mi!:-))))
„Latte profumato di uccello”
Hozzávalók:
1,2 liter tej
4 tojás
1 ek. liszt
15 dkg kristálycukor
1 vaníliarúd
1 narancs durvára reszelt héja
ízlés szerint bodzaszörp

A tojások fehérjéből és 5 dkg cukorból kemény habot verünk. Hét dl tejet a vaníliarúd kikapart belsejével és a narancshéjjal felforralunk, majd a habot evőkanállal óvatosan beleszaggatjuk. A habgaluskák mindkét oldalát egy-egy percig főzzük, majd szűrőn lecsorgatjuk. (A megmaradt vaníliarudat egy hermetikusan záródó dobozban szoktam tartani, jól beborítva kristálycukorral. Eredmény: illatos vaníliás cukor.)
A tojások sárgáját a maradék cukorral, a liszttel és tetszés szerinti bodzaszörppel habosra keverjük, a maradék tejjel felengedjük, és azt az átszűrt tejet is beleöntjük, amiben a habgaluskákat főztük. Habverővel állandóan kevergetve híg krémmé főzzük, majd ha kihűlt, mély tálba öntjük, a habgaluskákat a tetjére fektetjük, és behűtve, egy cseppnyi bodzaszörppel meglocsolva tálaljuk.


Bodzavirág köntösben – Fiori di sambuco in camicia
Hozzávalók:
néhány bodzavirág
kevés bodzaszörp
20 dkg liszt
3 dl tej
2 dl szódavíz vagy szénsavas ásványvíz
2 egész tojás
csipetnyi só
½ dl étolaj


A tojásokat a csipetnyi sóval habverővel felverjük, majd felváltva apránként belekeverjük a lisztet, a szódavizet és a lisztet. Az egészet csomómentesre keverjük, végül belekeverjük az étolajat és egy kevés bodzaszörpöt is. Ebbe a palacsintatésztába mártjuk a bodzavirágokat, majd forró olajban kisütjük, lecsöpögtetjük, porcukorral megszórva tálaljuk. El tudnám képzelni vanília fagylalttal is, de mivel fagyi nem volt otthon, a második kisütött adagot a Müller cég bodzavirágos-zöldalmás jégbe hűtött joghurtjával és egy cseppnyi bodzaszörppel csorgattam meg. (Itt is kipróbáltam az akácvirágos változatot, de elég jellegtelen íze lett.)
A megmaradt bodzavirágot ne dobjuk ki! 5-6 napi szárítás után papírzacskóba csomagolva elrakhatjuk bodzateának. Ügyeljünk arra, hogy a virágokat megfelelően szárítsuk ki, illetve hogy ne tároljuk őket hermetikusan lezárt üvegben, mert furcsa illatot fognak árasztani... A bodzavirág így szárítva kb. egy évig használható fel.

giovedì 26 giugno 2008

Zöldek II.

