domenica 27 aprile 2008

"Karikás csülök" zöldborsóval


OSSIBUCHI CON PISELLI
KARIKÁS CSÜLÖK ZÖLDBORSÓVAL

Olaszországban találkoztam először a csülöknek ezen szépséges elkészítési módjával. Egyetlen titok: a vágás! :-) Tehát először is kérjük meg a hentest, hogy kb. 3-4 cm vastagon, keresztben szeletelje fel nekünk a csülköt. Vigyük haza a kincset, vágjunk csíkokra egy nagy fej hagymát, készítsünk pörkölt alapot, dobjuk rá a húst, kicsit pirítsuk, részegítsük meg egy kis vörösborral, majd öntsük nyakon hámozott, darabolt paradicsommal. Amikor a hús már majdnem puha, adjunk hozzá egy-két marék zöldborsót (vagy gombát), és főzzük készre. El lehet készíteni marhából, sertésből, de akár pulykából is. Itáliában „ossibuchi” a neve (ossi=csontok, buchi=lyukak, vagyis „lyukascsont”). Én csak karikás csülöknek hívom. Szeretem, mert így nem kell sokáig bányászni a csontból a finom velőt. Természetesen nem lesz olyan zamatos, mint az egyben elkészített csülök, de különlegességnek mindenképpen megteszi.

giovedì 24 aprile 2008

Epres tiramisù (light)


TIRAMISU ALLA FRAGOLA
EPRES TIRAMISU

Tiramisu, ki ne szeretné? I'me egy epres, könnyed változat. Nem csak azoknak, akik szeretnének vigyázni a vonalaikra...;-) Miért könnyed? Mascarpone helyett ricottát, cukor helyett édesítőt is használhatunk. (Én ez utóbbit igyekszem elkerülni.) Az eredeti recept, ha jól emlékszem az Enciclopedia della Cucina Italianából való; én jó szokásomhoz híven itt-ott változtattam rajta. Persze, az erdetit semmi sem szárnyalhatja túl!!!

Hozzávalók:

500 g ricotta,
200g babapiskóta,
500 g friss eper,
2 evőkanál víz,
2 tojásfehérje,
100 g procukor (fele lehet édesítő is),
csipetnyi só


A ricottát keverjük össze a porcukor felével (vagy 50 g édesítővel). A tojásfehérjét egy csipet sóval elekromos habverővel verjük kemény habbá, apránként hozzáadva a maradék porcukrot. A habot óvatosan keverjük a ricottához, ügyelve arra, hogy ne „törjön“. Az eper felét turmixoljuk össze 2 evőkanál vízzel, majd néhány másodpercig áztassuk benne a babapiskótákat. Egy tálat béleljünk ki az összeturmixolt eperbe mártott babapiskótával, majd kanállal halmozzunk rá egy réteg ricottát. Aztán megint hab, megint ricotta következik, mindaddig, míg a hozzávalók el nem fogynak. Felül a ricottás réteg legyen! Tetejét díszítsük a megmaradt eperrel, majd 2-3 órára rakjuk hűtőbe. (Változat: a babapiskótát kávéba mártjuk, a ricottába 1 csomag vaníliás cukrot teszünk, tetejét kakaóporral szórjuk meg.)

Árpagyöngy torta cukkinivel



TORTA DI ORZO CON ZUCCHINE
ÁRPAGYÖNGY TORTA CUKKINIVEL
Örülök neki, hogy a modern konyha igyekszik visszacsalogatni ezt a sokak által madáreledelnek titulált régi-régi gabonafajtát, hiszen nagyon egészséges. Itt Friuliban sokszor használják rizs helyett. Igaz a főzési ideje kicsit hosszabb, mit a rizsé, de míg egy jó rizottó elkészítése "teljes embert kíván" -értem ezalatt, a tűzhely melletti folyamatos álldigálást, brodoval való locsolgatást és persze a kevergetést, a gerslottót ® akár magára is hagyhatjuk, nem fog meghatagudni érte. Olvastam még róla, hogy a gabonák közül a legmagasabb nyomelemtartalommal rendelkezik, mivel a hántolás során nem vesznek kárba értékes alapanyagai. Jótékonyan hat a bélmozgásokra, a koleszterin- és vércukorszintre. Csodás! Együnk minél több árpagyöngyöt!