Vadkomló - Luppolo
A vadkomló (Humulus Lupulus) a kenderfélék családjába tartozó kétlaki évelő növény. Nálunk ligetekben, árokparti fákra felkúszva terem. Szeretem. Az előző bejegyzésben említett gyermekláncfű levél, ill. a „cofolón“ íz szempontjából elbújhat mellette! A vadkomló íze kellemesen kesernyés; nem zavaró, nem hivalkodó, a friss hajtások selymesen szétomlanak a szánkban..
A termelt komlót a sörgyártásban hasznosítják, hiszen a sör legfontosabb ízesítő és tartósító alapanyaga. Nyugtató és altató hatása csökkenti a feszültséget az erekben, valamint csillapítja a szapora szívverést. Keserűanyagai javítják az étvágyat, az emésztést, elpusztítva a káros bélbaktériumokat a vastagbélben. Természetes antibiotikum, a vesetisztító teakeverékek alkotórésze. A sebgyógyításban antibakteriális hatása miatt használják.
Ne gondoljuk, hogy valami nagy újdonságról beszélek! A vadkomló fiatal hajtásaiból, a „komlójövésekből” Erdélyben levest, főzeléket készítettek. Az „komló hegy salátát” említi már egy 16. századi erdélyi fejedelmi szakácskönyv is. Szerintem egy-két dédi is emlékszik még néhány réges-régi receptre. Ki tudja miért tűnt el az asztalunkról? Néha-néha itt Olaszországban látok szupermarketek polcain egy-egy köteggel, horribilis összegekért! Egy kg-ért elkérnek akár 20-25 Eurot is. Hihetetlen! Pedig tényleg csak egy karnyújtásnyira van mindannyiónktól.
A vadkomlónak tehát csak a fiatal hajtásást szedjük le. Ha időben érkezünk, akkor lehet akár olyan szerenc
sénk is, hogy még egészen élénkzöld növénykéket szüretelhetünk, akár hosszabb, 10-12 cm-es szárral. Ezeket csak néhány percig kell párolni. Ha már a kolóhajtások sötétzöldek, esetleg kicsit barnásak, akkor csak a végét csípjük le, esetleg 3-4 cm-es szárat hagyjunk rajta. (A már megvastagodott sötétbarna szár fás is lehet.)
Párolás után szűrjük le, nyomkodjuk ki jól a levét, és készítsük el a Zöldek I. című bejegyzésben leírtak alapján. (Kiváló rántotta, rizottó alap, de kevés borecettel, olívaolajjal meglocsolva köretként is fogyasztható.)

Végezetül álljon itt egy már sokszor kipróbált recept:
Vadkomlós rizottó – Risotto con luppolo
Hozzávalók:
250 g rizs (lehetőleg Carnaroli)
1 jó nagy csokor frissen szedett vadkomló hajtás
1 kis fej vöröshagyma
20g vaj
1 dl száraz fehérbor
húsleves
1-2 ek. frissen reszelt Parmezán vagy Grana Padano
2 ek. extra szűz olívaolaj

A vadkomló hajtásokat mossuk meg, vágjuk apró darabokra. A húslevest egy edényben forraljuk fel. A hagymát vágjuk apró kockára, az olívaolajon dinsztejük meg (vigyázva, hogy ne piruljon meg!). Adjuk hozzá a vadkomló hajtásokat, jól keverjük össze, majd adjuk hozzá a rizst is. Nagy lángon pirítsuk 1-2 percig, majd öntsük rá a fehérbort. Amikor a rizs már kicsit megrészegedett, azaz felszívta a bort, lassan-lassan, kb.0,5-1dl-enként folyamatos keverés mellett adagoljuk a rizshez a forrásban lévő húslevest, és főzzük így együtt kb. 15-18 percig. Ha a rizs megpuhult, húzzuk le a tűzről, keverjük bele a vajat és a reszelt sajtot, takarjuk le, hagyjuk állni 1-2 percig, majd frissen, melegen tálaljuk.

Csalán – Ortica
A csalán az egyik legsokoldalúbb gyógynövényünk. Nagyanyáink nap mint nap használták, s hogy mire? Vérzés- ill. fájdalomcsillapításra, vizelethajtásra, ízületi problémák, köszvény, reumás megbetegedések esetén. Vértisztító hatásának köszönhetõen enyhítheti az allergiás tüneteket, így az ekcémát, szénanáthát, asztmát és a csalánkiütést. Eltünteti a tinédzserek pattanásait, és egyes bõrbetegségek esetén is hatásos (pl. övsömör, ekcéma). Természetes vízhajtóként könnyíthet a premenstruációs tüneteken, mivel csökkenti a szervezet vízvisszatartását. Leveleiben találunk vitaminokat (béta-karotint, C-, B-, és K-vitamint), flavanoidokat, klorofillt, vasat, kalciumot és káliumot.
Elkészítési mód: a csalán különféle elkészítése igen egyszerű feladat, a probléma inkább a szedéssel adódik. Húzzunk jó vastag kesztyűt, amin a csalán nem tud áthatolni, így megelőzhetjük a kellemetlen tüneteket. Én kizárólag a felső, friss hajtásokat szoktam gyűjteni, de azt mondják, hogy pl. a csalánteához (ami jó köhögés csillapítására, torokfájásra, magas vérnyomás kezelésére, és állítólag külsőleg, aranyeres problémák esetén is, ülőfürdőként alkalmazva), jók a többi levelek is. Tehát mossuk meg a növényt, jól csorgassuk le, ezután több lehetőségünk van:
Nyers felhasználás:
- A leveleket nyersen péppé zúzzuk, s a kapott masszát borogatásra használjuk.
- A növényt kicentrifugázzuk, s a kapott levet elkortyolgatjuk.
- Isiász és lumbágó esetén csapkodjuk meg a reumás testrészt a nyers csalánlevelekkel. Ilyenkor a méreganyag sokáig tartó melegérzést okoz, a bőr kipirul. A bőrszövet sok vért kap, így a reumatikus fájdalmakat okozó lerakódások és gyulladások belülrõl szüntethetõk meg. Arra visoznt vigyázni kell, hogy a testrészt ne érje hideg víz, mert akkor a melegérzés égő, csípő érzésbe megy át.
Főve:
- Főzőlevét felhasználhatjuk hajmosásnál, a csalán természetes hatóanyagai serkentik a bőr vérellátását, így erősítik a hajhagymákat
- Készíthetünk belőle csalánfőzeléket (a sóskafőzelékhez hasonló módon) vagy csalánlevest (kevés tejfölös habarással, pici ecettel, mint ahogyan a salátalevest készítjük); tavasszal valóban frissítő, mondhatjuk, igazi vitamin- és ásványianyag bomba.
- Felhasználható még rizottóba, rántottába.

domenica 22 giugno 2008

Pay it forward!


Igen, igen, elért ide is! Citromfű Zsannamannájában olvastam erről a kedves játékról. Szeretek játszani, szeretek kreálni, és főleg, szeretek ajándékozni. Szeretem figyelni a megajándékozott arcát, amikor kibontja a meglepetést...

Sosem felejtem el, amikor az öcsém aprócska volt, 7-8 éves, talán valamivel több; nagyon vágyott egy számítógépre. Spórolt rá, mi is spóroltunk, aztán születésnapjára sikerült venni egy használtat, amit amíg ő nem volt otthon, becsempésztünk a szobájába. Hazaért, kinyitotta az szobájának az ajtaját, meglátta a gépet, és (jesszusklarinét, még most is végigfut a hátamon a hideg) azt kiáltotta: "Ez nem lehet igaaaaaaaaaz!" Aztán lehuppant az ágyára, és sírva fakadt. Az egyik vágyam az, hogy minden embernek tudjak ilyen meglepetést szerezni! Fantasztikus érzés mind az ajándékozónak, mind az ajándékozottnak...

Még eszembe jutott valami: számomra a legkedvesebb ajándék, amit a mai napig őrizgetek, szintén az öcsikém nevéhez fűződik. Épp csak megtanult írni, tehát ez is olyan hétéves kora körül lehetett, amikor szülinapomon egyszer csak eltűnt. A konyhaablakból láttam, hogy a kert végén "dolgozgat" nagy hévvel: valamit szedegetett a földről. Később átadta a művet: egy kis műanyag tasakban kavicsok voltak, amit a sóderkupacból gyűjtött össze, benne egy fecni, itt-ott helyesírási hibákkal ráírva: "Boldog szülinapot, Gabika!" No, jól elkalandoztam, gyorsan valami másra kell gondolnom, mert mindjárt rámtelepszik a honvágy itt a nagy messzeségben....

Tehát akkor fizetnék:

Pay it forward!

1. Csatlakozhat bárki, akinek van blogja.

2. Az első három kommentben jelentkező kézzel készített ajándékot kap tőlem.

3. Az ajándék az elkövetkező 365 nap valamelyikén fog érkezni.

4. Cserébe előre kell fizetni, mégpedig úgy, hogy ezt a felhívást a jelentkezők is közzéteszik a saját blogjukban, vagyis maguk is megajándékoznak három embert.