Hozzávalók:
200g árpagyöngy,
2 tojás,
1 dl tej,
30 g reszelt parmezán,
500 g cukkini,
2 kis fej vöröshagyma,
néhány levél bazsalikom,
2 evőkanál olívaolaj,
szerecsendió, só, bors


Az árpagyöngyöt sós vízben megfőzzük, majd kihűtjük, összekeverjük a parmezánnal, a tejjel, és megszórjuk egy csipet frissen őrölt szerecsendióval. A cukkinit megtisztítjuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük. A hagymát apróra vágjuk, az olajon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a lereszelt cukkinit, és állandóan kevergetve nagy lángon addig főzzük, amíg a cukkini leve teljesen el nem párolog, Ezután sózzuk borsozzuk, belekeverjük az apróra vágott bazsalikomot, és kihűtjük. A tojások sárgáját a cukkinihez keverjük, majd hozzáadjuk az árpagyöngyöt is. A fehérjéket kemény habbá verjük, és óvatosan a cukkinis-árpagyöngyös masszához keverjük. Egy 18cm-es tortaformát sütőpapírral kibélelünk, a masszát beleöntjük, és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 45 percig sütjük. (A cukkini felét helyettesíthetjük reszelt sárgarépával.)

Vitello tonnato - Az egyik nagy kedvenc

VITELLO TONNATO ALLA PIEMONTESE
TONHALAS BORJÚCOMB PIEMONTE-I MÓDRA
Szeretem! Igaz, nem könnyű étek, de forró nyári napokon kitűnő eledel! Anyósomtól. Remélem, sok-sok szeretettel ;-)Hasznos, mert előre el lehet készíteni, ugyanakkor költséges mulatság... a borjú igen drága errefelé... :-(





Hozzávalók:
80 dkg borjú hátsó comb,
1 közepes fej hagyma,
1 db szárzeller,
1 közepes sárgarépa,
1 csokor tetszes szerinti zöldfűszer (nálam: kakukkfű, babérlevél, zsálya, rozmaring),
1 dl száraz fehérbor,
1,5 dl napraforgó olaj,
1 tojás,
1 citrom leve,
20 dkg olívaolajas tonhal konzerv,
1 ek. kapribogyó,
só, bors






Tisztítsuk meg a sárgarépát, a zellert, és a hagymát. Ez utóibbit vágjuk ketté. A zöldfűszereket kötözzük össze, és a zöldségekkel együtt rakjuk egy nagy lábasba. Öntsünk rá 3 liter vizet, sózzuk, majd adjunk hozzá 0,8dl száraz fehérbort. Forraljuk fel, rakjuk bele a borjúcombot, és főzzük kb.35-40 percig. A húst ebben a lében hagyjuk kihűlni.
Merülő mixerrel pépesítsük a kapribogyót a maradék fehérborral és a tonhalkonzervvel. (Tetszés szerint hozzáadhatjuk a hús levében főtt zöldségek bármelyikét – én egy kis darab sárgarépát szoktam.) A tojásból, olajból és a citromléből majonézt készítünk, és a kapribogyós-tonhalas masszát belekeverjük. Ha túl sűrűnek találjuk, adhatunk hozzá 1-2 ek. húslét. I'zles szerint sózzuk, borsozzuk.
A borjúcombot kivesszük a vízből, alaposan lecsepegtetjük, es 2-3 mm-es szeletekre vágjuk, majd egy nagy tányéron, félig egymásra csúsztatva elhelyezzük a szeleteket. A majonézes-tonhalas mártást ráöntjük, az egészet folpackkal letakarjuk, és néhány órára hűtőbe tesszük. Galambbegy-hónaposretek-fekete olajbogyó salátával isteni!

"Antipasto"


Átmenetileg a napfényes Itáliában tengetem életem, így igyekszem ennek fényében alakítani a bejegyzéseket. Nem lesz nehéz, hiszen sokmindent megtanultam az elmúlt évek során a konyhában, drága anyósom tradícionális receptjeitől kezdve egészen a "hogyan élje túl egy magyar Olaszországban tejföl nélkül"-ig.